Basescu: Demisionez odata cu parlamentarii. Ponta nu a incalcat protocolul

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 18:40
12258 citiri
Basescu: Demisionez odata cu parlamentarii. Ponta nu a incalcat protocolul
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu si-a aratat, miercuri seara, disponibilitatea de a demisiona din functie odata cu toti cei 588 de parlamentari pentru a se putea organiza simultan alegeri prezidentiale si legislative, dupa revizuirea Constitutiei.

Seful statului a sustinut o conferinta de presa, in urma intalnirii avute cu premierul Victor Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu, si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in urma careia s-a dat publicitatii inclusiv ideea comasarii alegerilor europarlamentare cu cele prezidentiale in mai 2014.

Traian Basescu a vrut sa lamureasca subiectele aflate in discutie la intalnirea celor patru de marti seara si sa clarifice pozitia sa in anumite chestiuni de politica interna si externa, precum aderarea la Schengen, raportul MCV, adoptarea Codului de procedura civila, criza ostaticilor din Algeria, interventia militara din Mali, numirea procurorilor sefi la DNA si Parchetul General, dar si vizita FMI si promisiunile Guvernului, pe care de abia asteapta sa le vada realizate.

Presedintele a subliniat ca nu ar fi facut aceasta conferinta de presa, daca nu era fortat de imprejurari, in presa aparand speculatii referitoare la subiectele discutate si informatii partiale oferite de Crin Antonescu.

"Foarte sincer vorbind, nu-mi propusesem sa am vreo iesire publica. Probabil din eroare, din stiu eu ce alta conjunctura, au aparut discutii in spatiul public relatate de participantii la intalnirea pe care am avut-o ieri seara cu presedintele Antonescu, cu domnul presedinte Zgonea si cu domnul prim-mistru", a spus Traian Basescu, precizand ca face declaratia de presa pentru ca doreste sa se stie integral "varianta reala a celor ce s-au intamplat".

Seful statului a tinut sa spuna ca premierul Victor Ponta nu a incalcat protocolul semnat alaturi de el, pentru ca a vorbit despre aceasta intalnire abia dupa ce subiectul a aparut in presa: "Victor Ponta nu a incalcat protocolul, pentru ca el nu a adus in spatiul public discutia, a reactionat dupa ce discutia era deja in spatiul public, dar eu nu am acelasi tip de protocol si cu domnul Zgonea si domnul Antonescu".

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale sefului statului in format LIVE TEXT:

(Va ganditi sa veniti la conducerea PDL?) - Cand nu gasescu o solutie se gandesc tot la batranul Basescu.

-(Legat de Mali) Noi vom fi solidari cu Franta, dar daca cineva ne vede trimitand trupe se insala. Putem face transporturi, dar in niciun caz angajare pe pamant nu va fi. Vom aproba necesarul de instructori. Materiale, daca ce avem noi sunt utile.

-(Legat de MCV. Este pentru a doua oara cand cereti liderilor USL sa rezolve situatia parlamentarilor cu probleme) Nu vreau sa comentez raspunsurile si ce au spus ceilalti. O sa va lamuriti rapid, suntem aproape in contratimp. Raportul MCV vine saptamana viitoare.

- (Credeti ca vom avea un nou acord cu Fondul?) Asa cum stau lucrurile acum, nu.

- (Cat la suta dati sanse comasarii sa se petreaca dupa demisia dvs si a parlamentarilor?) 100% din punctul meu de vedere. Nu stiu din punctul de vedere al parlamentarilor.

- (CFR Marfa nu s-a mai privatizat ca o urmare a unei decizii a CSAT?) CFR Marfa a fost respins la privatizare pentru ca se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Mi s-a parut inadmisibil. CFR Marfa poate fi privatizata, dar nu prin privatizare cu strigare. La una cu strigare poate merge oricine vrea sa faca un show televizat.

- (Cum a gestionat Guvernul aceasta criza?) Imi vine si sa rad. Am stiut ca doi romani sunt ostatici. De un al treilea nu se stia si eram in dubiu daca este sau nu ostatic. Aici nu era nimic de facut. Nu trebuie comparata situatia din Algeria cu Irak in 2005. In Algeria, Guvernul nu a avut decat sa culeaga informatii printr-un singur serviciu, prin SIE. In Irak era altceva. Am putut sa ne trimitem o echipa pentru recuperarea ziaristilor. Aici trebuia sa procesam informatii pe care ti le dadeau altii. Mai mult nu as comenta.

