Comisiile parlamentare de ancheta capata puteri sporite. Zegrean: Legile nu se fac ca sa te razbuni pe cineva. Care sunt principalele pericole

Vineri, 16 Martie 2018, ora 19:43
9261 citiri
Comisiile parlamentare de ancheta capata puteri sporite. Zegrean: Legile nu se fac ca sa te razbuni pe cineva. Care sunt principalele pericole
Foto: Facebook / Oana Florea

In timp ce relaxeaza legislatia astfel incat adevaratii infractori sa fie prinsi mai greu si eliberati mai usor, majoritatea PSD-ALDE ii supune pe opozantii regimului Dragnea la presiuni inimaginabile intr-un stat democratic membru al Uniunii Europene, specifice mai degraba unei dictaturi.

Parlamentul lucreaza simultan atat la modificarea Codurilor Penale, aducand schimbari respinse vehement de magistrati si politisti, cat si la intimidarea procurorilor sau a celor care indraznesc sa spuna cu voce tare adevaruri care nu sunt pe placul Puterii.

In aceasta ultima categorie intra recenta "propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea comisiilor parlamentare de ancheta" depusa de mai multi parlamentari PSD, printre care Oana Florea si Eugen Nicolicea (foto centru), dar si intentia lui Liviu Dragnea de a trece din nou prin Parlament o lege a Defaimarii, prin care sa fie pedepsiti cei care fac declaratii ce nu sunt pe placul liderului PSD.

Proiectul de lege care modifica functionarea comisiilor parlamentare de ancheta prevede, printre altele, ca oricine va fi convocat va fi obligat sa se prezinte in fata comisiei, sa spuna tot ce stie sub juramant, in caz contrar putand fi revocat din functia pe care o ocupa si tinut departe de orice functie publica timp de cativa ani, ba chiar riscand sa se aleaga cu dosar penal.

Sedintele comisiilor de ancheta NU vor mai fi publice, in schimb, parlamentarii vor putea cere si vor trebui sa primeasca informatii din dosarele intocmite de procurori, inainte ca anchetele sa fie finalizate, ceea ce este inacceptabil.

Aceasta lege nu a aparut din neant, ci "ca o repercusiune a faptului ca doamna Kovesi a refuzat sa mearga la comisia de ancheta privind alegerile din 2009", a explicat pentru Ziare.com Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale si fost parlamentar.

"E clar ca de acolo vine. Comisiile de ancheta sunt prevazute in Constitutie, iar regulamentele Camerelor vorbesc despre ce se intampla la ele, dar pana acum nu s-a scris in legislatie ca cineva este obligat sa mearga la audieri, lumea mergea daca voia.

Ei s-au inspirat din alte legislatii, au luat o lege din Belgia din 1880, una din Luxembourg din 1911, e acolo o lista cu tarile care mai au astfel de dispozitii", a adaugat acesta, facand trimitere la expunerea de motive atasata proiectului controversat.

Parlamentul vrea sa faca cercetare penala, ceea ce e neconstitutional

Intrebat ce i-a atras atentia in acest proiect controversat, Augustin Zegrean a raspuns: "Ce mi se pare mie in neregula este faptul ca in lege scrie ca refuzul de a merge reprezinta 'impiedicarea aflarii adevarului' si ei fac trimitere la Codul Penal, dar acolo nu exista o astfel de infractiune".

"Trimiterile sunt gresite, nu asa trebuiau sa scrie. Nu pot sa spun ca este neconstitutional sa ii oblige pe cetateni sa se prezinte la comisie daca ii cheama, dar, dupa cum este construita legea, este un fel de ancheta penala ce vor ei sa faca. Se suprapune cu ceea ce face Parchetul, ei vor sa faca cercetare penala, ceea ce nu e in regula, pentru ca cercetare penala nu poate sa faca decat Parchetul si Politia, altcineva nu poate.

