Alegerile nu vor fi comasate: Curtea Constitutionala. Ce urmeaza?

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 13:10
13791 citiri
Alegerile nu vor fi comasate: Curtea Constitutionala. Ce urmeaza?
Foto: Arhiva

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca Legea privind comasarea alegerilor locale si parlamentare in 2012 este neconstitutionala.

Potrivit legii, Guvernul va trebui sa astepte motivarea hotararii Curtii pentru a lua deciziile necesare in privinta organizarii alegerilor locale si parlamentare din acest an, respectiv care vor fi noile termene si proceduri organizatorice.

Liderii USL se bucura de victoria inregistrata, cerand demisia imediata a Guvernului pentru ca si-a angajat raspunderea pe o lege neconstitutionala, precum si alegeri anticipate la finalul lunii martie si alegeri locale la termen, adica in luna iunie.

In schimb, reprezentantii Coalitiei de guvernare se declara surprinsi de decizia Curtii, spunand ca asteapta sa vada daca nemultumirile sunt legate de forma sau de fondul legii, urmand ca, dupa aparitia motivarii, sa decida daca legea se intoarce in Parlament pentru modificari "de forma", sau daca se renunta definitiv la comasare.

Miercuri seara, cu putin timp inainte ca presedintele Traian Basescu sa sustina o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, mai multi lideri ai coalitiei s-au reunit la Guvern pentru a decide pasii urmatori in privinta alegerilor. Printre acestia se afla Roberta Anastase, Anca Boagiu, Elena Udrea, Kelemen Hunor si Laszlo Borbely, informeaza surse citate de TVR Info.

Reactii USL: Ponta cere demisia imediata a Guvernului, liberalii cer anticipate

"Este ultima lovitura pe care guvernul Boc trebuie sa o accepte si astazi sa demisioneze, tinand cont ca si-a angajat raspunderea pe o lege declarata neconstitutionala. Este o infrangere catastrofala pentru guvernul Boc, care trebuie sa plece astazi", a comentat presedintele PSD, Victor Ponta, intr-o conferinta de presa, adaugand, la insistentele jurnalistilor: "Eu sunt convins ca Guvernul isi va da astazi demisia".

Ponta: Sunt convins ca Guvernul isi da azi demisia

Liderul PNL Bucuresti, Andrei Chiliman, considera ca, in continuare, e nevoie de alegeri anticipate. "Emil Boc stia ca legea e neconstitutionala si a trecut cu tancul peste Constitutie pentru ca nu le pasa. CCR a salvat bruma de stat de drept care mai exista. (...)Era o smecherie a actualei Puteri, prin care vroia sa manipuleze electoratul si sa mai castige niste voturi", a comentat primarul sectorului 1.

In opinia sa, "alegerile anticipate trebuie sa aiba loc cat de repede, pentru ca Parlamentul sa reprezinte vointa populatiei", ele putand fi organizate la finalul lunii martie. Din pacate, spune el, "actuala Putere se agata cu dintii de scaune" si nu vrea sa demisioneze din Parlament pentru a permite alegerile anticipate.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a sustinut si el ca anticipatele sunt necesare. "Este o reusita a Opozitiei(...) Atat timp cat nu stim exact ce prevede decizia, putem spune ca alegerile vor avea loc separat, cele parlamentare in noiembrie. Alegerile anticipate se justifica si mai mult, in aceste conditii.(...) Daca ar avea un pic de intelepciune, lucrul cel mai important ar fi ca Guvernul sa-si dea demisia", a comentat el.

"Nu putem avea nicio lege a comasarii, nu ai cum sa reglementezi peste decizia CCR. In cea mai rea ipoteza vom avea alegeri in iunie si alegeri generale in noiembrie, in cel mai bun caz, daca aceasta coalitie are ochi si urechi sa vada si sa auda ce se intampla, am putea avea alegeri anticipate parlamentare in martie si alegeri locale in iunie", a spus si senatorul PSD Dan Sova, la Realitatea TV.

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu si-a exprimat convingerea ca daca Legea comasarii ar fi fost declarata constitutionala, presedintele Traian Basescu ar fi intors legea in Parlament.

La randul sau, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a comentat spunand ca "decizia Curtii este victoria oamenilor care au protestat in aceste zile".

Comasarea alegerilor nu e constitutionala - Reactii de la Putere si Opozitie

Reactii PDL si UDMR: Nu ne asteptam, vrem sa vedem motivarea deciziei CCR

Verdictul dat de CCR a intrerupt si sedinta de Guvern. "Dupa ce anterior ministrii au luat o pauza obisnuita si au reluat sedinta de guvern, dupa anuntul privind decizia Curtii Constitutionale membrii Cabinetului au luat o noua pauza, pentru a discuta despre acest subiect si implicatiile deciziei", au aratat sursele oficiale pentru Mediafax.

