Diversiunea devansarea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 14:17
7915 citiri
Diversiunea devansarea (Opinii)

Toata aiureala aceasta privind devansarea alegerilor prezidentiale cu vreo 6 luni, adica din toamna in primavara lui 2014, este mai degraba o diversiune, menita sa arunce in umbra subiecte cu mult mai arzatoare pentru cetatean.

De exemplu, sa nu ne mai uitam asa de atent la modificarile prin locurile esentiale aduse bugetului in urma discutiei cu FMI, sa nu fim atenti ca noua taxa auto este cu mult mai impovaratoare decat cea stabilita de Guvernul Boc.

Sa nu mai fim atat de atenti la felul in care parlamentarii au pus la colt ANI si Parchetul, la insolventa Oltchim si nici la subiectele discutate la intalnirea secreta de la Senat dintre primii 4 oameni in stat, adica amanarile din Justitie, imunitatile neridicate, problemele cu Schengen. Mizilicuri.

Mai bine sa ne intoarcem la subiectul nostru preferat, cel cu care am castigat alegerile si ne-am cocotat in varful unei puteri de unde putem scuipa linistiti in capul celor care ne-au votat. Sa ne intoarcem asadar la Traian Basescu si sa mai prelungim nitel tema demiterii ratate, cu propunerea unei scurtari de mandat care sa dea fiori de placere celor ramasi nesatisfacuti vara trecuta.

Dincolo de aceasta manipulare cam grosolana, nu ma indoiesc ca USL se gandeste intens la aceasta devansare si la comasarea prezidentialelor cu europarlamentarele. Ce mai conteaza ca anul trecut USL respingea vehement comasarea dorita de PDL, a localelor cu parlamentarele, iar CCR a dat dreptate Opozitiei de atunci tocmai pentru ca temele diferite de campanie se pot contamina reciproc si pot duce la o mare zapaceala? Dar ceva imi spune ca PSD si PNL - Voiculescu au nu numai motive comune sa o doreasca.

Motivul comun cel mai logic, sesizat chiar si de Vasile Blaga din motaiala in care s-a scufundat dupa 9 decembrie, este erodarea. USL rateaza promisiune dupa promisiune electorala si nu exista suficiente diversiuni pe lume pentru a ascunde la infinit faptul ca ceea ce i se intampla romanului este fix pe dos fata de ceea ce ii vindea actuala Putere in campania electorala.

Si pomenile sunt tot mai greu de facut in chingile acordului cu FMI la care USL ar renunta fericit daca si-ar permite. Asadar, cu cat fac prezidentialele mai repede, cu atat mai mica va fi pierderea de procente.

Pe de alta parte, o degringolada mai adanca decat cea in care balteste acum PDL este greu de imaginat. Nu au un prezidentiabil si nici nu vadesc vreo idee cat de vaga in privinta persoanei care ar trebui sa primeasca acest statut. Devansarea algerilor ar agrava criza de timp si ar pune in fata candidatului USL o prada foarte usoara, improvizata pe genunchi.

Care candidat USL? Aceasta este marea intrebare care macina, nu ma indoiesc, multe creiere in USL. Teoretic jocurile sunt facute. Victor Ponta este premier, Crin Antonescu este prezidentiabil. Dar am mari indoieli ca solutia este definitiva.

Am mai spus-o, eu nu vad PSD, partid care de la Ion Iliescu incoace are o adevarata obsesie in privinta functiei prezidentiale, tragand de la sosnar la baron pentru candidatul altui partid, oricare ar fi el. Si mai ales nu un PSD net dominant in actuala coalitie, care are cei mai multi parlamentari, cei mai multi primari, cei mai multi presedinti de consilii judetene.

Nu vad acest PSD punanad in mana lui Crin Antoenscu cel putin jocurile guvernarii din 2016, serviciile secrete.

Iar PSD nu este in situatia PDL sa nu aiba prezidentiabil. Sorin Oprescu a fost pregatit din vreme, a fost scutit de toate scandalurile teribile ale anului trecut, in perioada suspendarii puteai sa juri ca e in excursie pe Marte, in schimb a primit tot felul de cadouri cu funda de la Victor Ponta, incepand cu metroul pe care sa-l pastoreasca, dar nu sa-l si finanteze, ca n-are omul de unde. Sorin Oprescu spre deosebire de Crin Antonescu nu e asociat cu Puterea si nu se erodeaza.

Crin Antonescu si Dan Voiculescu stiu bine aceste lucruri, dupa cum stiu ca timpul nu joaca in favoarea lor - cu cat au loc prezidentialele mai repede cu atat mai bine pentru Crin Antonescu. Ca dovada, tema este sustinuta mai ales de reprezentantii PNL.

Doar ca solutia e in mana lui Traian Basescu. Daca el nu demisioneaza, mandatul nu ii poate fi scurtat.

Iar povestea cu alegerea in mai si investirea in noiembrie a viitorului presedinte e ridicola. Ce faci cu el jumatate de an, ce statut are? Traian Basescu a oferit demult o reducere mandatului, cu doi ani, nu cu 6 luni, la schimb cu introducerea in Constitutie a rezultatelor referendumului din 2009 privind reducerea numarului de parlamentari. La vremea respectiva, Victor Ponta a rupt teatral oferta.

Nu cred ca USL va mai primi una la fel de avantajoasa. Deocamdata presedintele, cu mingea ridicata la fileu, a dat un raspuns de o crunta ironie: Vreti comasare? Atunci sa comasam prezidentialele cu parlamentarele, asa cum a si fost pana in 2009.

Introduceti voi in Constitutie numarul maxim de 300 de parlamentari si apoi ne dam concomitent demisia si eu, si cei 588 de parlamentari. Asa o sa avem comasare, dupa cum vreti. Se baga cineva?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#comasare alegeri europarlamentare prezidentiale, #devansare alegeri prezidentiale , #comasare alegeri