Maior sustine ca SRI nu putea interveni in alegeri. Cum a raspuns cand a fost acuzat in comisie ca sfideaza poporul (Video)

Luni, 12 Iunie 2017, ora 11:45
9215 citiri
Maior sustine ca SRI nu putea interveni in alegeri. Cum a raspuns cand a fost acuzat in comisie ca sfideaza poporul (Video)
Foto: captura video Privesc.eu

Fostul director al SRI George Maior a dat declaratii, luni, la comisia parlamentara de ancheta a alegerilor din 2009, subliniind in repetate randuri ca atat el, cat si serviciul secret s-au comportat "impecabil" atunci, neintervenind in rezultatul alegerilor.

George Maior a declarat ca acea intalnire a fost "un eveniment eminamente privat", despre care a refuzat sa dea detalii, in ciuda insistentelor membrilor comisiei, si a subliniat ca nu s-a urmarit niciun scop politic.

Maior spune ca a fost si este prieten si cu Gabriel Oprea, si cu Vasile Dincu, prezenti la intalnirea "din sufragerie". In ce priveste relatia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus ca "in timp a fost si o relatie de prietenie".

Inca de la debutul sedintei, George Maior, in prezent ambasador in SUA, a tinut sa precizeze ca in anul electoral 2009 "serviciul s-a comportat exemplar, impecabil, in raport de prevederile legale si de Constitutia Romaniei".

"Am fost foarte atent sa tin SRI departe de politica", a mai punctat fostul director al serviciului secret.

Intalnirea "din sufragerie", un eveniment privat

In ciuda insistentei manifestate de membrii comisiei, George Maior a explicat ferm, in repetate randuri, ca intalnirea de la locuinta lui Gabriel Oprea care a avut loc in seara turului doi al alegerilor prezidentiale din 2009 a fost un eveniment privat, motiv pentru care a refuzat sa dea detalii legate de persoanele prezente sau de discutiile purtate.

"Este vorba despre un eveniment privat la care am participat, in care nu s-au intamplat aspecte pe care sa le sesizez ca fiind ilegale, neconstitutionale (...) Nu am ce sa imi reprosez", a declarat George Maior.

Intrebat daca au fost prezenti Florian Coldea sau Laura Codruta Kovesi, fostul director al SRI a raspuns: "Fiind un eveniment privat, cu riscul de a dezamagi sau de a fi repetitiv, nu am sa discut despre evenimentul privat ca atare, desfasurarea lui sau persoanele care au fost acolo".

"Orice persoana care are cunostinta despre acest eveniment privat, si nu a fost singurul la care am participat in acea zi, poate sesiza orice institutie competenta a statului in legatura cu eventuale ilegalitati sau aspecte neconstitutionale. E modul in care voi trata permanent acest eveniment (...) Consider ca a vorbi despre un eveniment privat complet distinct de activitate nu are relevanta din punct de vedere al comisiei", a subliniat ambasadorul.

De asemenea, George Maior a mai declarat ca si directorul SRI, ca si orice alt director de institutie din Romania, are dreptul si participa la evenimente private, si intotdeauna "va marca o distinctie intre viata privata si cea publica".

"Am credinta ferma ca lucrurile nu pot fi amestecate", a subliniat el.

Pentru ca unul dintre membrii comisiei a sustinut ca este "de o gravitate maxima" faptul ca nu raspunde la intrebarile ce i se adreseaza, cu alte cuvinte "sfideaza poporul roman", desi este "platit din bani publici", George Maior a replicat: "Nu consider ca am sfidat, dimpotriva, am facut un efort deosebit sa vin si consider ca Parlamentul reprezinta expresia democratiei de aici, dar viata mea privata nu o voi expune niciodata in fata unei comisii".

"SRI s-a comportat exemplar si din acest punct de vedere, si din multe altele. Nu consider deloc faptul ca daca nu vorbesc despre evenimentul privat si faptul ca am participat la el, asta exprima ceva imoral, ilegal sau cum mentionati dvs un eveniment de mare gravitate. E opinia mea", a adaugat fostul director al SRI.

Despre relatia cu Oprea, Dincu, Andronic si Kovesi

George Maior a declarat ca a fost si este prieten cu Gabriel Oprea, dar si cu Vasile Dincu, amandoi prezenti in acea seara la locuinta primului.

Pentru ca i s-au cerut amanunte despre relatia cu Oprea, fostul director al SRI a precizat ca ea dateaza de foarte mult timp:

"Il cunoscusem de multa vreme pe dl Oprea, era o relatie de prietenie cu domnia sa, inca din perioada in care si eu am fost membru al acestui Parlament. (...) De cand am activat impreuna in diverse guverne, inainte de a avea calitatea de director al SRI, inclusiv in Guvernul Nastase, 2001-2002. Da, as putea spune ca a fost si este o relatie de prietenie".

Intrebat si despre relatia cu Vasile Dincu, George Maior a raspuns ca ar caracteriza-o ca o "relatie de veche prietenie", precizand totodata ca SRI "nu a colaborat niciodata cu institutul de sondare al dl Dincu".

Despre Dan Andronic, Maior a spus ca "in timp a fost si o relatie de prietenie", acesta fiind un om "inteligent".

In schimb, relatia cu Laura Codruta Kovesi, pe atunci procuror general, a fost una "strict profesionala, desfasurata in conformitate cu atributiile fiecarei institutii pe care o reprezentam".

Intrebat de unde a aflat rezultatul alegerilor, George Maior a raspuns: "De la televizor, eram la mine acasa".

