Dupa luni de ancheta, Comisia pentru alegerile din 2009 nu are nicio dovada ca alegerile ar fi fost fraudate

Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 14:53
4886 citiri
Dupa luni de ancheta, Comisia pentru alegerile din 2009 nu are nicio dovada ca alegerile ar fi fost fraudate

Presedintele Comisiei pentru alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a prezentat, marti, concluziile Raportului final al acestui for, dupa 8 luni de activitate.

Aceasta a precizat ca, in lipsa buletinelor de vot, se poate doar deduce ca au existat actiuni de influentare a scrutinului.

"Concluzia Raportului este ca au fost niste actiuni concertate de schimbare a sefilor de prefecturi si de deconcentrare din teritoriu cu intentia de a schimba sau de a modifica rezultatul votului daca era necesar, dar neavand buletine de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem doar sa deducem ca aceste actiuni au avut loc, ca s-a incalcat legea si ca au avut scopul de a influenta rezultatul votului", a spus Oana Florea.

Ea a mentionat ca pe parcursul celor 8 luni de activitate Comisia a audiat 45 de persoane, fiind emise, totodata, si 4 decizii ale CCR care au creat cadrul legislativ necesar desfasurarii in bune conditii a comisiilor de ancheta.

In ceea ce priveste subiectul "sufrageriei lui Oprea", Oana Florea a aratat ca unele persoane au refuzat sa vina la audieri, altele au raspuns in scris "nespunand nimic", iar altele au invocat ancheta Parchetului.

"Conform Ordonantei de clasare am aflat ca in casa domnului Oprea au participat George Maior, Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi, Dan Andronic, Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu. Nu au vrut sa vorbeasca cu ce scop se aflau in acelasi loc, ceea ce face sa planeze suspiciunea ca s-au intalnit cu scopul de a influenta rezultatul alegerilor. Din probe nu se poate trage o astfel de concluzie, am explicat motivele", a aratat Oana Florea.

Ea a precizat ca Raportul final a fost adoptat marti cu 9 voturi "pentru" de catre reprezentantii PSD, ALDE si UDMR.

Raportul va fi trimis Parchetului, Administratiei Prezidentiale, CSM si Guvernului, a mai spus Oana Florea.

Comisia a fost infiintata dupa ce PSD si ALDE au cerut, in aprilie 2017, ancheta parlamentara pentru clarificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009, dar si de rezultatul scrutinului prezidential, ca urmare a dezvaluirilor facute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor si persoane aflate in anturajul lui Traian Basescu.

Andronic a publicat un articol in care sustinea ca in seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009 a mers la locuinta lui Gabriel Oprea, in calitate de consultant politic, unde se aflau, printre altii, George Maior, sef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, si Laura Codruta Kovesi, la momentul acela procuror general al Romaniei.

Mai multe detalii pe acest subiect puteti citi aici.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...