Parlamentul schimba legea pentru comisiile de ancheta: Cine nu se prezinta isi pierde functia. Acum nu ne putem atinge obiectivele

Joi, 10 August 2017, ora 20:36
9472 citiri
Parlamentul schimba legea pentru comisiile de ancheta: Cine nu se prezinta isi pierde functia. Acum nu ne putem atinge obiectivele
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, Oana Florea, vrea sa schimbe legislatia pentru ca acest for sa isi poata atinge obiectivul mai usor.

Acceasta a spus joi, la Parlament, ca raportul final al comisiei va cuprinde si propuneri de modificare a legislatiei, astfel incat un astfel de for sa aiba parghiile legale necesare pentru a-si atinge obiectivul, existand posibilitatea sa se impuna si sanctiuni pentru cei care refuza sa vina la audieri.

"Am decis ca, avand in vedere ca aceasta comisie de ancheta a dat nastere la trei decizii ale CCR care au creat practic precedent si au instituit pincipiul colaborarii loiale intre institutii, faptul ca acele anchete - judiciara si parlamentara - pot coexista, care a statuat cu privire la obligativitatea persoanelor sa se prezinte, si alte asemenea, deciziile CCR vor fi prinse intr-o propunere de modificare legislativa si se va face vorbire despre aceasta in raportul final. Asta s-a votat astazi", a spus Oana Florea.

Intrebata ce modificari legislative propune, deputatul PSD a raspuns ca o comisie de ancheta trebuie sa aiba parghiile legale necesare pentru a-si atinge obiectivele.

"Pe langa raportul final cu privire la obiectivele care ne-au fost date prin hotararea Parlamentului, astazi am hotarat ca ceea ce CCR a statuat prin cele trei decizii sa fie prinse intr-o legislatie ulterioara referitor la activitatea comisiilor de ancheta parlamentara pentru ca, iata, din experienta de pana acum, am vazut ceea ce functioneaza, ce nu functioneaza, si am descoperit ca nu avem parghiile legale necesare pentru a ne atinge cu adevarat obiectivul pentru care am fost infiintati. O sa vorbim de regulamentul de functionare al comisiilor de ancheta", a explicat presedintele Comisiei de ancheta.

Chestionata in continuare in ce sens doreste sa mareasca atributiile, deputatul PSD a precizat: "Masuri ca cei care au obligativitatea sa se prezinte sa aiba niste repercusiuni, fie sa-si piarda functia, fie sa primeasca amenda, vom vedea cum functioneaza si in alte tari. La acest moment nu avem parghiile necesare, nu putem obliga oamenii sa vina".

De asemenea, intrebata daca modelul francez, unde membrii comisiilor de ancheta pot face inclusiv perchezitii, este o varianta, deputatul PSD a sustinut ca nu s-a gandit neaparat sa se ajunga la un asemenea nivel.

"Nu m-am dus cu gandul la faptul ca noi trebuie sa facem perchezitii. Am apreciat ca in acele tari comisiile de ancheta au puteri sporite. Nu m-am gandit neaparat sa ajungem la acel nivel, dar este o discrepanta intre ceea ce poate face o ancheta parlamentara in Romania si ce poate face in SUA, Franta, Belgia", a adaugat ea.

In incheiere, Oana Florea a subliniat faptul ca, in mod clar, se impun modificari legislative de sporire a atributiilor comisiilor de ancheta.

"Acum am invitat si ce am obtinut? Nimic. Avem vreo informatie la momentul acesta? Nu. Trebuie sa instituim un mecanism. Daca nu putem sa ne facem treaba si suntem impiedicati, mai bine nu mai facem comisie de ancheta. In mod clar se impun modificari legislative de sporire a atributiilor comisiilor de ancheta", a conchis presedintele comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Citeste mai multe informatii despre comisia de ancheta:

Comisia parlamentara pentru prezidentiale cere CSM sa respinga solicitarea Parchetului si il acuza pe procurorul sef

CSM se spala pe maini si-l refuza pe procurorul Lazar: Nu se impune sesizarea CCR

CCR despre obligatiile si sanctiunile pe care le risca o persoana citata de o comisie parlamentara - motivare

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#schimbare legislatie comisie ancheta, #comisie ancheta alegeri 2009 , #comisie ancheta