Ce atributii avea SRI legat de alegeri

Fostul director al SRI a mai spus ca serviciul secret nu are atributii legate "ca atare" de organizarea alegerilor, doar atributii "legate in mod fundamental de apararea Constitutiei", inclusiv de aceasta "expresie a democratiei care este dreptul la vot".

George Maior a subliniat ca serviciul si-a desfasurat activitatea "in temeiul competentelor".

"Toate dispozitiile, ordinele, videoconferintele oficiale ale conducerii SRI cu ofiterii din serviciu, cu membrii sunt arhivate, exista, pot fi accesate fara nicio problema, in temeiul legii informatiilor clasificate care exista in tara noastra", a mai subliniat el, facand trimitere la Comisia de Control SRI care ar putea accesa documentele respective.

Intrebat daca SRI putea interveni si influenta rezultatul alegerilor, George Maior a raspuns: "Nu exista o asemenea posibilitate, pentru ca reforma pe care am operat-o in serviciu inca de la preluarea mandatului a facut ca serviciul sa functioneze perfect, in parametrii constitutionali si legali".

"Orice informare transmisa de serviciu poate fi controlata si verificata la nivelul comisiei parlamentare de control al SRI (...) Orice informare, repet, pentru ca nu pot opera cu informatii clasificate in acest context, este accesibila in acest cadru legal", a mai adaugat acesta.

Intrebat daca acum considera ca prezenta sa acasa la un politician a fost una potrivita, George Maior a spus ca, in opinia sa, "nu este nimic impropriu, fiind vorba despre un eveniment privat".

"Orice reprezentant al statului poate participa la un eveniment privat, nu are nicio legatura calitatea mea de director SRI cu participarea mea la evenimente private. Daca impingem la maximum, ar fi insemnat ca timp de 9 ani sa nu particip la absolut niciun eveniment privat, ceea ce este contrar naturii umane si logicii", a mai comentat acesta.

SRI nu s-a implicat in constituirea UNPR

Pe de alta parte, rugat sa spuna ce crede despre declaratiile date de Catalin Chereches si Oana Mizil, conform carora "SRI sau persoane cu functii de conducere au interferat in procesul de constituire a UNPR", George Maior a replicat: "Raspunsul este categoric nu!"

"Si as vrea chiar sa fac o remarca generala. Niciodata nu a participat, nu a fost implicat SRI in asemenea lucruri - infiintarea unui partid sau decizii legate de partide politice", a adaugat acesta, precizand, printre altele, si ca, desi i s-au facut propuneri legate de o revenire in politica sau privind obtinerea unor functii inalte in stat, le-a respins.

"Niciodata nu am pus aceasta problema, poate am primit oferte pe care le-am refuzat. Totdeauna mi-am pastrat calitatea profesionala. Nu am participat la intruniri de partid in calitate de director SRI niciodata. Resping orice interpretare, orice acuzatie legata de asemenea posibilitate. Va asigur ca nici ofiterii serviciului nu au facut acest lucru, ceea ce poate fi dovedit oricand. Nu am nicio neliniste, nici cea mai mica problema legata de acest aspect", a declarat George Maior.

Pe de alta parte, intrebat daca SRI s-a autosesizat in legatura cu voturile de la Paris, Chisinau si Madrid, George Maior a explicat: "SRI nu are competente in exterior pe acest domeniu. Competentele pe exterior ale SRI sunt legate eminamente de alte aspecte ale activitatii sale, contraterorism in principal".

STS si voturile de la Paris

De asemenea, fostul director al SRI nu a putut da declaratii despre activitatea depusa de STS la alegerile din 2009, spunand ca acest lucru trebuie lamurit de conducerea institutiei respective.

Totusi, el si-a exprimat convingerea ca STS "a actionat in termeni strict legali".

Pentru ca i s-a reprosat inca o data ca nu raspunde la unele intrebari, desi "este obligat", George Maior a tinut sa precizeze: "Am studiat foarte atent regulamentul, obiectivele comisiei, va dati seama. Consider ca, in raspunsul meu, din moment ce am spus foarte clar ca nu a existat vreo activitate politica, vreun element de discutie politica, neconstitutional, ilegal, legat de scrutinul electoral, consider ca am raspuns foarte transant si clar, conform cunostintelor mele".

Adrian Tutuianu, presedintele Comisiei SRI, a declarat ca se va face o verificare "pe partea de informatii clasificate", daca asa va decide comisia.

"Veti vedea ca SRI s-a comportat impecabil (...) Si eu, si serviciul ne-am comportat exemplar si impecabil din punct de vedere al misiunilor noastre. Nu a existat nicio actiune, niciun fapt, activitate care ar fi putut vicia, afecta rezultatul alegerilor prezidentiale", a adaugat George Maior.

Intrebat daca regreta ca a fost acasa la Oprea, fostul director al SRI a raspuns: "Nu am absolut nimic ce sa imi reprosez".

"Institutia a crescut si a fost apreciata in plan international ca una dintre cele mai profesioniste (...) Tara a fost pastrata in siguranta, cetateanul nu a avut de suferit, sunt mandru de tot ce am realizat", a adaugat el.

Intrebat daca a fost citat la Parchetul de pe langa Inalta Curte in dosarul deschis pe acelasi subiect, George Maior a declarat: "Nu am fost citat pana acum, nu".

La final, presedintele comisiei, Mihai Fifor (PSD), i-a multumit lui George Maior pentru ca a venit din SUA pentru aceste audieri si l-a anuntat ca, daca vor mai fi intrebari, ele ii vor fi adresate in scris.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Maior audiat comisie ancheta 2009 , #comisie ancheta
Comentarii
Poza marin123
marin123
rank 5
Poza pilula
pilula
rank 5
asta-i ca cu Kohl, care a refuzat sa divulge numele donatorilor