Comasarea alegerilor: PDL respinge ideea, UDMR ar gasi o formula potrivita, PNL e de acord

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 15:12
2822 citiri
Comasarea alegerilor: PDL respinge ideea, UDMR ar gasi o formula potrivita, PNL e de acord
Foto: Arhiva Adevarul

Ideea ca alegerile europarlamentare sa fie comasate cu scrutinul pentru alegerea presedintelui nu a ramas fara ecou. In vreme ce democrat-liberalii resping aceasta tema, acuzand ca USL se teme sa nu piarda prezidentialele din 2014, UDMR considera ca s-ar putea gasi o formula constitutionala pentru cuplarea votului.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie devansate cu cateva luni, urmand sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare.

Alegeri comasate: Cine castiga din combinarea prezidentialelor cu europarlamentarele

"Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Presedintele nu mi-a dat un raspuns, nici nu avea cum asa, imediat. Examineaza ideea", a declarat Ponta miercuri.

Crin Antonescu a confirmat, miercuri, informatiile aparute pe surse in presa despre intalnirea care a avut loc marti seara, tarziu, la Senat, intre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si cei doi presedinti ai camerelor parlamentare.

Blaga: Sapte luni cu doi presedinti. Cat de credibila ar fi actiunea presedintelui?

Reactiile la propunerea lui Victor Ponta nu au intarziat sa apara. Liderul PDL, Vasile Blaga, sustine ca propunerea prim-ministrului denota frica USL legata de pierderea scrutinului pentru alegerea presedintelui Romaniei, fiind, pe de alta parte, o propunere neserioasa, avand in vedere situatia in care tara noastra ar avea pentru o perioada de timp doi presedinti in functie.

"Evident, USL este din ce in ce mai putin sigur ca va castiga prezidentialele de anul viitor. Asta pentru ca sunt convinsi ca in doi ani de zile populatia Romaniei isi va da seama ca a fost inselata, ca niciuna dintre promisiunile pe care le-a facut USL nu va fi onorata, ca, de fapt, s-a folosit de nemultumirile si greutatile oamenilor pentru a le transforma in voturi", a declarat Blaga, citat de Newsin.

"Sapte luni de zile, aproape un an, cu unul in functie pana cand se implinesc cinci ani de la depunerea juramantului si cu altul care asteapta. Cat de credibila va fi actiunea presedintelui in functie, pentru ca, pana la urma, se stie ca-l va urma altul si deci se stie cine. Asta nu s-a mai vazut nicaieri, chiar si in Statele Unite, unde este o procedura in vigoare de 200 de ani. Presedintele este ales in noiembrie, validat in noiembrie si deja in ianuarie isi intra in paine, ca sa zic asa", a adaugat Blaga.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat, la randul sau, ca o cuplare in mai-iunie 2014 a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare reprezinta un "cadou USL de sase luni pentru Crin Antonescu", fiind problematica din punct de vedere constitutional, desi ar fi benefica in plan politic.

"Reducerea mandatului presedintelui Traian Basescu se poate face doar printr-o demisie a acestuia si nu stiu daca asta intra in pactul de coabitare. Ma tem ca e doar un joc politic, o reamintire a conflictului intre USL si presedintele Basescu. Eu, personal, nu cred ca e de sustinut asa ceva. Cred ca trebuie sa ne concentram atentia asupra unei reale dezbateri constitutionale", a afirmat Preda.

El a subliniat, intr-o declaratie acordata Mediafax, ca reducerea mandatului presedintelui Basescu reprezinta "o problema constitutionala", neputand fi rezolvata decat prin demisia sefului statului.

Stolojan: Comasarea alegerilor, idee foarte proasta. "Sa-l facem pe Ponta dictator"

Si europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a criticat propunerea USL de a organiza alegeri europarlamentare si prezidentiale in acelasi timp, in 2014, considerand ca astfel temele europene sunt eliminate total.

"Ideea e foarte proasta, nu poti sa ai in dezbatere probleme europene, toata dezbaterea se va canaliza pe alegerea presedintelui. Temele principale vor fi legate de problemele din Romania, nu de interesele Romaniei in UE. Vom avea ce am avut la parlamentare, cu Becali si altele", a declarat Stolojan pentru Ziare.com.

Fostul presedinte al PDL, Emil Boc, a afirmat, la randul sau, ca propunerea USL de devansare a alegerilor prezidentiale cu cateva luni este "o smecherie", in urma careia Romania ar ajunge intr-o situatie nemaiintalnita in lume: sa aiba timp de sapte luni doi presedinti.

"Bineinteles ca sunt smecheri si vor sa isi maximizeze sub orice forma alegerile prezidentiale din 2014. In smecheria lor, cei de la USL au doua alternative: cea de alegere a presedintelui prin intermediul Parlamentului, propusa de unii din PSD si PNL, prin care isi securizeaza functia de presedinte pentru ca au majoritate, dar au o problema cu referendumul, sau solutia sa grabeasca tot ce se poate grabi, pentru ca uzura guvernarii se produce in fiecare zi si cu cat mai repede ar avea loc alegerile prezidentiale, cu atat ar avea mai mari sanse sa le castige.

