Ancheta alegerilor din 2009: Geoana vrea sa stie cine l-a filat la Vintu si cum de a moderat acoperitul Turcescu dezbaterea prezidentiala

Luni, 29 Mai 2017, ora 14:41
6420 citiri
Ancheta alegerilor din 2009: Geoana vrea sa stie cine l-a filat la Vintu si cum de a moderat acoperitul Turcescu dezbaterea prezidentiala
Foto: captura video Privesc.eu

Fostul candidat PSD la alegerile prezidentiale din 2009 Mircea Geoana a declarat, luni, in fata Comisiei de ancheta, ca vizita la Sorin Ovidiu Vintu de dinainte de alegeri a avut un impact "modest" asupra rezultatului, mult mai important fiind cine si cum l-a "filat" inainte de scrutin.

Geoana a fost intrebat de deputatul PMP Robert Turcescu - cel care a fost moderator al ultimei dezbateri televizate din 2009 - cat a contat in rezultatul alegerilor vizita la Sorin Ovidiu Vintu.

"Cat de mult sau cat de putin a contat vizita mea in seara de dinainte este o chestiune, inca o data, subiectiva. Eu cred ca a contat putin, ca a fost un pretext. Cred ca este mai interesant de vazut cine statea pe urmele unui candidat prezidential, cu o noapte inainte, facand astfel de poze. Asta cred ca e mai interesant din punctul meu de vedere pentru o eventuala investigatie. Erau niste jurnalisti bine intentionati? Erau altii? Filiera in care a ajuns aceasta chestiune mi se pare mai relevanta pentru discutia de astazi decat optiunea mea, inspirata sau mai putin inspirata, de a face aceasta vizita", a raspuns Mircea Geoana.

El a afirmat ca este "ciudat" faptul ca a fost "filat" inainte de alegeri, fara sa stie cine a comandat urmarirea sa, insa a repetat ca impactul vizitei in alegeri a fost redus.

"In opinia mea, si va spun asta la distanta si cu calm, si fara nicio intentie de revenire in politica romaneasca, ca a fost un pretext, a fost folosit, si care a avut un impact, din punctul meu de vedere, modest. (...) Diferenta de voturi era mai mult decat acoperitoare pentru orice eventual impact negativ al vizitei mele in acea seara", a spus el.

Fostul candidat PSD a afirmat ca nu a primit in acea perioada informatii din partea staff-ului sau de campanie ca ar fi filat, si nici din partea SPP.

In context, el a declarat ca este un lucru inedit, de "Cartea Recordurilor", ca un ofiter acoperit, cum a fost Robert Turcescu, sa modereze o dezbatere prezidentiala.

"Cred ca suntem in Cartea Recordurilor, in care un ofiter acoperit modereaza o dezbatere prezidentiala. In sine, este o operatiune exceptionala. Nu stiu daca exista undeva in lumea democratica cat de cat autentica o situatie in care un ofiter acoperit sa modereze. Cum un ofiter acoperit a ajuns in situatia respectiva, asta este iarasi o intrebare interesanta", a spus Geoana.

El a mai afirmat ca, daca ar fi stiut ca Turcescu este ofiter acoperit, nu ar fi acceptat invitatia de dezbatere.

"Situatia este absolut inedita si intr-un fel de arata inca o data un mod de operare si acesta este de fapt ce deranjeaza mai mult decat elementul personal - cu ce metode castiga cineva alegeri", a spus Geoana.

Fostul social-democrat a fost intrebat de catre deputatul ALDE Steluta Cataniciu despre acest "mod de operare" despre care a tot vorbit, Geoana explicand ca au fost depasite limitele democratiei prin multe incidente.

"Este evident, este o operatiune deliberata, determinata, de folosire a unor instrumente, care din punctul meu de vedere depasesc limita democratiei", a spus el, precizand insa ca nu poate afirma daca cineva, "dintr-o structura", a determinat aceste actiuni, totul fiind "o speculatie".

In replica, deputatul PMP Robert Turcescu a raspuns ca avansarea sa in grad ca ofiter acoperit a avut loc dupa dezbaterea din 2009.

"Pentru linistea doamnei Cataniciu. Celebra lista cu avansarile facute la secret de domnul Gabriel Oprea si raspunsul MApN arata ca avansarea mea in grad, sub acoperirea domnului Oprea, s-a intamplat la mult timp dupa dezbaterea prezidentiala din 2009", a spus fostul moderator al dezbaterii prezidentiale.

Pe de alta parte, intrebat de senatorul USR Mihai Gotiu cum l-a cunoscut pe Gabriel Oprea si cum a ajuns acesta ministru de Interne in 2008, in guvernul PDL-PSD, Geoana a dezvaluit ca a primit un telefon de la presedintele Traian Basescu, care l-a avertizat ca nu il va accepta pe Catalin Voicu pentru functia respectiva.

"Am primit un telefon din partea presedintelui Basescu pentru a nu-l pune pe domnul Voicu ministru de Interne. Asta pot sa va spun. Au fost doi candidati, presedintele momentului spunand ca nu-l va numi pe celalalt candidat al nostru. A existat o conversatie telefonica pe care presedintele Basescu a avut-o cu mine ca presedinte de partid si cred ca eram deja in zona de presedintie a Senatului. A spus ca are o dificultate cu unul dintre cei doi candidati. Votul colegilor nostri (Comitetul Executiv al PSD - n. red.) s-a facut fara interferenta mea", a declarat Mircea Geoana.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Geoana comisie ancheta alegeri 2009 , #comisie ancheta