Democratia din capul militianului Igas (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 06:24
5103 citiri
Democratia din capul militianului Igas (Opinii)
Foto: Zf.ro

Comasarea alegerilor de anul viitor este poate cel mai mic dintre motivele pentru care recentul proiect zamislit de Traian Igas poate fi considerat o monstruozitate criminala pentru democratie.

Sigur ca sare in ochi comasarea, argumentata populist printr-o economie de 22 de milioane de euro. Democratia nu are pret si daca nu vom intelege rapid lucrul acesta riscam sa o pierdem. Iar harababura de buletine si cacofonia de discursuri electorale de toate felurile, inevitabila atunci cand amesteci mere cu pere ca doar tot fructe se numesc, va fi profund antidemocratica si cu doua efecte mai mult decat probabile: descurajarea multora dintre cei care poate ca ar fi mers la vot si rezultate total nereprezentative, deci irelevante. Costul acestei nebunii va fi in urmatorii 4 ani cu mult mai mare de 22 de milioane de euro.

Dar dincolo de aceasta prostie imensa, Traian Igas aseaza in proiect niste capcane cu iz de ticalosie. In primul rand asistam, practic, la desfiintarea fraudei electorale, care va mai putea duce la reluarea votului intr-o sectie doar daca "e de natura sa modifice atribuirea mandatelor". Adica sa furam acolo cateva voturi in fiecare sectie merge, nu se pune. Dar daca toate aceste minifraude nesanctionabile, insumate la nivel national, formeaza o mare frauda ce modifica rezultatul alegerilor? Cine va putea spune unde se termina frauda nevinovata si de unde incepe aceea grava? La 100 de voturi, la o mie, la o suta de mii?

Si tot prin minunatul sau proiect, Traian Igas da un nesperat imbold mitei electorale, al carei maximum de pedeapsa aproape se injumatateste, de la 5 la 3 ani. Asta desigur teoretic, caci inca n-am vazut pe nimeni cu dosar penal pentru asa fapta vitejeasca de campanie, desi multi au fost acuzati de-a lungul timpului ca umbla, prin Ilfov de exemplu, cu sacosele pline. Dar sa uitam trecutul, caci viitorul se anunta de-a dreptul luminos. In treacat fie spus, Opozitia nu s-a aratat deloc deranjata de imblanzirea prevederilor referitoare la mita electorala.

Si pentru cine se pregateste aceasta minunata lege, cum nici macar Adrian Nastase n-a indraznit sa emita? Domnul Igas centreaza, domnul Igas va inscrie, caci intreaga organizare a alegerilor trece in responsabilitatea Ministerului de Interne, Autoritatea Electorala Permanenta fiind lasata pe post de spectator. Si ca sa fie sigur ca totul va merge ca uns, ministrul Igas propune ca decuparea colegiilor electorale sa fie facuta in termen de 90 de zile de la adoptarea legii de catre guvern singur - singurel, fara comisie parlamentara, fara Opozitie, fara Autoritate Electorala, dupa cum vrea sufletul lui.

La precedenta decupare, facuta desigur preponderent tot in avantajul Puterii, Guvernul Tariceanu a lasat macar impresia de democratie. A creat o comisie parlamentara speciala in acest scop, comisie din care, de bine de rau, a facut parte si Opozitia. Si, daca imi amintesc bine, s-a ajuns la un oarecare compromis cat de cat acceptabil. Traian Igas nu se incurca cu asemenea fineturi.

Si ca sa fie treaba completa, vom avea in fapt si mai multi parlamentari decat pana acum, in totala sfidare a rezultatului referendumului din 2009, care a stabilit reducerea numarului acestora la 300. Caci proiectul lui Traian Igas mentine norma de reprezentare de pana acum - 70 de mii de locuitori la un deputat si 160 de mii la un senator - si ia in calcul populatia inregistrata la 31 octombrie 2011, adica 22.305.133 de persoane. Dar recensamantul a aratat deja ca nu suntem mai mult de 17 milioane. Macar sa fi aplicat aceeasi norma de reprezentare la populatia reala si tot aveam o reducere.

Emil Boc incearca o eschiva ca pentru fraieri si acuza Opozitia ca nu vrea sa modifice Constitutia. Reducerea numarului de parlamentari nu are nimic de-a face cu modificarea Constitutiei. Este nevoie de o simpla lege, era suficienta chiar modificarea normei de reprezentare din proiectul lui Traian Igas. Pana una alta, USL are un proiect de lege pe aceasta tema, a carui votare a recomandat-o chiar Traian Basescu.

Deocamdata ramane in vigoare neatins si actualul sistem de vot care permite celui de pe locul al treilea sa intre in Parlament in defavoarea celui de pe locul intai, desi, teoretic, coalitia covenise trecerea la un sistem mixt - uninominal+lista - de tip german. Cat despre alegerile locale, acolo e alta poezie, caci multi dintre cei care vor fi inclusi pe liste nu mai au resedinta in tara si nu mai au nici dreptul si nici de ce sa voteze primari si consilieri locali. Milioane de oameni vor fi degeaba pe liste. Degeaba? Degeaba doar pentru ei.

Si pentru a ne scoate de tot democratia din cap, guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe acest proiect sinistru care da liber la frauda si mita electorala. Razboi fulger si naucitor impotriva democratiei avand ca unic obiectiv mentinerea cu orice pret si in orice conditii la putere. Si daca va fi asa, ramane de vazut daca Traian Basescu va inghiti aceasta ticalosie care ii incalca punctual toate proiectele si promisiunile politice, de la cele legate de referendumul pe care l-a initiat, la cele privind reforma electorala. Ramane de vazut daca macar pentru presedinte mai exista un pret de neplatit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#comasare alegeri 2012, #proiect Igas MAI comasare, #Traian Igas comasare alegeri , #comasare alegeri
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Cu puterea judecătorească din Romania nimic nu are nici o relevanță!
Poza maxi
maxi
rank 5