Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Moldova alege, dar are de ales?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 14:52
2237 citiri
Moldova alege, dar are de ales?

Moldova n-a mai vazut demult o campanie electorala atat de disputata ca anul acesta.

Bucurandu-se de monopolul surselor de informare, comunistii (PCRM), care-l au in frunte pe presedintele Vladimir Voronin, au jucat cartea dezinformarii si dezbinarii - profitand de faptul ca partidele de opozitie, dezorientate, s-au "desteptat" prea tarziu.

Desi coalitiile electorale sunt interzise prin lege, formatiunile din Opozitie puteau renunta in a depune liste fiecare si ar fi putut candida toate sub sigla unui singur partid - fapt care totusi nu s-a intamplat.

PCRM va obtine, cel mai probabil, in urma alegerilor de duminica, in jur de 30% din voturile exprimate - acesta fiind electoratul stabil al comunistilor (persoane vorbitoare de limba rusa, pensionari si cei care au ca sursa unica de informare televiziunea de stat Moldova 1).

Ideologia comunistilor - un stat independent, unitar, loialitatea fata Rusia ca partener economic vital (spre exemplu, din 350.000 de cetateni plecati la munca in strainatate care trimit acasa aproximativ o treime din PIB-ul tarii, peste 100.000 lucreaza in Rusia)- le garanteaza acestora aproape 35%-45% din locurile in Parlament.

Moldovenii simpli, din zonele rurale, slab informati, voteaza fie pentru comunisti, fie impotriva lor - PL (Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoaca)+ PLDM (Vlad Filat)+ AMN (Serafim Urechean) + MAE (Anatol Petrenco).

Sanse de a ajunge in Parlament in afara comunistilor nu au, teoretic, decat aceste partide (Partidul Democrat Liberal, Partidul Liberal, Alianta Moldova Noastra si Miscarea "Actiunea Europeana"), pentru ca pragul electoral a fost ridicat de putere la 6%.

Aceste formatiuni sustin unirea sau apropierea Republicii Moldova de Romania si au o agenda europeana.

Cu cat intra mai multe partide in Parlament, cu atat exista insa posibilitatea destabilizarii Legislativului.

"Un Parlament divizat, fara o majoritate consistenta, cu un Guvern instabil, ostatic al factiunilor minoritare care se cearta intre ele, ar putea rezulta intr-o "ucrainizare" a politicii moldovene", crede analistul Vladimir Socor.

Campanie cu abuzuri si sicane

Pana la ucrainizare insa, Moldova a avut parte de o campanie electorala "romanizata", crede Lucian Purcareanu, consultant politic la Kensington Communication, firma romaneasca angajata de un partid politic de dreapta din Republica Moldova in aceasta campanie electorala.

"Campania s-a desfasurat oarecum in stilul campaniilor din Romania anilor '90. PCRM, aflat la putere, a folosit banii si functiile din stat in campanie.

Sigur, legal, nimic nu le-o interzice. Pentru ca ei organizeaza alegerile, sigur ca au aparut si zvonuri de fraude electorale, insa nimeni nu a putut prezenta dovezi in acest sens", povesteste el.

Situatiile in care cetatenii romani au fost impiedicati la granita romano-basarabeana sa treaca in Moldova pe motiv ca nu au facut testul HIV sunt binecunoscute. Mai sunt inca multe alte cazuri de hartuiala.

Redactia televiziunii pe internet Jurnal TV a fost vizitata de un politist care a cerut o serie de IP-uri ale unor vizitatori de pe site-ul televiziunii, care postasera pe forum critici la adresa statului si a conducerii Republicii.

Doi consultanti romani ai PLDM au fost ridicati de politie noaptea, de pe strada, si expulzati a doua zi sub motivul ca au opus rezistenta arestarii.

Jurnalul de Chisinau, in editia on-line de 1 aprilie, a prezentat o stire falsa conform careia MAE (Miscarea "Actiunea Europeana") se retrage din cursa electorala, fara a mentiona ca este o gluma proasta - rectificand dupa doua ore "stirea".

La un concert electoral tot al MAE, din localitatea Balti, desi exista o aprobare scrisa, nu li s-a dat acces la electricitate si concertul nu s-a putut tine.

Doua eleve de clasa a XII-a au fost duse la politie si obligate sa dea in scris explicatii pentru ca au ras la o intalnire electorala cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu, candidat PCRM.

Numarul ingrijorator de mare al abuzurilor, intr-o perioada atat de scurta de timp, spune multe despre maturitatea politica a Moldovei, dar si despre nervozitatea puterii.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#campanie electorala Moldova, #abuzuri Moldova , #campanie