Replica procurorului general dupa ce Parlamentul a anuntat ca vrea sa sesizeze CCR ca sa aiba acces la dosarul prezidentialelor

Joi, 27 Iulie 2017, ora 15:55
8545 citiri
Replica procurorului general dupa ce Parlamentul a anuntat ca vrea sa sesizeze CCR ca sa aiba acces la dosarul prezidentialelor

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a raspuns printr-o declaratie publica noii solicitari adresate de comisia parlamentara care ancheteaza alegerile din 2009, precizand ca o va analiza cu toata atentia si atragand totodata atentia ca respectiva cerere "ridica o problema de drept".

Reactia Ministerului Public a venit, joi, pe pagina oficiala de Facebook a institutiei, dupa ce cu o zi inainte Comisia de ancheta a trimis o "somatie" Ministerului Public, cerandu-i inca o data sa furnizeze date din dosarul deschis cu privire la speta in cauza.

"Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperarii loiale intre institutiile si autoritatile statului si nu are intentia de a sfida alte institutii, in pofida speculatiilor sau interpretarilor emotionale lansate in spatiul public.

Solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este in analiza, urmand sa fie clarificata in perioada urmatoare. Cererea ridica o problema de drept, respectiv definirea limitelor legale si a cadrului cooperarii loiale, care trebuie sa se faca cu respectarea Constitutiei si a legilor in vigoare, avand in vedere specificul activitatii judiciare.

Mai mult, la paragraful nr. 38 din Decizia Curtii Constitutionale nr. 430 din 21 iunie 2017 se prevede ca: 'activitatea unei comisii de ancheta nu are nici o tangenta cu o ancheta judiciara'", se arata in declaratia de presa a procurorului general Augustin Lazar.

Precizarile vin in contextul in care presedintele comisiei de ancheta, Oana Florea, a declarat, joi ca se intentioneaza sesizarea CCR cu privire la un potential conflict intre institutii in acest caz.

Vezi cine e Consuela Florea, noul sef al comisiei de ancheta: A lucrat pentru Voiculescu si Grapini.

Parchetul General a respins, in 14 iulie, prima solicitate a comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009 de punere la dispozitie in copie a dosarului deschis in urma afirmatiilor lui Dan Andronic.

In aceasta cauza, Parchetul General a dispus la 20 iulie clasarea dosarului, "intrucat faptele nu exista in materialitatea lor".

Activitatea comisiei parlamentare de ancheta a fost prelungita de Birourile Permanente si pe perioada verii.

Citeste si:
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebook, Rareș Bogdan a...