Apoi, ei spun ca aceasta comisie va face un raport care se va vota in plen si dupa aceea va fi trimis la organele statului, care au interes in problema respectiva. Adica ei te pun sa juri ca spui adevarul (asta e inca un lucru ciudat, ca audierea la comisie se face sub prestare de juramant) si dupa aia sa trimita dosarul la Parchet. Si Parchetul ce sa faca? Sa trimita in judecata?! Mi se pare exagerata aceasta solutie legislativa, excesiva", a mai comentat fostul presedinte al CCR.

Un alt lucru considerat "in neregula" de Augustin Zegrean este faptul ca proiectul prevede ca membrii comisiei vor putea avea acces la informatii nepublice, din dosarele penale aflate inca in ancheta.

"Dosarul penal trebuie sa il lucreze cei de la urmarire penala. Si asta e tot o consecinta, de data asta a faptului ca procurorul general a refuzat sa dea un dosar comisiei care a anchetat alegerile din 2009", a mai declarat acesta.

Parlamentul trebuie sa controleze Guvernul, nu cetatenii

Intrebat ce parere are despre faptul ca proiectul prevede sanctionarea celor care nu se vor prezenta la comisia de ancheta, Augustin Zegrean a raspuns din nou: "Se exagereaza mult".

"Ei invoca faptul ca in Germania este aproximativ la fel, si acolo daca oamenii nu se prezinta la comisii sunt sanctionati. Dar eu in Germania nu m-as teme daca ma cheama la comisie si nu ma duc, dar in Romania m-as teme. Pentru ca se intampla unele lucruri.

De exemplu, CCR a fost sesizata pe tema comisiei de ancheta care il priveste pe Pahontu (seful SPP - n.red.). Niciodata nu s-a mai instituit o comisie care sa aiba ca obiect cercetarea unei persoane. Este exagerat, pentru ca nu asta e treaba Parlamentului.

Ei incep expunerea de motive cu o hotarare a Curtii Constitutionale, in care Curtea spune ca trebuie ca Parlamentul sa adopte o lege in privinta asta, dar Curtea nu le spune sa adopte o lege prin care sa oblige cetatenii sa participe la comisii, nici sa ii sanctioneze cu inchisoare daca nu se duc. Curtea spune doar ca trebuie reglementata problema. Mai mult, spune ca rolul Parlamentului este de a face control, Parlamentul trebuie sa controleze Guvernul, nu cetatenii. Rolul Parlamentului este de control al activitatii executive, poate sa cheme la audieri ministrii, prim-ministrul, dar de aici si pana la a chema un 'Acar Paun' este cale lunga", a adaugat acesta.

Sedintele nepublice te duc cu gandul ca "vor sa faca ceva rau"

Un alt aliniat din proiect care a atras atentia, printre multe altele, este acela ca se propune ca de acum inainte sedintele comisiilor parlamentare de ancheta sa nu mai fie publice, de regula, ci doar atunci cand se decide in acest sens.

"Intr-o tara democratica regula este ca sedintele sunt publice. Si aici ar trebui ca sedintele sa fie publice si numai cand se considera ca sunt probleme de securitate nationala sa le faca nepublice", a comentat Augustin Zegrean.

Intrebat cum ar trebui sa descifram intentia initiatorilor de a secretiza sedintele, fostul presedinte al CCR a declarat ca "este inspaimantator, pentru ca asta te duce cu gandul ca vor sa faca ceva rau acolo".

"Ar trebui sa fie invers. La fel e si la celelalte comisii ale Parlamentului. Oricum, aceste comisii de ancheta nu au niciun fel de rezultat, v-am mai explicat si altadata", a adaugat acesta.

"Nu asa se face. Legile nu se fac ca sa pedepsesti sau sa te razbuni pe cineva. Legile se fac atunci cand sunt necesare si cand o problema este nereglementata. Nu te apuci sa faci o lege pentru ca te-ai suparat pe cineva, cum a zis Liviu Dragnea ca trebuie sa se faca o lege impotriva Monicai Macovei. Este incredibil", a continuat fostul presedinte al CCR, referindu-se la legea Defaimarii, pe care liderul PSD o anunta cu surle si trambite de cateva zile.