Ca de fiecare data, premierul Emil Boc a facut un singur comentariu pe tema deciziei Curtii, spunand ca aceasta "se respecta" si trebuie pusa imediat in aplicare, in concordanta cu motivarea deciziei, care va fi publicata in curand.

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat ca, in aceste conditii, alegerile se vor organiza la timp.

"Vom respecta aceasta hotarare a Curtii Constitutionale. Aceasta hotarare a Curtii Constitutionale din acest moment determina foarte clar ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica din luna iunie", a declarat el pentru Mediafax, adaugand insa ca trebuie vazuta motivarea deciziei.

Frunzaverde: Alegerile locale - in prima duminica din iunie, parlamentarele - la timp

Mult mai nuantate au fost declaratiile presedintelui Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL). Acesta a declarat la TVR Info ca trebuie asteptata motivarea deciziei CCR, pentru a se vedea daca nemultumirea este legata "de forma sau de fond".

El a precizat ca, in functie de ceea ce se va scrie in motivare, alegerile vor avea loc in iunie, respectiv in noiembrie, dar nu a exclus posibilitatea "comasarii pe o alta forma", adica la alte termene, de exemplu in iunie. De altfel, mai multi reprezentanti ai PSD au declarat in repetate randuri ca ar fi de acord cu comasarea, dar ea sa se faca in iunie.

"Va fi o decizie politica asumata de liderii Coalitiei, este greu sa ne pronuntam in acest moment, pana nu vedem motivarea", a explicat democrat-liberalul.

In ceea ce priveste declaratiile liderilor USL, Daniel Buda a replicat: "Din pacate, au o singura preocupare in aceasta perioada dificila pentru intreaga Europa.(...)'Nu mor caii cand vor cainii', se spune, nu se intampla ceva in spatiul public pentru ca vrea domnul Ponta. Romania trebuie sa fie guvernata, are nevoie de stabilitate politica".

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean a comentat: "Nu este deloc o solutie pe care o asteptam si ne-o doream. Curtea astazi a constatat ca e neconstitutionala, nu putem sa comentam solutiile Curtii, le vom respecta. Asteptam si motivarea Curtii si o sa vedem cum procedam la remedierea acestei situatii.(...) Vreau sa cred ca aceasta solutie e gandita prin prisma legislatiei in vigoare, a raportarii la Constitutie. E clar ca aceasta solutie nu a fost asteptata nici de Guvern, nici de partidele din Coalitie".

Totodata, liderul deputatilor PDL Mircea Toader a spus la TVR Info ca, daca se va dovedi ca observatiile CCR tin de "o chestiune formala", atunci legea va fi "corectata in Parlament", in timp ce, daca nemultumirile judecatorilor constitutionali sunt legate de fond, comasarea ar putea sa ramana in vigoare, dar "in alte conditii".

Deputatul Marton Arpad a exprimat o prima pozitie a UDMR fata de decizia Curtii. "Aceasta lege poate fi corectata in cel mult doua luni. Daca nu vizeaza modalitatea de desfasurare, corectandu-se, pot avea loc alegerile in noiembrie. Daca vizeaza esenta, inseamna ca alegerile locale vor avea loc in iunie. Daca nu vizeaza simultaneitatea, se poate recurge si la procedura alegerilor anticipate impreuna cu localele. Sunt o multime de variante", a spus el.

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda si-a exprimat la RFI "satisfactia profesionala" fata de decizia de astazi a CCR, spunand ca el a atentionat in repetate randuri asupra neconstitutionalitatii legii.

"Ma bucura faptul ca Curtea Constitutionala a dat dovada de independenta si de respectare a Constitutiei, infirmand zvonurile ca lucreaza sub o presiune politica", a spus Frunda, in opinia caruia Guvernul este intr-o mare dificultate, dar el nu va demisiona, iar daca isi va asuma inca o data raspunderea pe viitoarea lege a alegerilor, "ar fi o greseala enorma, ar fi o sinucidere politica!".

Frunda: Am primit cu satisfactie decizia CCR privind comasarea

O asumare contestata

Curtea Constitutionala a Romaniei a reluat, miercuri, pentru a treia oara, discutarea sesizarii Uniunii Social Liberale (USL) prin care se contesta Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.

Sesizarea a fost depusa de Uniunea Social Liberala la CCR pe 22 decembrie 2011, iar pe 18 ianuarie, CCR a amanat dezbaterile pentru a doua oara, motivand ca trebuie sa ceara Guvernului detalii privind impactul financiar al aplicarii acestei legi, respectiv daca intr-adevar se economisesc 20 de milioane euro prin comasarea alegerilor.

Guvernul si-a angajat raspunderea, in decembrie 2011, in fata Parlamentului, pentru proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012.

Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012 si s-ar face importante economii la buget. Proiectul de lege nu prevedea si reducerea numarului de parlamentari, in conformitate cu rezultatele referendumului din 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#comasare alegeri neconstitutionala , #comasare alegeri