Votul disperarii in campania disperatilor (Opinii)

Marti, 20 Martie 2012, ora 23:32
3508 citiri
Votul disperarii in campania disperatilor (Opinii)
Foto: antena 3

Cata disperare l-a cuprins pe presedintele Basescu, daca a fost in stare sa iasa cu o stenograma in care apare altceva decat sustine: "nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta sa fie desemnat premier"? De aici rezulta ca i-a propus sa preia guvernarea? Si daca asta a fost propunere, de ce MRU s-a prezentat la Cotroceni dupa doar o ora jumatate de la intalnirea cu liderii USL, primind OK-ul? E ceva intre grotesc si burlesc, zice Vosganian.

Sa fi uitat ca, imediat dupa instalarea dlui M. R. Ungureanu, ne-a anuntat plin de importanta si satisfactie ca numirea fusese transata inca din decembrie 2011 impreuna cu Emil Boc si altii? Cum e posibil ca atat presedintele cat si Boc, Flutur, Udrea etc. sa se dezica post factum? Nu e vorba de politica, ci de demnitate. Cui li se adreseaza acesti lideri? Unor cetateni liberi si constienti in niciun caz. Cata credibilitate vor mai avea la curtile democratiilor occidentale?

Inapoiere politica

Nu cred ca a anticipat cineva asa o degringolada politica in era cibernetica, o asemenea decadere a spiritului democratic in relatiile dintre politicieni ori dintre guvernanti si alegatori. Nicaieri in tarile democratice nu se mai intampla asemenea tarasenii fara ca popoarele sa se revolte, iar astfel de aventurieri sa fie cel putin blamati.

Din pacate, degringolada de la varful puterii se transmite pana jos, in ultimul catun. Astfel, de la partidul de guvernamant la partidele falite, de la personalitati in voga la veleitari mereu dornici de mariri peste noapte, toti se ingramadesc in spatiul public periodic cu minciuni si promisiuni ca ti se taie rasuflarea, de la cadorisirea fiecarui cetatean cu 20.000 euro, la mii de km de autostrazi, de la cresterea nivelului de trai ca-n basme la avantaje si ajutoare pentru toti amaratii sortii. Cum e posibil ca atatea institutii publice sa nu ne apere de mincinosi, sforari, inselatori, escroci sadea care nazuiesc spre Putere?

Intrecerea ratatilor si a falitilor

Inainte de confruntari electorale se intampla lucruri cu totul ciudate: multimi de figuri, de pacalici, cai breji si interlopi, alaturi de insi ratati, dar cu staif, vin sa ne ceara votul, incercand iar si iar marea cu degetul. Priviti-i pe Vadim, Becali, Pavelescu, DDD etc. De ani de zile se spurca reciproc, ba se impaca si se aduna pe ici pe colo, ba se-njura si se cearta pe de laturi.

S-au acuzat de toate celea, dar, apropiindu-se alegerile, li se infierbanta gena imperecherii. Din nou fac coalitii, uniuni, peroreaza doctrine si ideologii, cu nimic diferite de la stanga la dreapta. Poftesc cu nesat sa conduca multimi cat mai mari de oameni. Ca voievozii.

Fiecare se viseaza mare mahar, fiecare isi vede partidul cel mai in masura sa castige majoritatea. Fac mereu combinatii, se mint unii pe altii, se insala, iar adesea reusesc sa pacaleasca electoratul. A cata oara? Pentru astfel de insi, tradarea e o virtute, iar ipocrizia tine loc de noblete spirituala. Asemenea insi ne-au ucis speranta.

Ecranul legitimeaza impostura

Le place sa stea zi si noapte in luminile reflectoarelor, sa vina sa-si "invete" poporul, dar habar n-au de industrie, educatie, sanatate, cultura. Fara exceptie, maestri ai pertractarilor, nu sunt in stare sa gandeasca decat in ecuatia: ce sa-ti dau ca sa-mi dai, iar libertatea o vor numai pentru ei si ai lor. Notiunile de patrie si popor au pentru ei doar continut electoral. De aceea am ramas mai putini cu 4 milioane.

Intriga tupeul si nerusinarea celor de la Putere care ne vand, a cata oara? brasoave cu 9 reforme deja implinite, toate vizand sectoare vitale ale societatii. Mai au cica de reformat Constitutia, Parlamentul, teritoriul national etc. Nimeni insa nu ne spune care este rezultatul reformelor. Traim mai bine? Din contra. Avem scoala, sanatate, cai de comunicatie mai performante? Nu. Si atunci?

Cine ne vindeca?

Cum e la altii? Aglutinarea sufragiilor se face pe programe si ideologii, pe calcule cu cifre exacte, cu oameni de incredere care-si pun competenta si expertiza in slujba cetateanului. Sunt si aiurea veleitari, dar in afara unor exercitii de publicity-advertising, nu ajung sa paraziteze atat de grav campaniile electorale si rezultatul la urne.

Cu minciuni si laude groase, cu gogosi electorale si pungi cu mancare, cu afise cat blocul si schimbari de simboluri electorale numai in tarile de mana a treia se ajunge la Putere.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu Ponta premier, #campanie electorala, #coalitii partide , #campanie