Seful comisiei de ancheta: Cred ca avem confirmarea prezentei lui Kovesi la Oprea. Cautam solutii pentru a o face sa vina la audieri

Luni, 12 Iunie 2017, ora 13:48
5240 citiri
Seful comisiei de ancheta: Cred ca avem confirmarea prezentei lui Kovesi la Oprea. Cautam solutii pentru a o face sa vina la audieri
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Presedintele comisiei de ancheta privind prezidentialele din 2009, Mihai Fifor, crede ca exista deja o "confirmare" a faptului ca procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, a participat la intalnirea de la Gabriel Oprea din seara scrutinului.

Intrebat cum isi explica faptul ca invitati precum George Maior si Neculai Ontanu au refuzat sa spuna daca Laura Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasa, Fifor a spus ca acest fapt nu mai este in dubiu.

"Eu cred ca avem confirmarea acestui fapt. Nu cred ca asta ne lipseste in momentul de fata", a precizat Fifor, fara sa spuna, la insistentele jurnalistilor, si de unde a venit aceasta confirmare.

"Nu suntem la vanatoare de vrajitoare. Nu suntem cu un target pe o persoana sau alta. Pe noi ne intereseaza sa facem lumina in modul in care s-au organizat si desfasurat alegerile prezidentiale din 2009. (...) Ne intereseaza ca toata lumea care poate contribui sa vina la comisie", a spus Fifor.

Presedintele comisiei a adaugat ca se cauta solutii pentru ca sefa DNA sa fie chemata la audieri:

"Este important dialogul si sa aratam tarii ca nu sunt chestiuni care trebuie ascunse sau ca cineva are ceva de ascuns. Impreuna cu colegii juristi analizam chestiunile acestea de procedura pentru a putea gasi o solutie ca cei invitati sa vina".

Kovesi a anuntat comisia de ancheta ca nu va veni la audiere, invocand o hotarare a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum si o decizie a Curtii Constitutionale din 1994, conform careia dispozitiile din regulementele Parlamentului care obliga persoane de a se prezenta la comisiile de ancheta sunt neconstitutionale.

Citeste si

Pentru Maior urmeaza si intrebari in scris

Pe de alta parte, Mihai Fifor a spus, dupa audierea lui George Maior, ca membrii comisiei vor solicita informatii suplimentare de la fostul sef al SRI, in scris, avand in vedere ca el a refuzat sa raspunda unor intrebari si s-a prevalat de faptul ca a fost acasa la Gabriel Oprea intr-o calitate privata.

"A fost o intalnire interesanta. (...) Au fost intrebari, desigur, care au ramas fara raspuns. Asta nu inseamna ca nu vom reveni cu intrebari formulate in scris, pentru ca aceasta este procedura de lucru atunci cand mai exista clarificari de facut.

Este putin probabil sa-l mai invitam inca o data pe domnul Maior din SUA pentru a mai raspunde si altor intrebari", a afirmat seful comisiei de ancheta.

Fifor a adaugat ca se vor cauta solutii pentru ca Maior sa ofere raspunsuri suplimentare.

"O sa analizam in cadrul comisiei si o sa vedem cum procedam vizavi de intrebarile care au ramas fara raspuns. (...) Ati vazut modul in care uneori te prevalezi de faptul ca esti in calitate privata, si nu in calitate oficiala, la o astfel de intalnire", a precizat Fifor.

Fostul director al SRI George Maior a confirmat, luni, in fata comisiei, ca a participat la un "eveniment privat" acasa la Gabriel Oprea in seara scutinului, precizand ca nu au fost aspecte ilegale sau neconstitutionale si nu are ce sa isi reproseze. El a refuzat sa dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a facut pe deputatul PSD Liviu Plesoianu sa il acuze ca "sfideaza" comisia si "nu are caderea" de a fi ambasador al Romaniei in SUA.

Citeste cele mai importante declaratii date de Maior la comisie:

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Kovesi Maior intalnire Oprea, #Kovesi audiere comisie ancheta alegeri , #comisie ancheta