Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Germania, singura speranta a Europei?

Autor: Ana Ilie
Luni, 18 Mai 2009, ora 23:22
4871 citiri
Germania, singura speranta a Europei?
Foto: Reuters

Comisia Europeana a dat publicitatii, saptamana trecuta, unul din cele mai catastrofice rapoarte economice din ultimii ani, care subliniaza ca Germania a suferit cel mai abrupt declin economic inregistrat vreodata intr-o economie capitalista.

Acelasi raport arata ca mai multe tari din Europa Centrala si de la periferia eurozonei se afla intr-o criza financiara si economica comparabila cu ce s-a intamplat in Argentina, Indonezia si Rusia in anii '90 si in Islanda anul trecut, noteaza Times.

Practic, declinul de 3,8% din Produsul Intern Brut al Germaniei in primul trimestru al anului inseamna cam de trei ori mai mult decat scaderea inregistrata de Statele Unite si Marea Britanie, spun expertii.

Pana si scaderea din timpul Marii Crize a fost mai usoara - economia germana este in cadere libera de un an de zile, cu un declin de 6,9%, comparativ cu 2,6% in SUA si 4,2 in Marea Britanie.

Criza creditului a lovit Germania si Europa continentatla mai serios decat Statele Unite si Marea Britanie. De fapt, actuala situatie economica a fost declansata de o "furtuna perfecta", care ameninta sa transforme ireversibil batranul continent.

Primul element al acestei furtuni perfecte este dependenta Germaniei de exporturi, in special bunuri durabile si masini. Aceasta calitate in vremuri prospere s-a dovedit a fi "calcaiul lui Ahile" in vremuri de criza, pe masura ce cererea globala s-a restrans.

In al doilea rand, bancile din Austria, Suedia, Grecia si Italia au acordat imprumuturi riscante tarilor din Europa Centrala si balticelor, folosind bani imprumutati de la banci si investitori germani.

Tari precum Letonia, Estonia, Ungaria si Romania au imprumutat chiar si 10-20% din veniturile nationale in fiecare an, luand euro si franci elvetieni, in defavoarea monedelor nationale.

Asadar, mediul de afaceri si proprietarii de case vor suferi un "tsunami de falimente" daca monezile nationale cad. Guvernele est-europene sunt disperate sa isi protejeze acum monedele nationale, insa masurile pe care le iau, cum ar fi taierile in sectorul public, nu fac decat sa adanceasca recesiunea.

In al treilea rand, euro in sine a devenit o problema. In primul deceniu de existenta, euro a contribuit la cresterea tarilor din Europa continentatla, permitand-le sa se bucure de deficite enorme si crestere exponentiala in sectorul imobiliar.

Aceasta crestere a dus la crearea de piete pentru masinile si alte bunuri produse in Germania.

In ultimele luni insa, moneda unica s-a dovedit a fi o noua sursa de vulnerabilitate pentru membrii eurozonei - un guvern care se imprumuta in moneda proprie si are probleme poate oricand sa mai tipareasca bani pentru a-si plati datoriile. Guvernele din eurozona nu pot face asta.

Colapsul economic din Europa Centrala va duce la colapsul creditelor, ceea ce la randul sau va conduce la probleme serioase in sistemul bancare european si va pune probleme serioase solvabilitatii guvernelor din Grecia, Austria, Irlanda si alte tari din eurozona.

Toata aceasta nebunie va face ca economia europeana sa fie prinsa intr-o spirala deflationista similara cu cea din anii '30, cu un declin abrupt al creditarii si scaderea salariilor.

Cea mai plauzibila solutie pentru Europa, in aceste conditii, este sa scape din acest cerc vicios cu ajutorul Germaniei. Pentru aceasta, Germania ar trebui sa renunte la filozofia fiscala rigida si sa declanseze un program masiv de ajutorare.

Mai mult, ar trebui sa garanteze datoriile tuturor partenerilor sai din eurozona, indiferent de costurile potentiale pe care le-ar avea de suportat contribuabilul german. Pietele financiare se bazeaza, de fapt, pe supozitia ca guvernul german va lua exact aceste masuri, daca situatia continua sa se deterioreze in Europa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#criza economica Germania, #solutii criza economica , #comisie
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Hey webmaster :Unul din cele 10 evenimente care ar putea zgudui lumea ar fi ca p.o.p.u..l.a.ţ.i.a Frantei să depăsească populatia Germaniei (Alain Minc)
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Unul din cele 10 evenimente care ar putea zgudui lumea ar fi ca ***ţia Franţei să depăşească populaţia Germaniei (Alain Minc)