Parlamentul a intrat in vacanta, dar comisia de ancheta pentru alegerile din 2009 continua sa lucreze

Luni, 03 Iulie 2017, ora 11:19
2102 citiri
Parlamentul a intrat in vacanta, dar comisia de ancheta pentru alegerile din 2009 continua sa lucreze
Foto: captura video Privesc.eu (Arhiva)

Parlamentul Romaniei a intrat, de vineri, in vacanta de vara, pana la sfarsitul lunii august. Comisia parlamentara de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009 va lucra pe toata durata verii, decizia fiind luata de senatori si deputati in ultima saptamana de lucru.

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a votat, in ultima saptamana de lucru, solicitarea Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru alegerile din 2009, care prevede ca sedintele comisiei sa fie convocate si pe perioada vacantei parlamentare, intre 1 iulie si 1 septembrie.

Astfel, pe toata durata verii, parlamentarii comisiei vor invita persoane la audieri.

Intre acestea s-ar putea numara si sefa DNA Laura Codruta Kovesi sau fostul adjunct SRI Florian Coldea, in conditiile in care Curtea Constitutionala a Romaniei a respins contestatia facuta de 82 de deputati PNL si USR privind modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor si a stabilit ca sefii de institutii publice, cum ar fi presedintele ICCJ, al CSM sau procurorul general, trebuie sa se prezinte la comisii.

Presedintele comisiei de ancheta, Mihai Fifor (PSD), este de cateva zile ministru al Economiei in guvernul Tudose.

Dosarul privind alegerile prezidentiale din anul 2009 a fost inchis de procurorii de la Parchetul General, stabilindu-se ca "nu s-a decelat niciun element/indiciu de natura sa conduca la presupunerea ca s-ar fi incercat acte/actiuni" penale, anunta institutia.

Dosarul a fost deschis in 24 aprilie, in paralel cu infiintarea comisiei parlamentare de ancheta avand acelasi obiect. Ambele actiuni au fost initiate ca urmare a unor articole publicate de Dan Andronic in Evenimentul Zilei.

Procurorii au cerut mai multe documente de la institutiile implicate in organizarea alegerilor si au audiat mai multi martori.

Pana acum au fost audiati mai multi inalti oficiali, printre care fostul candidat la presedintie Mircea Geoana, fostul premier Emil Boc, mai multi ministri sau inalti oficiali.

Si fostul director al SRI George Maior, in prezent ambasador in SUA, a dat declaratii la comisie.

Audierile au fost marcate de replici ironice si situatii absurde.

Conducerea Parlamentului a decis in 13 iunie prelungirea activitatii comisiei parlamentare de ancheta cu inca 60 de zile.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#comisie ancheta 2009 lucreaza vara , #comisie ancheta