Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 isi incepe activitatea. Dan Andronic e primul asteptat la audieri

Luni, 22 Mai 2017, ora 09:33
2827 citiri
Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 isi incepe activitatea. Dan Andronic e primul asteptat la audieri
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 isi incepe luni activitatea, urmand sa il audieze in prima faza pe jurnalistul Dan Andronic, de la ale carui dezvaluiri a pornit controversa privind implicarea unor politicieni si sefi ai unor institutii publice in scrutinul de acum 8 ani.

Sedinta Comisiei va incepe la ora 10:00, iar prima persoana audiata va fi jurnalistul Dan Andronic.

UPDATE 10:06 - La sosirea la audieri, Andronic nu a oferit prea multe detalii presei.

Intrebat daca crede ca alegerile au fost fraudate, acesta a raspuns: "As vrea sa ma limitez la a face speculatii si sa raman la fapte. Speculatiile le las altora".

"O sa cer sa fie inregistrata audiera si sa imi fie pusa la dispozitie o inregistrare, in masura in care ancheta Parchetului se va incheia, ancheta Comisiei se va incheia. Am cerut sa fie publica ancheta, audierile nu au valoare penala, au valoare publica", a mentionat jurnalistul.

Acesta a subliniat ca nu crede ca fostul sef SRI George Maior, actual ambasador la Washington, va putea veni la audieri: "Luati in calcul ca este ambasorul Romaniei la Washington, nu poate fi chemat oricand. In privinta dnei Kovesi nu vreau sa ma pronunt".

"Dl Maior i-a invitat pe dl Coldea si dna Kovesi (acasa la Gabriel Oprea - n.red.). In ce calitate, de ce putea seful SRI sa cheme procurorul general, aici intram in sfera speculatiilor. Sa aflam macar o parte a adevarului", a mai spus Dan Andronic.

Anuntul programului a fost facut saptamana trecuta de presedintele comisiei, Mihai Fifor.

"Pentru saptamana viitoare ne-am propus sa lucram luni, marti si miercuri in sedinta comisiei. Incepem deja sa invitam pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate in ceea ce s-a intamplat in 2009. Astfel, luni, comisia lucreaza de la 10:00 la 13:00 si primul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru ca au considerat colegii ca de aici a pornit intreaga poveste si, prin urmare, ni se pare firesc sa fie prezent la comisie pentru a relua aceasta poveste pe care a prezentat-o si public", a anuntat, joi, presedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD).

El a mai spus ca vor mai fi chemati la audieri fosta sefa a AEP Ana Maria Patru, Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc.

"Pentru a putea sa conturam un cadru al documentelor care au fost atunci emise, o sa invitam la lucrarile comisiei presedinta AEP din acel moment, doamna Ana Maria Patru, insotita de vicepresedintii AEP. Marti lucram de la ora 15:00 la ora 19:00, am convenit cu colegii sa ne vedem cu domnul Mircea Geoana, candidat la vremea aceea la prezidentiale, cu domnul Dan Sova si cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era seful campaniei electorale a PSD", a explicat senatorul PSD.

In cursul zilei de miercuri vor fi audiati, printre altii, directorul STS, Marcel Opris, si Vasile Blaga, care a fost ministru de Interne la vremea alegerilor prezidentiale din 2009.

Miercuri va fi stabilit si programul de audieri pentru saptamana viitoare.

Sedintele Comisiei nu vor fi publice, accesul presei fiind restrictionat. Mihai Fifor a spus ca va cauta solutii pentru ca sedintele sa fie transmise in direct pe site-ul Camerei Deputatilor, insa un anunt oficial nu a fost facut in acest sens. La finalul sedintelor, Fifor a anuntat ca va face declaratii de presa.

Comisia debuteaza sub semnul controverselor, opozitia fiind deranjata de modificarile aduse Regulamentelor din Parlament care permit comisiilor de ancheta sa efectueze cercetari in paralel cu Parchetul. Si in cazul alegerilor prezidentiale din 2009 procurorii au inceput sa faca investigatii, pornind de la declaratiile lui Dan Andronic. PNL a sesizat la Curtea Constitutionala aceste modificari, alaturi de cele care obliga toate persoanele invitate la audieri sa vina in fata Comisiei, sub riscul unor sanctiuni.

Si presedintele Klaus Iohannis a comentat infiintarea comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, el afirmand ca politicienii, atunci cand nu au "succes" in demersurile uzuale, gasesc "tot felul de temeiuri pentru a se face interesanti", cum este si in acest caz. El s-a aratat si impotriva ideii de a obliga persoanele de a se prezenta in fata comisiei, daca nu sunt deja obligati prin lege sa faca acest lucru, cum sunt reprezentantii institutiilor publice.

Comisia de ancheta a fost infiintata in urma informatiilor facute publice de catre jurnalistul Dan Andronic, conform carora "exista suspiciuni ca in procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autoritati publice si persoane, altele decat cele prevazute de lege".

Dan Andronic a scris ca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt doua dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din 2009. Andronic a aratat ca l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus sa vina la locuinta acestuia, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#comisie ancheta alegeri prezidentiale, #ancheta alegeri prezidentiale 2009, #Dan Andronic audiere comisie ancheta prezidentiale , #comisie ancheta