Fosta sefa a AEP: Basescu mi-a zis ca as putea fi arestata. Arestarea mea s-a vrut o lovitura pentru PSD si Dragnea

Luni, 29 Mai 2017, ora 15:27
5027 citiri
Fosta sefa a AEP: Basescu mi-a zis ca as putea fi arestata. Arestarea mea s-a vrut o lovitura pentru PSD si Dragnea
Foto: site AEP (Arhiva)

Fosta sefa AEP Ana Maria Patru, chemata la audieri la Comisia de ancheta privind alegerile din 2009, a explicat, intr-o scrisoare, ca nu a dat curs invitatiei pentru ca fiul ei a implorat-o sa nu se duca. Totodata, ea a sustinut ca arestarea sa de anul trecut s-a dorit a fi o lovitura pentru Liviu Dragnea.

"Decizia mea este una indelung cantarita si are la baza exclusiv ratiuni de ordin personal", scrie Ana Maria Patru in scrisoarea adresata comisiei, referindu-se la motivul pentru care nu s-a prezentat la audierile la care fusese invitata.

Ea aminteste retinerea ei de catre DNA din decembrie 2016.

"In fatidica zi a retinerii, copilul meu m-a implorat cu lacrimi in ochi sa vin seara acasa la el. Stiind ca nu am comis niciodata vreo ilegalitate cat timp m-am aflat in fruntea AEP, l-am asigurat ca ma voi intoarce repede. Numai ca Purgatoriul reprezentat de drumul spre libertate (...) a durat extrem de mult: mai bine de trei luni, fara respectarea drepturilor fundamentale", spune fosta sefa AEP, referindu-se la arestarea sa pereventiva.

Patru sustine ca familia ei a suferit, iar baiatul ei a intrat "intr-o stare de depresie extrem de accentuata" din care inca nu si-a revenit pe deplin, iar decizia de a nu veni la Parlament a fost luata ca urmare a rugamintii fiului ei.

"Atunci cand a auzit ca sunt chemata la comisia pe care o reprezentanti, din nou cu lacrimi in ochi, copilul mi-a cerut sa nu merg, pentru ca 'nu vreau sa fiu luata din nou' si ca, fara mine, nu poate trai. (...) Inainte de toate, sunt mama si imi iubesc baiatul mai mult decat orice altceva pe Pamant", a explicat Patru.

Presedintele AEP, sustinut de PSD, nu a semnalat nereguli

In document, fostul vicepresedinte al AEP in momentul alegerilor din 2009 a sustinut ca este "evident" ca Autoritatea Electorala Permanenta nu a jucat un rol in determinarea castigatorului scrutinului.

"La acel moment, eu ocupam doar un post de vicepresedinte AEP. Seful institutiei era domnul Octavian Opris, propus si sustinut de PSD si care, conform informatiilor din presa vremii, era un apropiat al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, sef de campanie al candidatului Mircea Geoana. Opris nu a semnalat nici atunci, nici mai tarziu nereguli in indeplinirea atributiilor AEP legat de alegerile din 2009. Este evident ca AEP nu a jucat un rol in determinarea castigatorului", a afirmat Ana Maria Patru.

Ea a sustinut ca "nu a comunicat telefonic sau in alt mod cu altcineva din acel grup in seara turului II".

"Nu m-am intalnit niciodata intr-un cadru altfel decat institutional, formal, cu cei nominalizati de Dan Andronic", a completat fostul vicepresedinte al AEP.

Toate softurile de la alegeri, facute de SIVECO

In acelasi timp, ea a apreciat ca este "suspect" faptul ca SIVECO, firma controlata de Irina Socol, a castigat aproape toate licitatiile privind softurile de numarare si trasmitere a datelor catre AEP.

"Nu exista motive temeinice de indoiala privind rezultatul alegerilor, consider insa ca e suspect faptul ca SIVECO, firma controlata de Irina Socol, a castigat aproape toate licitatiile privind softurile de numarare si trasmitere a datelor catre AEP. Cred ca ar fi utila lamurirea modului in care firma SIVECO castiga aceste licitatii pentru softuri de numarare a votului si transmitere a datelor, chiar daca ele sunt deschise prin sistem SEAP", a completat Patru.

