Circ la audierile din comisia de ancheta a alegerilor din 2009: Ofiterii acoperiti si sotia lui Andronic, adusi in discutie

Miercuri, 31 Mai 2017, ora 16:11
7101 citiri
Circ la audierile din comisia de ancheta a alegerilor din 2009: Ofiterii acoperiti si sotia lui Andronic, adusi in discutie
Foto: captura video Digi24

Lucrarile comisiei parlamentare care ancheteaza alegerile din 2009 par sa se fi impotmolit, dupa ce Gabriel Oprea, unul dintre personajele cheie, nu s-a prezentat la audieri, la fel ca si Ana Maria Patru. De asemenea, Puiu Iordanescu si Gabriel Ontanu au fost zgarciti cu declaratiile, invocand dosarul deschis la Parchetul General.

Audierile de miercuri au inceput cu intarziere. Gabriel Oprea a trimis o scrisoare comisiei de ancheta si l-a sunat personal pe presedintele comisiei, Mihai Fifor (foto), cerand ca deputatii sa obtina acordul Parchetului General pentru audierea sa, in conditiile in care a dat deja declaratii in fata procurorilor pe acelasi subiect, in calitate de martor.

In aceste conditii, deputatul PMP Robert Turcescu a propus amanarea discutiilor in comisie, dar propunerea a fost respinsa.

Baconschi: O teza calomnioasa care trebuie sa inceteze

Primul audiat astazi a fost Teodor Baconschi, fostul ambasador al Romaniei la Paris in timpul alegerilor prezidentiale din 2009.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu l-a acuzat pe diplomat ca a incalcat legea la alegerile prezidentiale din 2009, asistand la numararea voturilor din Ambasada.

"Eu socotesc ca era de datoria ambasadorului Romaniei sa asiste la incheierea procesului electoral. Ar fi fost complet iresponsabil sa ma duc sa ma culc, in conditiile in care aveam responsabilitatea de a vedea ca si aceasta parte a procesului electoral sa desfasoara in cele mai bune conditii (...) Am asistat la acest proces, fara sa intervin in vreun fel", a declarat Teodor Baconschi.

Adrian Tutuianu a replicat precizand ca: "La numararea voturilor participa membrii Comisiei si pot, in mod exceptional, sa participe candidatii. N-aveati nici o calitate, nici alta".

"Atunci de ce ma aflu aici, domnule senator? Daca nu aveam nicio calitate?", i-a raspuns Teodor Baconschi.

"Pai, nu stiu. Va aflati aici pentru a ne da relatii in legatura cu alegerile", a continuat Tutuianu.

Ulterior discutiei, Teodor Baconschi a fost intrebat cum a ajuns ambasador la Paris si cine l-a sustinut in aceasta functie, facandu-se trimitere la Traian Basescu, castigatorul alegerilor din 2009. Diplomatul a raspuns ca a fost propus de Guvernul Boc, potrivit legii.

Deputatul Robert Turcescu a intervenit, citand articolul 91 din Constitutie, potrivit caruia presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, este cel care acrediteaza si recheama ambasadorii.

"Domnule deputat, inteleg ca il reprezentanti pe domnul Baconschi?", l-a interpelat pe Turcescu presedintele Comisiei, Mihai Fifor.

"Nu, am vazut mirarea unor colegi, domnule presedinte, si-mi doream foarte mult sa-i ajut, la un moment dat. Pe domnul Tutuianu poate mai citeste Constitutia, stiti, ca intre colegi", a raspuns ironic Turcescu.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu l-a ironizat atunci pe Turcescu: "Sa inteleg ca intrarea dvs. are legatura cu pregatirea de ofiter? Eu nu v-am atacat niciodata".

"Uitati-va atent la dumneavoastra, domnule Tutuianu, si mai discutam", i-a replicat, iritat, Turcescu presedintelui Comisiei SRI.

La iesire, Teodor Baconschi a facut scurte declaratii, respingand inca o data toate acuzatiile nefondate care i s-au adus in mass-media dupa alegerile din 2009.