- (Reactie pe criza ostaticilor?). Nu pot decat sa transmit condoleante celor care si-au pierdut apropiatii. Sa ii felicit pe ceilalti trei, doi au sarit gardul, altul a stat ascuns sub paturi. Au fost oameni tari. Nu au fost capturati, dar au avut taria... Ii admir pentru taria lor. Ii felicit pe cei care au avut taria sa reziste fara sa fie capturati. Inca o data, condoleante pentru cei care si-au pierdut viata in aceasta nenorocire internationala. Statele noastre trebuie sa isi asume parte din responsabilitate. Trebuiesc gasite solutii.

Basescu: Nu ma voi intalni cu FMI

-(Ati discutat si despre FMI?) Nu am discutat nimic despre FMI. Nu ma voi intalni cu FMI. Am transmis acest lucru in mod politicos, pentru ca am vrut sa las Guvernului deplina libertate sa poata necogia reducerea TVA-ului. Sper sa reuseasca. Populatia asteapta cu nerabdare finalizarea negocierilor si sa auda ca Guvernul a reusit sa scada TVA-ul la alimente. Sunt convins ca Guvernul este incordat in negocierea pe reducerea CAS-ului. Nu am indoiala ca Guvernul negociaza cu toata forta impozitul regresiv.

- (Ati discutat si despre o solutie pentru numirea unor procurori la DNA si la parchetul general) Am enuntat problemele. Nu vreau sa va spun ce au spus unul sau altul dintre parteneri. M-am limitat la a spune ce am spus eu. Transparenta nu inseamna neaparat sa faci examinarea procurorilor cu televiziunea. Inseamna ca in mecanismul de evaluare stabilit sa dai procurorilor senzatia ca va fi o decizie cinstita. Sa dai pontentialilor candidati sentimentul ca nu se va opta pentru oameni usor de manipulat.

- O sa fiu foarte deschis si sa va spun ca poate fi o solutie. Se poate imagina un prag minim de 30%. Sa fie minim 30% din electorat. Sa fie un 30% curat. Cred ca este o solutie cu conditia ca din punct de vedere electoral sa materializam ceea ce scrie in Constitutie. Ce conditii creez eu cand pentru 3 milioane de romani fac 300 de sectii de votare si trebuie sa mearga sute de kilometric ca sa voteze, iar noi din tara nu mergem 100 de metri pana la sectia de votare? Se poate desfiinta pragul, dar sa creezi conditii celor trei milioane sa voteze.

- Mi se pare ca este extrem de dificil sa privim la o solutie in care lucrurile par a fi impinse doar pentru ca avem o majoritate. Majoritatea trebuie sa se opreasca putin in fata Constitutiei. Nu este asa usor sa creezi un precedent de genul: ne intelegem noi sa scurtam mandatul. Se creeaza niste precedente pe care nimeni nu le va intelege. Sunt niste mecanisme ale democratiei care nu pot fi jucate in functie de majoritatile parlamentare. Spun public ca o parere: avem si varianta scurtarii mandatului meu cu conditia unei demisii simultane a membrilor Parlamentului si presedintelui.

- (Le-ati propus comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale?) Nu am luat in considerare subiectul. Am spus in discutie ca nu sunt pregatit pentru un raspuns definitiv, cum nu sunt nici acum. Acum fac doar niste aprecieri de om politic. Am spus ca nu ne mai putem imagina nici referendumul pentru Consitutie, nici alegerile pentru presedinte fara sa gasim solutia pentru ca cei trei milioane de romani care lucreaza in strainatate sa poata vota, votul prin corespondenta.

- Putem sa stabilim demisia presedintelui si Parlamentului, dupa ce revizuim Constituia. Ne punem toti mandatele si revenim la un sistem politic, care mie mi s-a parut mai eficient.

- (Ati cazut de acord sa faceti publica intalnirea sau a fost incalcat protocolul?) Ponta nu a incalcat protocolul, pentru ca el nu a adus discutia in spatiul public, el doar a reactionat. Nu am acelasi protocol cu Antonescu si Zgonea.

