De ce nu se putea frauda votul din 2009 de la Paris: Fostul ambasador Baconschi il contrazice pe Hrebenciuc

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 12:16
9450 citiri
De ce nu se putea frauda votul din 2009 de la Paris: Fostul ambasador Baconschi il contrazice pe Hrebenciuc
Foto: Facebook / Teodor Baconschi

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi contrazice afirmatiile facute de Viorel Hrebenciuc in comisia de ancheta parlamentara a alegerilor din 2009 si reaminteste ca a castigat deja, definitiv, un proces in instanta pentru "calomnia politico-mediatica" la care a fost supus in ultimii ani.

Replica a venit pe Facebook dupa ce Viorel Hrebenciuc a declarat, marti, in comisia de ancheta, ca trebuie puse sub semnul "suspiciunii" toate rezultatele de la sectiile din diaspora in care s-au inregistrat peste 1.050 de voturi.

Conform calculelor fostului sef de campanie al lui Mircea Geoana, la sectiile de vot deschise in diaspora nu ar fi putut vota mai multi oameni in ziua alegerilor decat numarul stabilit de el. Hrebenciuc a vizat direct Ambasada din Paris, unde s-a inregistrat atunci cel mai mare numar de voturi atat in turul 1, cat si in turul 2.

Citeste tot ce a declarat Hrebenciuc la comisia de ancheta

Direct vizat, fostul ambasador al Romaniei in Franta la acea vreme, Teodor Baconschi, a reactionat pe Facebook, postand cateva date statistice concrete si reamintind ca a castigat deja in instanta un proces pentru defaimare cu Bogdan Diaconu.

"Dau iarasi, inclusiv pentru uzul presei, cifrele legate de Ambasada de la Paris, pe care cu cinste am servit-o ca sef de misiune (caci nu degeaba m-or fi facut francezii comandor al Legiunii de Onoare), dar care mi-a mancat ulterior nervii, din cauza calomniei politico-mediatice pe care am suportat-o, desi am castigat in justitie un proces contra acestei defaimari si am un al doilea proces pe rol.

Asadar, cifre, ca sa poata compara orice om cu mintea la el:

Statistici vot Paris:

  • 2007 (referendum suspendare T. Basescu - ambasador Sabin Pop): 3447 de voturi - 12 ore (program de vot 08:00-20:00), 287 de voturi/ora
  • 2009 (turul I): 2377 de voturi
  • 2009 (turul II): 3785 - 14 ore (program 07:00-21:00), 270 de voturi pe ora
  • 2014 (turul II - ambasador Bogdan Mazuru): 4150 de voturi (sectia I), 296 de voturi pe ora; 3528 (sectia 2), 253 de voturi pe ora.

(...)

Afirmatia conform careia s-ar fi inregistrat in medie un vot la fiecare 15 secunde este neadevarata, media fiind de peste 1 minut pentru un vot.

Numarul mare de votanti inregistrati la Paris nu e o noutate. Va reamintesc ca in 2007, la referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, in doar 12 ore, fata de 14 ore la alegerile prezidentiale, au votat 3.447 de alegatori, deci 287 de persoane pe ora, fata de doar 270 in decembrie 2009. Pe atunci, ambasador la Paris era dl Sabin Pop, fost consilier de stat al lui Adrian Nastase", a scris pe Facebook Teodor Baconschi.

Totodata, diplomatul a reamintit ca "la turul doi al alegerilor prezidentiale au fost prezenti in comisia din care, de altfel, ambasadorul nu facea parte, reprezentanti ai PNL si ai aliantei PSD-PC (opozantii lui Traian Basescu si sustinatorii lui Mircea Geoana - n.red.), care au semnat procesul verbal fara a reclama vreo frauda sau neregularitate".

In plus, Teodor Baconschi precizeaza ca, la data de 15 decembrie 2009, reprezentantii MAE au fost audiati in Comisia de Aparare a Senatului Romaniei si aceasta nu a formulat vreo acuzatie la adresa sa sau a celorlalti diplomati din ambasada de la Paris.

"De altfel, presedintele comisiei la acea vreme, dl Teodor Melescanu, a declarat cu binecunoscutul d.sale fair-play, ca nu are nimic de reprosat diplomatiei romane pentru vot", mai precizeaza Teodor Baconschi.

Teodor Baconschi a castigat definitiv procesul intentat fostului deputat Bogdan Diaconu dupa ce acesta din urma a sustinut ca fostul ambasador ar fi fraudat voturile la Paris, in 2009.

Afirmatiile lui Viorel Hrebenciuc sunt contrazise si de datele statistice, care arata ca au fost sute de sectii deschise in diferite tari sau in Romania in care au votat peste 1.500 de persoane la prezidentialele din 2009, mai ales ca in turul doi votantii aveau de pus stampila doar pe unul dintre cei doi candidati, ceea ce nu putea dura foarte mult.

De exemplu, la Coslada, in Spania, in turul doi au votat 2.632 de romani, la una din sectiile deschise la Londra au votat 2.632 de alegatori, in Irlanda - 2.463, intr-o sectie din Bruxelles - 2.196, iar la Milano - 2.034.

Socotelile lui Hrebenciuc sunt puse sub semnul indoielii si de voturile inregistrate in tara, unde chiar daca nu s-au completat declaratiile pe propria raspundere cu privire la asumarea votului, ca in diaspora, s-au inregistrat sute de sectii in care au votat peste 1.500 - 2.000 de voturi in turul doi.

De exemplu, la Complexul din Valu lui Traian (Constanta) au votat 1.656 de persoane, iar la fostul CAP din Jilava au mers la vot in acea zi 1.626 de alegatori.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Baconschi Hrebenciuc ancheta prezidentiale Paris, #Baconschi alegeri prezidentiale vot Paris , #comisie ancheta