Curtea Constitutionala discuta miercuri legea privind comasarea alegerilor

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 07:26

   

Curtea Constitutionala discuta miercuri legea privind comasarea alegerilor
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) reia, miercuri, pentru a treia oara, discutarea sesizarii Uniunii Social Liberale (USL) prin care se contesta Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.

Pe 18 ianuarie, CCR a amanat dezbaterile pe motiv ca trebuie sa ceara Guvernului detalii privind impactul financiar al aplicarii acestei legi, respectiv daca se economisesc 20 de milioane euro prin comasarea alegerilor.

Sesizarea a fost depusa la CCR pe 22 decembrie 2011.

"Prin legea pentru comasarea alegerilor se incalca articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor in stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale - respectiv Codul bunelor practici in materie electorala, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii", declara in decembrie 2011 liderul deputatilor social-democrati, Mircea Dusa.

Tot atunci Partidul Social Democrat (PSD) emitea un comunicat de presa in care avertiza ca respingerea motiunii de cenzura, prin obligarea parlamentarilor Puterii sa nu participe la vot, nu face decat sa mentina Romania pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat in ultimii ani.

USL considera ca, in conditiile in care presedintele statului isi permite sa sustina ca "stabilitatea" - "adica mentinerea puterii" - este mai importanta decat democratia, "este clar ca Romania se situeaza deplin in afara valorilor Uniunii Europene".

Guvernul si-a angajat raspunderea, in decembrie 2011, in fata Parlamentului, pentru proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 in aceeasi zi si pentru proiectul de lege privind promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si Parchetul de pe langa ICCJ.

Parlamentarii au transmis 18 amendamente la primul proiect de lege, iar Guvernul a acceptat patru.

De asemenea, printr-un amendament depus de deputatul PDL Mircea Toader se instituie obligativitatea ca presedintii birourilor electorale comunale, orasenesti si municipale, precum si loctiitorii lor sa fie juristi neafiliati politic si care sa nu fie rude, pana la gradul IV, cu vreunul dintre candidati.

O alta propunere, facuta de PNL si acceptata de Guvern, prevede ca birourile electorale ale sectiilor de votare sunt formate dintr-un numar impar de membri, pentru a putea transa deciziile.

In proiectul propus initial de Guvern, birourile electorale aveau un presedinte, un loctiitor si cel mult sase reprezentanti propusi de partide, dar prin amendare se adauga inca un membru.

Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari.

Data alegerilor comasate se va stabili prin hotarare de guvern.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2098 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
poison
rank 1
sa fie comsare
nu inteleg dc se opune usl ca doar se economisesc bani..bani care se indreapta catre romanii.sa intelegem ca misiunea usl este de a se opune in toate demersurile puterii?unde tin ei cu romanii?
geluamin
rank 1
Uite aici risipa facuta de BaSecu in 20011!!!
"Numai anul trecut, in 2011, statul roman a cheltuit 89,3 milioane euro (din banii contribuabililor romani, că doar nu din cei ai familiei Udrea-Cocoș!) pentru dotarea Jandarmeriei Romane. Aceeași Jandarmerie care acum rupe in bătaie participanții la demonstrațiile impotriva regimului Băsescu."
2KK2
rank 5
Pai
pe princiupul asta ar fi bine sa facem alegeri o data la 50 de ani, si oricum din bani aia nu vor ajunge un ban la contribuabilul obisnuit or sa mearga tot la baietii destepti.
Pentru un stat democratic ar trebuie sa conteze principile pe baza caruia este construit si nu costurile necesare, economia invocata e doar un pretext de prostit lumea.
geluamin
rank 1
Iesi afara ja..vra or..di..na..ra i-a numit pe ei la Jandarmerie!!!
“Fosti securisti, numiti in 2011 la conducerea Jandarmeriei!!

“Inspectorul general al Jandarmeriei Romane, colonelul Costel Gavrilă, si seful Statului Major al Jandarmeriei, colonelul Adrian Faur, sunt fosti ofiteri de Securitate. In CV-ul celor doi apare informatia mincinoasă că ar fi absolvit cursurile Scolii de Ofiteri de Jandarmi de la Băneasa. Amandoi au urmat cursurile intre 1984 si 1987, dar in perioada respectivă nu exista Jandarmeria, iar denumirea era Scoala de Ofiteri de Securitate Băneasa.

Cei doi sefi ai Jandarmeriei au si “profesat" sub culorile Securitătii, chiar dacă la trupele de Securitate. Costel Gavrilă a fost comandant de pluton la UM 0843 din Campulung intre 1987 si 1990, iar Adrian Faur a fost comandant de pluton si comandant de companie la UM 0866 Sf. Gheorghe. Cei doi ar trebui să iasă in public si să precizeze dacă efectivele pe care le-au condus in timpul regimului comunist au avut misiuni de luptă in perioada 17-22 decembrie 1989. Mentionăm că in decembrie 1989, inaintea căderii lui Nicolae Ceausescu, trupele de Securitate au fost utilizate in actiuni represive."
tavi49
rank 5
Curtea constitutionala va hotari....
...neconstitutional asupra legii !!!
Adica aceasta curte ar trebui sa fie neconstitutionala atia timp cit reprezinta culori politice.
Deci ea(curtea) este de fapt necostitutionala!!!
Dar ce mai este normal intr-o tzara de cacaooo???
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor