Comisia de ancheta SIPA il audiaza azi pe Catalin Predoiu. Alti 3 fosti ministri ai Justitiei au refuzat

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 08:39
2601 citiri
Comisia de ancheta SIPA il audiaza azi pe Catalin Predoiu. Alti 3 fosti ministri ai Justitiei au refuzat
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia parlamentara de ancheta privind arhiva SIPA il audiaza miercuri pe fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, iar membrii comisiei vor merge, tot azi, la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), unde este stocata arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei.

Presedintele comisiei, Serban Nicolae, a anuntat saptamana trecuta ca miercuri, incepand cu ora 10:00, o sa fie invitati patru fosti ministri ai Justitiei din parioada 2004 - 2008 (Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu si Catalin Predoiu), pentru a fi audiati in legatura cu arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei.

Dintre cei patru, doar Catalin Predoiu a raspuns invitatiei comisiei.

Serban Nicolae a mai spus ca, la finalul aceleiasi zile, membrii comisiei vor face o vizita la sediul ANP, unde este depozitata arhiva SIPA, pentru a-si face o impresie despre modul in care sunt stocate asemenea documente, care este zona de acces, care sunt masurile de siguranta luate.

"Printre altele, trebuie sa verificam si daca au fost semnalate de catre institutii abilitate sau de catre observatori ocazionali incidente de securitate: persoane care au intrat neautorizat, persoane care au incercat sa sustraga, sa distruga, sa fotocopieze documente din arhiva acestei institutii sau sa manipuleze in orice alt mod informatiile continute acolo (...)

Sa ne facem o impresie asupra modului in care a fost utilizat acest spatiu: cum a fost el amenajat, ce masuri de siguranta s-au luat, camere de vederi, personal de paza, numar de intrari, de guri de acces si asa mai departe", a explicat Serban Nicolae.

La finalul lunii septembrie, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a aprobat infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind arhiva SIPA.

Saptamana trecuta, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a fost audiat de catre membrii comisiei de ancheta privind arhiva SIPA.

Toader a declarat ca a fost avertizat cand a fost numit in functie ca la minister exista o bomba cu ceas care ticaie si ca ea se numeste arhiva SIPA. Toader a mai spus ca in arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei sunt mai multe tipuri de documente: carti de munca ale functionarilor cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), documente privind viata privata, acte care tin de Arhivele Nationale si inscrisuri clasificate secret de serviciu.

Ministrul Justitiei a mai declarat in fata comisiei ca i se pare nefiresc faptul ca nu exista o evidenta clara a persoanelor care au intrat de-a lungul timpului in arhiva SIPA si daca acestea aveau sau nu certificat ORNISS. El a explicat ca a solicitat si a primit informatii despre persoane care au intrat in arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei fara a avea certificat ORNISS, informatii pe care le-a trimis la DIICOT.

Pe 15 mai, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu din perioada 2008 - 2012 sustinea ca, in mandatul sau, nu s-a intrat in arhiva SIPA, care a ramas sigilata pe toata durata mandatului.

Citeste un interviu realizat de Ziare.com cu Catalin Predoiu: Cand deschideai subiectul SIPA, sareau geamurile din balamale. Secretele arhivei pe care n-a vrut-o nimeni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Cabinetul Marcel Ciolacu ar putea să rămână fără aproape jumătate din totalul miniștrilor. Guvernanții, în special din partea PNL, se pregătesc pentru alegerile comasate, astfel că...
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Republica Moldova nu „se rupe” de Rusia, ci de „Rusia agresivă”, iar Chişinăul îşi doreşte să vadă o Rusie „paşnică şi democratică” în viitorul apropiat, cu care să...
#Predoiu audiat comisie arhiva SIPA , #comisie ancheta