Andronic, audiat in Parlament despre alegerile din 2009: Nu cred ca au fost fraudate. Continua cu dezvaluiri fara dovezi. Si nici nu i se cer

Luni, 22 Mai 2017, ora 11:37
6809 citiri
Andronic, audiat in Parlament despre alegerile din 2009: Nu cred ca au fost fraudate. Continua cu dezvaluiri fara dovezi. Si nici nu i se cer
Foto: Digi 24 TV

Fostul consultant politic Dan Andronic a sustinut, luni, in Comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, ca Laura Codruta Kovesi, pe atunci procuror general al Romaniei, ar fi fost anuntata de candidatul PSD, Mircea Geoana, ca va fi schimbata din functie imediat ce el isi va prelua mandatul.

"Dna Kovesi fusese anuntata de dl Geoana cu 3 zile inainte de alegeri ca va fi schimbata, deoarece obtinuse un raport nefavorabil de la CSM. A zis ca e mandat nelegimitim si ca pe dl Morar il va pastra, insa pe dna Kovesi cel mai probabil o va schimba", a spus Andronic, in Comisia de ancheta, fara a prezenta dovezi si nici parlamentarii nu i le-au cerut.

De asemenea, in cadrul audierii, acesta a evitat sa raspunda mai multor intrebari, printre care si intrebarea pusa de trei ori de deputatul PNL Cezar Preda - "de ce nu ati facut aceste dezvaluiri atunci sau mai devreme?" - sau una a deputatului PSD Steluta Cataniciu. Aceasta din urma a intrebat daca fostul consultant politic poate spune ce oameni mai erau prezenti la intalnirile de la Oprea in afara de cei numiti, dar a primit un raspuns negativ.

Andronic a continuat sa povesteasca detalii pe care le-a tot prezentat public in ultimele saptamani. El a reiterat ca atmosfera de acasa de la Gabriel Oprea, din seara turului al doilea al alegerilor, "era foarte tensionata, pentru ca fiecare se simtea vizat de o eventuala victorie a lui Mircea Geoana, era o situatie pe muchie de cutit".

El a mai insinuat ca acuzatiile DNA la adresa lui Catalin Voicu (fostul senator PSD condamnat la 7 ani de inchisoare, n.red.) ar fi fost fortate.

"A fost o invitare cu forta a senatorului Catalin Voicu la DNA, pentru a i se aduce acuzatii si pentru a i se interzice sa ia legatura cu anumite persoane. Se stia ca PSD pune la cale un plan juridic de contracarare, dar exista si informatia ca exista legaturi cu niste judecatori care urmau sa ia decizii prin care rezultatul alegerilor sa fie schimbat", a mai spus Andronic.

Mesaj pentru Basescu: "Noi va garantam al doilea mandat"

Fostul consultant politic a repetat ca acolo se aflau George Maior, Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea, printre altii, si ca acestia i-ar fi garantat al doilea mandat de presedinte lui Traian Basescu.

"La aceasta masa se afla tot statul, noi va garantam al doilea mandat", sustine Andronic ca i s-ar fi transmis lui Basescu.

Fostul consultant politic a mentionat ca, in cadrul intalnirii, "era o atmosfera de celula de criza, dar parea ca toata lumea se cunostea cu toata lumea" si ca Maior i-a invitat pe Coldea si Kovesi acasa la Oprea.

Andronic a mai spus ca cei prezenti acolo stiau rezultatele sondajului la iesirea de la urne, subliniind ca niciodata nu a mai vazut un sondaj care sa fie corect la a doua zecimala.

Despre Maior, Kovesi si Coldea, fostul consultant politic a spus ca erau "esentiali pentru Traian Basescu" si le-a transmis parlamentarilor ca, "daca stati de vorba si cu ceilalti, veti afla lucruri surprinzatoare".

Andronic a subliniat ca nu crede in fraudarea alegerilor prezidentiale si ca "e tarziu sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat 'daca'".

"S-a jucat pe muchie de cutit, vorbim de cateva zeci de mii de voturi diferenta. Intotdeauna asemenea lucruri traumatizeaza", a mai spus fostul consultant politic.

"Potoliti-l pe Vintu si potoliti si Realitatea"

Acesta a spus ca a avut un sfat "extrem de pragmatic" pentru apropiatii lui Traian Basescu: "Potoliti-l pe Vintu si potoliti si Realitatea".

"Asta cu potolitul puteam merge de la a-l ruga frumos, a vorbi frumos - si sunt convins ca dl Vintu intelege - pana la alte variante", a subliniat Dan Andronic.

Amintim ca, in anul 2009, Mircea Geoana era in cercul de cunostinte ale lui Vintu, unul dintre momentele-cheie ale turului al doilea al alegerilor fiind celebra intrebare a lui Basescu, din dezbaterea televizata, despre "vizita la Sorin Ovidiu Vintu".

"Aflasem de la ora 8 cine a castigat alegerile"

Fostul consultant politic sustine ca a aflat "de la ora 20:00 cine a castigat alegerile", in conditiile in care urnele s-au inchis, in Romania, la ora 21:00, in timp ce in diaspora s-au inchis dupa ora 22:00, ora Romaniei.

"In jurul orelor 11 s-a terminat intalnirea, am mai stat jumatate de ora, dupa care am plecat spre casa", a precizat Andronic, adaugand ca a specificat clar, anterior, ca nu are niciun indiciu ca s-ar fi fraudat alegerile prezidentiale.

"Demersul (dezvaluirilor - n.red.) a venit intr-un context in care am aflat in urma cu cateva luni de celebrele intalniri de la (vila - n.red.) K2, de la T14, de partidele de tenis, dintre Dragnea, Coldea, Maior, Ponta, despre reuniunile informale la care participau generali, procurori, oameni politici", a declarat fostul consultant politic.

"Surpriza mea a fost cand am ajuns acolo (acasa la Oprea - n.red.), nu ca m-a chemat, si am gasit persoanele in casa sa si au urmat discutiile. (...) Intrebarea corecta din punctul meu de vedere este daca ceea ce spun este adevarat, nu de ce acum", a adaugat Andronic.

Nu in ultimul rand, la iesirea de la audieri, a fost intrebat de jurnalisti de ce a refuzat sa ii raspunda lui Cezar Preda. "Am spus exact lucrurile cand mi s-au parut relevante si cand mi s-au parut importante pentru opinia publica. (...) Sunt convins ca nici dl Preda nu ne spune toate intalnirile la care a participat, inclusiv din noaptea alegerilor. Nu mi s-a parut ca ce se intampla acolo este o ilegalitate", le-a spus Andronic jurnalistilor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dan Andronic Kovesi Geoana, #Andronic audiat alegeri prezidentiale, #Andronic Basescu garantat al doilea mandat , #comisie ancheta