Ponta i-a propus lui Basescu devansarea prezidentialelor si cuplarea cu europarlamentarele (Video)

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 12:23
5014 citiri
Ponta i-a propus lui Basescu devansarea prezidentialelor si cuplarea cu europarlamentarele (Video)
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie devansate cu cateva luni, urmand sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare.

"Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Presedintele nu mi-a dat un raspuns, nici nu avea cum asa, imediat. Examineaza ideea", a declarat Ponta miercuri, precizand ca in spatele acestei idei nu este nimic ascuns.

Seful Executivului a sustinut ca organizarea alegerilor prezidentiale in acelasi timp cu cele europarlamentare ar aduce economii substantiale si ar comasa campaniile electorale, care ar dura doar 1-2 luni, evitandu-se astfel ca 2014 sa fie in intregime electoral.

"Pentru domnul presedinte, dupa 9 ani si jumatate, nu cred ca mai conteaza 3 luni in plus sau in minus. Important e sa facem ce e bine pentru tara si eu cred ca e mai bine sa avem mai putine alegeri", a mai declarat Victor Ponta.

Ideea nu este noua, ea a fost enuntata, marti seara, intr-o emisiune de televiziune, de vicepremierul liberal, Daniel Chitoiu.

Intrebat daca se ia in considerare cuplarea alegerilor europarlamentare de anul viitor cu cele prezidentiale, Chitoiu a raspuns: "Da, luam in considerare, au fost discutii la nivelul USL".

Ministrul a explicat ca aceasta posibilitate va fi abordata numai cand vor incepe discutiile pentru modificarea Constitutiei.

"Bineinteles ca vor avea loc ulterior negocieri cu presedintele Romaniei, daca este dispus sa-si intrerupa mandatul in luna mai - cand vor fi alegerile europarlamentare, pentru ca s-au decalat cu o luna la nivel european si inclusiv in Romania - sau se va merge pe o formula sa se faca alegerile (prezidentiale, n.red.) in luna mai si sa se preia mandatul la expirarea mandatului actualului presedinte", a explicat Chitoiu, intr-o emisiune de la Realitatea TV.

"Domnul presedinte Traian Basescu nu are o pozitie oficiala pe aceasta tema", a declarat pentru Mediafax Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, in timp ce liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat ca nu intelege cum ar putea fi pusa in practica ideea avansata de USL.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, Vasile Blaga a admis ca PDL a sustinut ideea comasarii alegerilor in 2012, dar era vorba despre alegeri locale cu cele parlamentare, acest lucru putandu-se face prin prelungirea mandatelor alesilor locali.

"Nu pot sa inteleg cum ar putea sa functioneze 2 presedinti 7 luni", a comentat Blaga propunerea lansata de Chitoiu.

Primul care a lansat public ideea renuntarii la o parte din mandat a fost chiar Traian Basescu. Presedintele a declarat in repetate randuri anul trecut ca este dispus sa renunte la o parte din mandat daca fortele politice se pun de acord in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei.

Al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu expira in decembrie 2014.

Quarterly Report - Editia 4

”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
Incidentul a avut loc în satul Cotârgaci, din comuna Bălțați, județul Iași. Localnicii au descoperit cu stupoare că icoana dintr-o troiță din zonă a fost înlocuită cu un poster...
Pericolul extremist crește în Europa. Formațiunea xenofobă și eurosceptică Partidul Libertății, pe primul loc în sondajele pentru europarlamentare în Austria
Pericolul extremist crește în Europa. Formațiunea xenofobă și eurosceptică Partidul Libertății, pe primul loc în sondajele pentru europarlamentare în Austria
Mai mult de un sfert dintre austrieci indică că vor vota cu formaţiunea xenofobă, eurosceptică şi prorusă Partidul Libertăţii (FPOe), la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie. Potrivit...
#Ponta Basescu devansare prezidentiale, #comasare prezidentiale europarlamentare 2014 , #comasare alegeri