Procurorul general cere punctul de vedere al CSM referitor la ancheta alegerilor din 2009

Luni, 31 Iulie 2017, ora 16:01
2074 citiri
Procurorul general cere punctul de vedere al CSM referitor la ancheta alegerilor din 2009
Foto: Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar cere CSM un punct de vedere referitor la ancheta parlamentara privind alegerile din 2009.

De asemenea, Lazar a solicitat CSM si sa aprecieze daca este necesara sesizarea CCR in legatura cu existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea legiuitoare (Parlamenetul) si autoritatea judecatoreasca (Ministerul Public).

"In mod concret, este solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la faptul daca poate fi trimis Comisiei Parlamentare, in copie, un dosar in care s-a dispus o solutie de clasare ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

Totodata, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solicita Consiliului sa aprecieze cu privire la necesitatea sesizarii in baza art. 146 lit. e) din Constitutia Romanei a Curtii Constitutionale a Romaniei cu o cerere de constatare a existentei unui conflict juridic de natura constitutionala ivit intre autoritatea legiuitoare si autoritatea judecatoreasca", i-a transmis Lazar presedintelui CSM, Mariana Ghena.

Amintim ca, pe 6 iunie, Parlamentul a cerut de la Parchet informatii despre ancheta in cazul prezidentialelor din 2009, iar pe 12 iulie a cerut Parchetului dosarul care viza alegerile.

Pe 27 iunie, Parchetul a clasat dosarul privind prezidentialele din 2009, iar pe 14 iulie a si explicat Parlamentului de ce legea nu-i permite sa trimita comisiei dosarul alegerilor.

CCR s-a mai pronuntat pe tema anchetei si in 21 iunie, atunci cand judecatorii constitutionali au decis ca Parlamentul poate face ancheta in paralel cu Parchetul

#Augustin Lazar solicitare CSM alegeri 2009, #Augustin Lazar sesizare CCR prezidentiale 2009 , #comisie ancheta