Nicaieri in lume nu am intalnit o situatie in care sa fie ales presedintele in luna mai si sa intre in exercitiu in luna decembrie. Pentru ca asa s-ar intampla la noi, am avea sapte luni doi presedinti, unul in exercitiu si unul ales. Care ar avea legitimitate si credibilitate in tara? De la USL te poti astepta la orice", a spus Boc pentru Mediafax.

Antonescu, despre intalnirea secreta cu Basescu: Comasarea, ideea lui Ponta

Si prim-vicepresedintele PDL Mihai Stanisoara a declarat, miercuri, ca organizarea simultana a alegerilor europarlamentare si prezidentiale ar insemna o diminuare care nu-si are rostul a mandatului presedintelui si a aratat ca argumentele invocate de Ponta sunt demagogice si ilare.

"Nu sunt de acord cu aceasta comasare a alegerilor. Ar insemna o diminuare a mandatului presedintelui, care nu-i vad rostul", a spus Stanisoara.

Subeictul a fost comentat si de vicepresedintele PDL Raluca Turcan. "Cred ca incep sa aiba o jena cu privire la increderea oamenilor in performanta la guvernare. Tema a fost lansata in acest moment pentru a distrage atentia cu privire la slaba performanta in fata FMI si de asemenea cu privire la masurile impovaratoare pentru anumite categorii socio-profesionale", a spus Turcan.

Deputatul PDL Elena Udrea considera ca dorinta de a avea alegeri cat mai repede este fortata de presedintele Senatului, Crin Antonescu, liderul PNL fiind nerabdator sa ajunga la Cotroceni, cu atat mai mult cu cat este clar ca nu ii convine statutul de vioara a doua in Uniune. Udrea adauga ca o asteptare pana in toamna anului 2014 ar putea fi periculoasa pentru USL, "pana atunci romanii avand suficient timp sa vada ca nu sunt in stare sa le faca viata mai buna, ceea ce le va reduce sansele considerabil".

Totodata, vicepresedintele PDL Florin Popescu a declarat miercuri ca, in opinia sa, "actuala Putere poate sa si interzica alegerile, pentru ca are 70%". Popescu a aratat ca trebuie respectate Constitutia si legile in vigoare si a apreciat ca, pana cand USL nu iese public cu aceasta idee a comasarii alegerilor pentru a se vedea argumentele, democrat-liberalii nu au ce comenta.

Kelemen Hunor: S-ar putea gasi o formula constitutionala

Pe de alta parte, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca s-ar putea gasi o formula constitutionala pentru organizarea in acelasi timp a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, dar afirma ca nu trebuie scurtat mandatul actualului presedinte, ci noul presedinte ar putea sa-si preia functia cand cel dinaintea sa si-a incheiat mandatul.

"Eu cred ca, in momentul in care modificam Constitutia, putem sa introducem acolo cateva chestiuni la care noi, de fapt, ne-am gandit, atat legate de alegerile prezidentiale, cat si de cele parlamentare. Putem spune ca se pot organiza alegeri cu cinci luni, cu sase luni inainte de terminarea mandatului presedintelui sau Parlamentului, ca sa nu facem tot timpul alegeri in luna decembrie.

Daca mergem in acest ritm cum am facut pana acum, la un moment dat, in ajunul Craciunului o sa facem parlamentare. Urmatorul presedinte va prelua functia in momentul in care se termina mandatul actualului presedinte, ca sa nu scurtezi mandatul", a declarat liderul UDMR pentru Agerpres.

PNL: Comasarea, "ca sa nu fie doua deranjuri, ci unul singur"

Nu in ultimul rand, vicepresedintele PNL Mircea Diaconu a spus ca o comasare a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare poate fi facuta "ca sa nu fie doua deranjuri, ci unul singur". Totodata, fostul senator liberal a afirmat ca problema nu se pune ca presedintele Traian Basescu sa renunte la o parte din mandatul sau, "pentru ca nu e mosia lui" si trebuie indeplinit oricum.

Diaconu, despre comasarea alegerilor: Ca sa nu fie doua deranjuri, sa zugravesti in toata casa

"Nu e vorba ca Traian Basescu sa renunte la o parte din mandatul sau, ci sa se faca odata alegerile, impreuna, ca sa fie mai simplu pentru toata lumea, fara batai de cap, dar intrarea in functie sa fie la data normala. Un mandat are un numar de luni, nu e vorba de renuntat, pentru ca nu e mosia lui. Un mandat are un numar de ani exact, care trebuie indeplinit. Deci (presedintele - n.red.) poate sa intre in functie mai tarziu, dar alegerea se face mai devreme", a declarat Mircea Diaconu, pentru Ziare.com.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#reactii comasare alegeri, #alegeri prezidentiale comasare europarlamentare, #reactii cuplare alegeri , #comasare alegeri