De altfel, in Parlament exista deja doua legi ale Defaimarii, una depusa de Liviu Dragnea si blocata in Camera Deputatilor de doi ani, si o a doua depusa in 2016.

Mai mult, in Romania, defaimarea tarii a fost pedepsita timp de 10 ani, pana in 2006, cand a fost abrogata chiar de Monica Macovei, pe atunci ministru al Justitiei.

"Si pe vremea comunistilor se pedepsea defaimarea tarii, era trecuta chiar la capitolul 'Infractiuni contra sigurantei nationale'", a reamintit Augustin Zegrean.

"Facem pasi mari la stanga-mprejur"

Intrebat cum ar putea fi definita prin lege "defaimarea tarii", astfel incat sa stim exact ce n-avem voie sa facem, fostul presedinte al CCR a spus ca ramane sa vedem ce vor decide legiuitorii.

"Ei vor da o definitie si vor spune: 'Constituie infractiune defaimarea tarii facuta in urmatoarele imprejurari' si vor preciza: 'De o persoana aflata in stainatate, in interes de serviciu etc'. Problema este: faci infractiune dintr-o vorba pe care o spune un om in Parlamentul European, de exemplu?!", s-a aratat acesta surprins.

Pe de alta parte, insa, parlamentarii si europarlamentarii au imunitate. Prin urmare, pentru cine e data legea defaimarii?

"Sigur ca ei au imunitate, pentru ceea ce spun si pentru voturi. Se exagereaza si are asa un iz de lege comunista, KGB-ista. Noi am vrut sa fim liberi si acum ni se pune iar botnita? Nu mai avem voie sa spunem bancuri, de exemplu?!", a mai comentat ironic Augustin Zegrean.

In context, l-am intrebat pe fostul presedinte al CCR ce parere are despre faptul ca eurodeputatul Cristian Preda este amenintat cu retragerea decoratiei Steaua Romaniei pentru declaratiile facute in Parlamentul European, in conditiile in care legea prevede ca o asemenea decizie se ia doar in cazul condamnatilor la pedepse privative de libertate sau in cazul celor care dezonoreaza.

In timp ce numerosi condamnati sunt inca posesori de decoratii, in frunte cu Adrian Nastase, pastorul Laszlo Tokes si-a pierdut-o la finalul unui urias scandal.

"Aceste decoratii cu usurinta se dau, cu usurinta se iau.... Este un domeniu in care nu te poti juca. Retragerea decoratiei este o sanctiune. Dar nu ne mai miram de nimic, pentru ca facem pasi mari la stanga-mprejur si asta se vede zilnic. Nu vedeti cu cata usurinta fac infractiuni din orice? Prea mare usurinta", a mai comentat Augustin Zegrean.

Legile trebuie facute cu calm, fara ura, fara partinire si cu cat mai multa transparenta

Acesta ne-a reamintit de Pamfil Seicaru, "primul jurnalist condamnat la moarte pentru ce a scris in ziar", dar si ca in zilele noastre "se mai intampla acelasi lucru in Turcia".

"La noi, tot ce se intampla acum in privinta legislatiei este o exagerare, ba intr-o parte, ba intr-alta. Legile trebuie facute cu calm, fara ura, fara partinire si cu cat mai multa transparenta.

L-am vazut marti seara la Digi24 pe Jeffrey Sachs, profesor de economie de la Universitatea Columbia, care spunea niste lucruri teribile despre presedintele Trump. Apropo, daca in America ar fi o lege despre defaimarea tarii, omul asta n-ar mai fi mers acasa, pentru ca il arestau...

Dar el spunea de ce e bine in tarile nordice, Suedia, Norvegia, Finlanda: pentru ca exista transparenta totala. Stiti ca la prim-ministrul Suediei, sambata este accesul liber in birou, oricine poate merge sa vada ce e acolo?", a mai spus fostul presedinte al CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Zegrean legea defaimarii, #Zegrean lege comisii ancheta, #comisii parlamentare ancheta Kovesi , #comisie ancheta