Pe cine vom alege in locul alesilor? (Opinii)

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 07:11
4092 citiri
Pe cine vom alege in locul alesilor? (Opinii)
Foto: impactnews.ro

De 22 ani, periodic, schimbam alesii. Nu a contat aproape niciodata pe cine cu cine. Nici vorba de meritocratie, valoare intelectuala, competente. Important a fost sa plece ai lor ca sa vina ai nostri.

Si pentru ca nu a contat, acum tragem ponoasele. Situatia Romaniei si a cetatenilor ei, azi deloc de invidiat, nu s-a degradat de la sine, ci cu aportul unor incapabili, necinstiti si bolnavi alesi de noi.

Unii bolnavi de putere, cei mai multi de avere, marire, fala si destrabalare trupeasca. Cele cateva exceptii confirma regula.

Cum s-a ajuns atat de jos

O incursiune in trecut ne ajuta sa intelegem: fara politicieni vizionari si economisti in stare sa impuna modernizarea rapida dupa revolutie, am pierdut pietele de desfacere din Est, Asia, America de Sud, Africa, ingropand cu o fudulie prosteasca destinul a 90% din industrie.

Neintelegand nici macar la nivelul lui Ceausescu politicile de dezvoltare-modernizare a agriculturii, guvernanti de doua parale n-au gasit solutii cinstite sa asigure participarea proprietarilor de pamant la luarea deciziilor si la impartirea beneficiilor, au transformat lanurile in parcele individuale, productiile au scazut an de an, iar Romania, granarul Europei, a ajuns dependenta de importuri.

Acestea au fost principalele lovituri date nivelului de trai, iar posibilitatea ajungerii din urma a tarilor europene civilizate e vorba goala si propaganda ticaloasa: fara industrie, agricultura si invatamant performante, fara justitie independenta nu avem sanse sa recuperam niciodata absolut nimic. Din contra, deja se vede, decalajele se amplifica.

Candidati verificati si transparenta

Acum in spatiul public isi face loc o idee care trebuie salutata: USL doreste ca selectia candidatilor sa revina societatii civile, iar asteptarile, sperantele cetatenilor sa primeasca girul increderii acesteia ca abia apoi cei propusi sa fie asumati de partide.

In conditiile comasarii alegerilor, e nevoie ca formatiunile politice sa aiba un numar impresionant de candidati de la inceput pentru fiecare tip de alegeri si de circumscriptii, ceea ce va face ca viitorii demnitari sa nu dispuna de calitatile si competentele cerute.

Pana acum, cei mai performanti dintre nereusitii la alegerile locale concurau pentru un post de senator sau de deputat, iar selectia parlamentarilor la nivel national beneficia de mult mai multe valori. De aceea, localele si generalele trebuiau separate.

Insa faptul ca procesul de selectie devine transparent va atrage dupa sine responsabilizarea, iar situatiile cand lideri de partid ori sefi de filiale isi tradeaza votantii sa dispara definitiv.

De asemenea, posibilitatea infiltrarii unor ofiteri sub acoperire, aventurieri, veleitari, escroci politici care sa beneficieze de campania si increderea partidului, ca imediat dupa alegeri sa o stearga mojiceste sub pulpana stapanului ca pana acum, va fi mult diminuata.

Fara minciuna nu se poate

Poate nu se va mai bate moneda calpa intr-o campanie josnica de tipul: nu votati Opozitia ca astia sunt saraci, slabi si vin la putere sa se ingrase, ci votati-ne pe noi. Ne-am ajuns, suntem bogati si nu mai e nevoie sa furam.

Sau: astia n-au fost in stare sa conduca un atelier, o echipa, o ceva acolo si acum vor sa conduca tara. Nici sa fure nu stiu. Votati-ne pe noi, avem experienta, ne pricepem. Or de experienta si priceperi la furat si inselat, la subtilizat conturi guvernamentale ar fi de preferat sa se ocupe justitiarii. Ceea ce n-au prea facut-o, ca dovada curbele de sacrificiu la care este supusa populatia.

Putere te iubim/ Ori invingem, ori murim!

Pana acum alegerile s-au castigat pe principiul "promiteti orice, voturi sa iasa", ceea ce a dus la promovarea ipocritilor, a "actorilor" innascuti, a mitarnicilor... Acum deviza partidelor din arcul guvernamental s-a adaptat: "aveti bani, aveti putere, aduceti voturi!". Nu intereseaza mijloacele. Nici Constitutia.

Evident, nici de asta data strategiile de captare a increderii nu vor avea la baza buna credinta si cunoasterea, ci artificii de imagine si notorietate, numai bune pentru o populatie fara simt civic. Cresterea analfabetismului si saracia, nerespectarea legii, organizarea alegerilor in asa fel ca un anume partid sa le castige vor tine Romania captiva unei clici politice pentru multa vreme.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Alegeri corecte candidat transparenta, #societate civila partid USL, #mita minciuna inselatorie, #campanie electorala Opozitie , #campanie