Kovesi, convocata a 4-a oara in Parlament. Comisia vrea sa sesizeze CCR ca Parchetul nu-i da dosarul prezidentialelor

Joi, 27 Iulie 2017, ora 13:16
10383 citiri
Kovesi, convocata a 4-a oara in Parlament. Comisia vrea sa sesizeze CCR ca Parchetul nu-i da dosarul prezidentialelor
Foto: captura video Digi 24

Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor prezidentiale din anul 2009, Consuela Florea, a spus joi ca s-a decis trimiterea unei noi scrisori de invitare la audieri catre sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. In plus, CCR va fi sesizata dupa refuzul Parchetului General de a oferi Parlamentului date din ancheta.

"Parchetul a refuzat sa trimita documentele necesare. Se va discuta oportunitatea sesizarii CCR pe conflictul juridic. Am discutat aseara cu dl Dragnea telefonic.

Vom discuta luni, avand in vedere ca este o decizie politica. Cred ca o decizie a Curtii ar aduce lumina in acest aspect si ar fi folositoare si pentru viitor", a spus Consuela Florea, acuzand un conflict constitutional intre puterile statului.

"Am decis sa avem in vedere o sesizare a presedintilor celor doua Camere pentru ca acestia au prerogativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua institutii ale statului, respectiv Ministerul Public si Parlament pentru faptul ca documentele solicitate nu au fost inmanate Comisiei parlamentare de ancheta", a adaugat deputatul PSD.

Amintim ca, pe 6 iunie, Parlamentul a cerut de la Parchet informatii despre ancheta in cazul prezidentialelor din 2009, iar pe 12 iulie a cerut Parchetului dosarul care viza alegerile.

Pe 27 iunie, Parchetul a clasat dosarul privind prezidentialele din 2009, iar pe 14 iulie a si explicat Parlamentului de ce legea nu-i permite sa trimita comisiei dosarul alegerilor.

CCR s-a mai pronuntat pe tema anchetei si in 21 iunie, atunci cand judecatorii constitutionali au decis ca Parlamentul poate face ancheta in paralel cu Parchetul.

Kovesi, convocata din nou la audieri

De asemenea, sefa Comisiei de ancheta a precizat ca Laura Codruta Kovesi a fost chemata din nou la audieri si i s-a trimis joi o scrisoare in care i s-a cerut sa precizeze "daca dansa s-a aflat acolo la adresa respectiva si, daca da, in ce scop".

"Activitatea noastra este ingreunata de neparticiparea la sedinte si decizia de a nu prezenta documente, ceea ce in alte tari nu se intampla, am studiat legislatia din alte tari. Am timis solicitari altor institutii - ce cauta reprezentantul lor in acea seara la dl Oprea", a mai spus Consuela Florea.

Pe 10 iulie, Kovesi a refuzat pentru a treia oara sa vina la comisia de ancheta, argumentand ca nu detine informatii cu privire la prezidentialele in 2009. Imediat, a fost reclamata la Ministerul Justitiei, chiar de catre membrii Comisiei de ancheta.

Recent, intr-un interviu acordat Ziare.com, sef DNA a mentionat ca nu a facut nimic pentru a influenta rezultatul alegerilor prezidentiale din 2009. Intrebata daca a fost acasa la Gabriel Oprea in seara turului al doilea al alegerilor, a precizat: "Este deja o intrebare retorica daca am fost sau nu am fost. Este o tema lansata in spatiul public de un inculpat si intre timp a devenit o tema de can-can, nu comentez can-can-uri, dar va raspund la intrebari care nu vizeaza can-can-uri".

Nici cel in casa caruia ar fi avut loc intalnirile vizate de Comisia de ancheta, Gabriel Oprea, nu a mers la audieri, spunand ca Parlamentul trebuie sa ceara voie Parchetului pentru asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#CCR sesizata Parchet dosar comisie ancheta, #comisie ancheta Kovesi invitata audieri, #Kovesi audieri comisie ancheta , #comisie ancheta