"Aceasta teza calomnioasa trebuie sa inceteze pentru ca nu are niciun fel de baza, pentru ca mi-a patat reputatia in mod nedrept", a subliniat fostul ministru de Externe.

Iordanescu: In sufragerie s-a mancat, s-a baut si s-a discutat despre fotbal

La randul sau, fostul senator UNPR Anghel Iordanescu a declarat ca intalnirea din seara alegerilor nu a avut niciun element ilegal, fiind vorba de o cina, unde s-a mancat, s-a baut vin si s-a discutat despre fotbal. El a refuzat sa faca alte declaratii, pe motiv ca legea nu ii permite, fiind deja audiat ca martor la Parchet.

El nu a dorit nici sa comenteze daca la acea intalnire a participat Laura Codruta Kovesi sau Florian Coldea.

Iordanescu nu a dorit sa raspunda la alte intrebari, afirmand ca trebuie cerut acordul Parchetului General.

Mai multi membri ai Comisiei au acuzat ca este o "sfidare" la adresa Parlamentului, iar Robert Turcescu a parasit lucrarile Comisiei, afirmand ca totul este o "mascarada" si ca in aceste conditii nu pot fi obtinute raspunsurile dorite.

Ontanu: Regret ca nu am vazut-o pe sotia lui Andronic. Nici pe Mos Craciun nu l-am vazut

Pe aceeasi linie cu colegii din UNPR a mers si Neculai Ontanu. Acesta a invocat dosarul deschis de Parchetul General si le-a spus, la iesire, jurnalistilor ca regreta un singur lucru, ca nu a vazut-o pe sotia lui Dan Andronic, dupa care a zambit cu subinteles.

"Am declarat ca eu nu am vazut in locuinta domnului Oprea pe domnul Coldea, pe domnul Maior si pe doamna Codruta Kovesi. Este o ancheta pe care o face Parchetul General si este nepublica la momentul de fata. Va deveni publica cat de curand, se va vedea cine a fost acolo, cat a stat (...) Au dus audierile in derizoriu daca ma intreaba ce culoare avea mobilierul si daca era sufragerie sau...", le-a mai declarat Ontanu jurnalistilor.

El a negat si ca intalnirea de la Gabriel Oprea de acasa ar fi fost "o celula de criza".

"Este o prostie, iertati-ma ca va spun", a spus el.

Intrebat daca, totusi, din camera in care se afla, nu a auzit si alte persoane, care s-ar fi putut afla in incaperi diferite, Ontanu a raspuns ironic: "As vrea sa reiau ceea ce spunea un coleg de-al meu, primar de sector, cu care sunt prieten de dupa 1990 - pai eu eram Mos Craciun, ca sa ascult? Nu am auzit (...) Daca nu am vazut, vreti sa va spun ca am vazut? Nici pe Mos Craciun nu l-am vazut".

De altfel, despre mobilierul din casa lui Gabriel Oprea s-a discutat intens in comisie, spre deliciul jurnalistilor care au urmarit transmisiunea live pe Internet.

Lucrarile comisiei continua si saptamana viitoare

La final, Mihai Fifor a anuntat ca abia saptamana viitoare se va decide daca se va lua vreo masura in cazul fostului vicepresedinte AEP Ana Maria Patru, care nu s-a prezentat la audieri, trimitand o scrisoare. De asemenea, se va lua o decizie si cu privire la o posibila sesizare a Parchetului pentru un punct de vedere ca urmare a refuzului lui Gabriel Oprea, Anghel Iordanescu si Neculai Ontanu de a da declaratii la audieri.

Pentru saptamana viitoare au fost chemati la audieri liderii PDL Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu si Gheorghe Flutur, precum si social-democratii Dan Sova si Dan Nica, urmand sa se stabileasca apoi si data in care va veni la Comisie si fostul presedinte Traian Basescu.

Tot saptamana viitoare vor veni sa dea explicatii fostul ambasador al Romaniei la Roma, Razvan Rus, precum si fostul presedinte al Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Baconschi audiat comisie ancheta 2009, #Ontanu Iordanescu Oprea comisie ancheta , #comisie ancheta
Comentarii