Comisia de ancheta trimite o noua scrisoare procurorului general: "Este practic o somatie"

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 14:43
3311 citiri
Comisia de ancheta trimite o noua scrisoare procurorului general: "Este practic o somatie"

Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 va trimite, miercuri, o noua scrisoare procurorului general, Augustin Lazar, in care ii va solicita sa puna la dispozitia comisiei copia dosarului referitor la acest scrutin, a declarat pentru deputatul PSD Oana Florea, presedintele comisiei.

"Este practic o somatie catre procurorul sef, procurorul general, prin care, practic, demontam toate argumentele facute in scrisoarea trimisa catre noi prin care refuza sa ne furnizeze o copie a dosarului, argumentand, in drept, prin Constitutie si legile in vigoare si concluzionand ca isi exercita practic dreptul in mod abuziv, neexistand nicio lege care sa-l impiedice sa faca lucrul acesta.

De asemenea, suntem de acord ca nu exista nici o obligatie stipulata de lege, dar in virtutea colaborarii dintre institutii, atat si noi cat si dansii fiind institutii publice si avand scopul comun aflarea adevarului, trebuie sa conlucram impreuna", a precizat Oana Florea.

Ea a mentionat ca in scrisoare vor fi demontate "punct cu punct" argumentele procurorului general din prima scrisoare, membrii comisiei invocand Constitutia Romaniei, articole din Codul de Procedura Penala si legea 544/2001 privind regimul public al informatiilor de interes public, precum si deciziile CCR 411/2017 si 428.

"O concluzie este ca nu exista niciun text de lege care sa interzica sa puna la dispozitia comisiei parlamentare de ancheta un dosar care a fost clasat, deoarece nu mai exista cursul urmaririi penale despre care dansul face referire acolo. Urmarirea penala s-a incheiat", a adaugat Oana Florea.

Ea a precizat ca scrisoarea va fi transmisa procurorului general in cursul zilei de miercuri.

Parchetul General a respins, in 14 iulie, solicitarea initiala a comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009 de punere la dispozitie in copie a dosarului deschis in urma afirmatiilor lui Dan Andronic si care viza scrutinul.

In aceasta cauza s-a dispus la 20 iulie clasarea, "intrucat faptele nu exista in materialitatea lor", mentioneaza Parchetul General.

Citeste si:
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt...
De unde va produce România gazul pentru la iarnă. Scenariile în lucru SURSE
De unde va produce România gazul pentru la iarnă. Scenariile în lucru SURSE
Guvernul ia în calcul pentru iarna aceasta mai multe scenarii privind aprovizionarea cu gaze naturale. Conform unor surse politice, oficialii ar putea raționaliza consumul pentru companii, în...