Fostul vicepresedinte al AEP a precizat ca exista "suspiciunea rezonabila" ca Irina Socol ar fi fost apropiata de fosta conducere a SRI.

"Lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI, pentru ca exista suspiciunea rezonabila ca aceasta ar fi facut parte sau ar fi fost apropiata de fosta conducere a SRI. In contextul actual, consider ca nici prietenia mea, pornita la initiativa Irinel Socol in 2009, nu a fost deloc intamplatoare, putand fi rodul unei actiuni operative", a subliniat ea.

O lovitura pentru PSD?

In opinia sa, arestarea s-a dorit a fi o lovitura aplicata PSD si lui Liviu Dragnea.

"Eu cred ca retinerea si arestarea mea in plina campanie pentru alegerile parlamentare din 2016 nu a avut nimic de-a face cu presupusa apropiere de fostul presedinte Traian Basescu. Din contra, credinta mea intima este ca retinerea si arestarea mea s-au dorit a fi lovituri aplicate PSD si presedintelui sau, Liviu Dragnea.

Practic, ceea ce mi s-a intamplat la sfarsitul lui 2016 nu a fost pe motiv ca sunt 'basista', ci ca sunt mai degraba implicata in actiunile intreprinse de PSD, desi nu s-a intamplat asta niciodata. In realitate, nu am fost mai apropiata de un partid sau de celalalt, iar aceasta neutralitate a fost interpretata de catre cei care m-au arestat ca lipsa de fidelitate fata de 'cauza'", a afirmat Ana Maria Patru.

Ea a explicat ca, de-a lungul timpului, a povestit in anumite cercuri ca o eventuala condamnare a lui Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul" ar fi incorecta.

"In anumite cercuri, am povestit de-a lungul timpului ca ancheta in dosarul referendumului in ceea ce-l priveste pe presedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, ar fi anormala si ca o eventuala condamnare ar fi nelegala, date fiind dispozitiile legislatiei electorale. Niste 'oameni de bine' mi-au spus ca fac o greseala si ca ar trebui sa tin aceste opinii pentru mine", a precizat fostul vicepresedinte al AEP.

Anuntata de Basescu ca va fi arestata

Patru a sustinut ca Traian Basescu, pe vremea cand era presedintele tarii, a sunat-o si i-a spus ca ar putea fi arestata pe subiectul dosarului referendumului din 2012.

"La un moment dat, am primit un telefon de la Traian Basescu, presedinte in functie la acel moment, domnul Traian Basescu, in care mi-a spus ca as putea fi arestata fix pe subiectul dosarului referendumului din 2012. O alta greseala care mi s-a reprosat a fost nemultumirea mea ca, in 2012, procurorii au ridicat listele electorale permanente de la acel moment", a completat Ana Maria Patru.

In decembrie anul trecut, Ana Maria Patru a fost trimisa in judecata, in stare de arest la domiciliu, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Ploiesti, pentru trafic de influenta si spalare de bani, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.

In februarie, Curtea de Apel Bucuresti a decis ridicarea masurii de arest la domiciliu, considerand ca e suficienta masura controlului judiciar.

Fostul presedinte al AEP Octavian Opris a declarat saptamana trecuta, in cadrul audierii din comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, ca Ana Maria Patru, vicepresedinte al institutiei la vremea respectiva, avea "o afinitate" pentru PDL si Traian Basescu, in biroul acesteia existand chiar si un portret cu fostul presedinte.

Prima persoana care a refuzat sa vina la Comisia de ancheta pentru alegerile din 2009

George Maior vine din SUA sa dea explicatii in Parlament despre alegerile din 2009

Basescu: Geoana a pierdut alegerile nu doar de prost. Hrebenciuc minte sau nu a stiut

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ana Maria Patru comisie ancheta, #Ana Maria Patru arestare copil, #Ana Maria Patru Dragnea referendum , #comisie ancheta