Surprize electorale in 2012: Revizuirea Constitutiei si comasare cu conditii

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:56
2870 citiri
Surprize electorale in 2012: Revizuirea Constitutiei si comasare cu conditii
Foto: TVR Info

Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a anuntat luni ca in coalitia guvernamentala s-a decis comasarea alegerilor locale cu cele generale in 2012. Flutur a subliniat ca PDL va sustine ca in primavara sa fie revizuita Constitutia, astfel incat alegerile sa fie organizate in functie de noile prevederi.

Intr-o declaratie de presa sustinuta luni, Flutur a precizat ca reprezentantii coalitiei de guvernare au decis deocamdata, dupa mai multe runde de negocieri si consultari, "sprijinirea unui proiect de lege referitor la organizarea si desfasurarea alegerilor locale si parlamentare simultan la sfarsitul lui 2012".

"Pana la sfarsitul saptamanii vom stabili si forma in care vom promova acest proiect de lege extrem de important", a mai spus Gheorghe Flutur, in conditiile in care in presa aparuse pe surse ca in Coalitie s-a decis deja angajarea raspunderii Guvernului.

Prim-vicepresedintele PDL a adus mai multe argumente de natura economica in favoarea comasarii alegerilor, precizand inca o data ca acestea se vor desfasura "intr-o singura zi, de duminica, la sfarsitul lui 2012", data exacta urmand sa fie anuntata prin Hotarare de Guvern.

Gheorghe Flutur a mai spus ca deocamdata Coalitia nu a luat in discutie o noua lege electorala, proiectul publicat recent pe site-ul Ministerului de Interne fiind elaborat de acest minister in colaborare cu Institutul de Statistica si Ministerul de Externe.

Prim-vicepresedintele PDL a mai anuntat ca democrat-liberalii isi propun ca in prima parte a anului viitor sa modifice Constitutia, punand-o in concordanta cu rezultatele referendumului din 2009, mai exact trecerea la un parlament unicameral cu doar 300 de parlamentari.

"Adresam un apel Opozitiei, sa vina la dezbateri si sa modificam Constitutia", a mai declarat Gheorghe Flutur, adaugand ca abia dupa ce se va modifica Constitutia se va discuta si noua forma a legii Electorale.

"Ordinea este: comasare, in prima parte 2012 modificarea Constitutiei si apoi modificarea Legii electorale", a clarificat Gheorghe Flutur.

Totodata, acesta a explicat ca una dintre conditiile care vor fi puse la alegerile de anul viitor este aceea ca o persoana nu va putea candida pentru mai multe functii, de exemplu si pentru primar si pentru presedinte de Consiliu Judetean, sau pentru primar sau parlamentar.

"In aceasta perioada de austeritate dorim sa scurtam perioada de campanie, daca i s-ar permite sa castige in mai multe locuri s-ar organiza alegeri repetate", a explicat Flutur ratiunea introducerii acestor restrictii.

Gheorghe Flutur a subliniat inca o data ca "prioritatea pentru PDL si pentru coalitie e modificare Constitutiei si prin ea reducerea la 300 a numarului de parlamentari", precizand ca noul proiect de lege care prevede comasarea alegerilor va fi afisat pe site-ul MAI, iar modul in care va fi trecut prin Parlament va fi decis la finalul saptamanii, nefiind exclusa asumarea raspunderii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#comasare alegeri 2012, #revizuirea Constitutiei, #Gheorghe Flutur, #PDL parlament unicameral , #comasare alegeri