- As accepta daca imi vor promite ca vor respecta si referendumul din 2009. Sunt gata sa imi depun mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari. Poti sa combini un tip de alegeri cu un referendum. Ar fi extrem de greu sa ne imaginam o acceptare de catre CCR a unei astfel de suprapuneri.

-(Cum apreciati propunerea de a devansa alegerile cu cateva luni?) E foarte greu de dat un raspuns. Doar daca as face o scurta analiza a propunerii, nu am inca o optiune, dar v-as ruga sa va aduceti aminte ca eu le-am propus nu cateva luni, ci doi ani. Pentru mine nu este o varianta pe care o exclud, dar daca ea are cateva elemente. Trebuie sa fie sustenabila politic. Avem un precedent constitutional. Anul trecut, CCR a refuzat comasarea a doua tipuri de alegeri. Ma indoiesc ca vreo Curte Constituitonala din Europa ar accepta comasarea de alegeri pentru PE cu prezidentiale. Aici contradictia este mult mai mare.

- Daca vreti un detaliu, cand am propus intalnirea nu am avut nicio retinere sa le propun ca intalnirea sa aiba loc ori la Cotroceni ori la Parlament. Dansii au optat pentru Parlament. M-am dus acolo, pentru ca problemele erau mult prea importante si nu am probleme de orgoliu.

- Am abordat si problema gasirii unei solutii de desemnare a procurorilor.

- In luna decembrie eu am intors la Parlament o lege care viza degrevarea instantelor judecatoresti, precum si legea de punere in aplicare a Codului de Procedura Civila, care a fost initial programt sa intre in vigoare la 1 iulie 2012, dupa care am cerut 1 februarie 2013. Este neplacut sa fim in situatia sa nu ne respectam angajamentul nici de aceasta data. Acesta a fost motivul pentru care am rugat pe sefii Camerelor sa programeze votul la aceasta lege, care vizeaza doar votul la Senat in interpretarea Presedintiei. De aceea, am trimis legea inapoi. Pentru a preintamina contestarea legii in instanta, am intors legea rugand sa se dea votul final in camera decizionala, care in cazul nostru era Senatul. Era pacat ca aceasta lege sa nu fie votata si sa nu putem da drumul la intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.

- In discutia cu cei trei parteneri am rugat ca in cursul zilei de luni sa fie validati de Parlament cei doi membri ai CSM-ului care au fost supleanti, este vorba de un judecator si un procuror.

- Am ridicat problema pentru domnul Stan si pentru ministrul Borbely si domnul Dobre.

- Vreau sa fie foarte clar. Targetul nu era MCV, ci Schengenul. Cunoscand sensibilitatile unor state legat de raportul MCV mi s-a parut ca putem face ceva pentru a nu rata o pozitie pozitiva in martie.

- Nu imi propusesem sa am vreo iesire publica, dar probabil din eroare..stiu eu ce alta conjuctura au aparut discutii in spatiul public relatate de participantii la intalnirea de ieri seara. As vrea sa stiti integral varianta reala a ceea ce s-a intamplat. Acum doua zile am constatat ca sunt foarte multe lucruri care vizeaza raportul MCV, care erau in mana politicienilor sa fie rezolvate. Am luat decizia sa ii rog pe cei trei demnitari sa avem o intalnire, pentru ca puteam sa rezolvam parte din lucruri.

....

Intalnirea dintre Traian Basescu, Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea a avut loc la Senat, iar printre subiectele discutate s-a aflat raportul MCV.

In timpul intalnirii, premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui varianta ca in 2014 alegerile europarlamentare sa aiba loc in acelasi timp cu cele pentru presedintia Romaniei, ceea ce ar insemna ca mandatul lui Basescu s-ar putea scurta cu cateva luni. Al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu expira in decembrie 2014.

Ponta i-a propus lui Basescu devansarea prezidentialelor si cuplarea cu europarlamentarele

"Pentru domnul presedinte, dupa 9 ani si jumatate, nu cred ca mai conteaza 3 luni in plus sau in minus. Important e sa facem ce e bine pentru tara si eu cred ca e mai bine sa avem mai putine alegeri", a declarat Victor Ponta, miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Basescu alegeri prezidentiale, #Basescu alegeri prezidentiale europarlamentare , #comasare alegeri