Cum s-ar face varianta "iarna nu-i ca vara" a USL pentru comasare

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 18:24
2877 citiri
Cum s-ar face varianta "iarna nu-i ca vara" a USL pentru comasare

Reprezentantii USL considera ca e posibila o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele prezidentiale in 2014, prin alegerea noului sef al statului vara, urmand ca acesta sa reia mandatul iarna, dupa expirarea celui al lui Traian Basescu, desi preferabila ar fi demisia acestuia.

Vicepresedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, spune ca varianta va fi posibila juridic dupa modificarea Constitutiei.

"Multe lucruri sunt posibile. Daca ar fi prevazuta in Constitutia noua, teoretic ar fi posibil. Constitutia ar trebui modificata, pentru asta, cu un an inainte de alegeri. Nu prea a fost in traditia poporului roman, dar putem sa inovam", a spus senatorul PSD pentru Ziare.com.

Deputatul PNL Alina Gorghiu spune ca aceasta varianta e posibila, insa "usor nefericita".

"Juridic, nu vad un impediment, se pot organiza alegerile atunci, urmand sa preia mandatul in iarna. Ar fi o varianta usor nefericita, as prefera varianta unei demisii a presedintelui", a spus Gorghiu pentru Ziare.com.

Care ar fi avantajele comasarii?

"Avantaje sunt, in sensul in care in care ar fi doi ani in care am avea jumatate de an campanie, ati vazut ce inseamna asta, in 2012, in care Romania nu a functionat. Functionarii nu mai fac nimic cand se apropie o schimbare de putere", crede Gorghiu.

Toni Grebla a spus si el acelasi lucru, aratandu-se de parere ca mai putine alegeri inseamna mai multe reforme si ca cel mai bine ar fi ca Basescu sa renunte la o parte din mandat.

"Mai intai trebuie inteleasa pozitia premierului ca avem doua randuri de alegeri. Totul depinde de intelepciunea presedintelui de a sacrifica o parte din mandat pentru a salva un rand de alegeri, care inseamna un ritm incetinit al reformelor, o cheltuiala insemnata si multe altele. Prefer alegerile in acelasi timp", a comentat senatorul de Gorj.

Gorghiu crede insa ca Basescu nu are de gand sa cedeze o jumatate de an.

"E o suprapunere pe care domnul Basescu n-a refuzat-o, ba chiar a spus ca isi poate da demisia. Ca opinie personala, am ferma convingere ca nu va renunta la 6 luni de mandat", s-a aratat aceasta de parere.

Comasarea buna si comasarea rea

Toni Grebla a explicat de ce USL s-a opus din rasputeri comasarii alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012, dar considera acceptabila cea in care e vorba de europarlamentare si prezidentiale.

"Sunt doua lucruri diferite - parlamentare, europarlamentarele si prezidentialele se pot desfasura in acelasi timp, pentru ca e un mesaj de tip national. Interesele europene si cele nationale sunt incompatibile. La alegerile locale si parlamentare mesajele difera substantial", spune Grebla.

Basescu i-a propus comasarea europarlamentarelor cu prezidentialele in 2014

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie devansate cu cateva luni, urmand sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare.

"Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Presedintele nu mi-a dat un raspuns, nici nu avea cum asa, imediat. Examineaza ideea", a declarat Ponta miercuri.

Quarterly Report - Editia 4

Un politician controversat a fost ales președintele Vietamului. Forțele de securitate pe care le-a condus au comis nenumărate abuzuri
Un politician controversat a fost ales președintele Vietamului. Forțele de securitate pe care le-a condus au comis nenumărate abuzuri
Parlamentul vietnamez l-a ales, miercuri, pe ministrul Securităţii Publice, To Lam, în funcţia de preşedinte al statului, într-o mişcare pe care analiştii o văd ca pe o "piatră de...
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Incidentul petrecut în plenul Camerei Deputaţilor între parlamentarii liberali Florin Roman şi Dan Vâlceanu este "de cascadorii râsului", a declarat, marţi, 21 mai, premierul Marcel Ciolacu....
#comasare europarlamentare prezidentiale, #USL alegeri prezidentiale 2014 , #comasare alegeri