Planul lui Nicolicea si Iordache de a putea face ancheta concomitent cu Parchetul si cum vor sa-i oblige pe procurori sa vina sa le dea explicatii

Marti, 02 Mai 2017, ora 17:24
6512 citiri
Planul lui Nicolicea si Iordache de a putea face ancheta concomitent cu Parchetul si cum vor sa-i oblige pe procurori sa vina sa le dea explicatii
Foto: Ziare.com

Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa privind modificarea Statutului deputatilor si senatorilor care prevede posibilitatea ca o comisie de ancheta sa isi desfasoare activitatea chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel.

Se doreste astfel completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, "in sensul instituirii unor reguli clare pentru organizarea si functionarea comisiilor de ancheta".

Social-democratii mai propun modificarea Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, astfel incat persoanele chemate la audieri sa fie obligate sa participe la lucrarile comisiei.

Concret, cei doi, membri in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, au depus si un proiect de Hotarare privind modificarea si completarea articolului 9 din Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, in sensul "instituirii unor reguli clare de procedura referitoare la citarea si invitarea persoanelor in fata comisiei de ancheta, care sa cuprinda si masurile ce pot fi propuse in situatia in care aceste persoane refuza nemotivat sa se prezinte in fata comisiei".

Nicolicea: Cei chemati vor fi obligati sa vina la audieri. Pot raspunde si in scris

Ulterior, presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, a facut precizari.

"Magistratul poate sa fie chemat si, dupa modificarile de regulament si cele legislative, va fi obligat sa vina si sa spuna in fata instantei (...) ", le-a spus Nicolicea jurnalistilor, dupa discutii. La intrebarea unui jurnalist, de ce a vorbit despre "instanta", deputatul PSD s-a corectat, dand vina pe un jurnalist TVR: "Comisiei de ancheta. De aceea sunt inadvertente, ca ma bruiati la urechea stanga".

"Persoanele care sunt invitate pot sa raspunda si in scris. De asemenea, pot sa si refuze, dar isi asuma riscul de a fi acuzate ulterior de obstructionarea unei anchete a Parlamentului", a mai spus presedintele Comisiei juridice a Camerei. Totodata, intrebat cu insistenta de jurnalisti daca procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, va fi obligata sa vina in Parlament pentru a fi audiata in cazul alegerilor prezidentiale din 2009, Nicolicea a subliniat ca nu discuta despre persoane private.

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioana Bran, a declarat marti, la finalul sedintei Birourilor Permanente Reunite, ca parlamentarii pot depune pana vineri amendamente la propunerile de modificare a Statutului.

Bran a mai spus ca "este vorba despre o modificare a unui articol din Regulamentul comun privind comisiile de ancheta, si anume initiatorii propun ca sa fie posibila o comisie de ancheta chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel".

De asemenea, intrebat daca initiatorii mai propun ca persoanele invitate la audieri sa fie obligate sa dea curs invitatiei, secretarul Camerei Deputatilor a spus ca "este o propunere legislativa in acest sens".

Iordache: Parlamentul nu va face ancheta penala. E normal ca magistratii sa fie obligati sa se prezinte la comisia de ancheta

La randul sau, deputatul PSD Florin Iordache a declarat marti, la Parlament, referitor la modificarile pe care le propune la Statutul deputatilor si senatorilor privind comisia de ancheta, ca Parlamentul nu va face ancheta penala, dar este normal ca inclusiv magistratii sa fie obligati sa se prezinte la audieri, acesta fiind si motivul pentru care este necesara o astfel de modificare.

"Ancheta parlamentara e ancheta parlamentara, prin care vrem sa aflam chestiuni care vizeaza activitatea parlamentara, activitatea legislativa. Activitatea penala sau activitatea pe care o desfasoara Parchetul este alta ancheta. Tocmai de aceea sunt doua actiuni total diferite.

Daca sunt fapte de natura penala, fara indoiala si in aceasta comisie de ancheta parlamentara, faptele respective sunt inaintate Parchetului. Nu are in niciun fel Parlamentul sau nu poate face Parlamentul ancheta penala (...). Nu va face ancheta penala Parlamentul", a afirmat Florin Iordache.

Intrebat despre propunerea sa prin care persoanele care vor fi chemate la audieri in cadrul comisiei de ancheta vor fi obligate sa dea curs invitatiei, deputatul PSD a spus: "Nu e normal? Persoanele care considera comisia respectiva ca pot aduce informatii concludente care sa aflam adevarul (sic!) fara indoiala sunt invitate".

La remarca presei ca, in prezent, magistratii pot refuza o invitatie, Florin Iordache a afirmat ca "tocmai de aceea" modifica Statutul deputatilor si senatorilor in privinta comisiilor de ancheta.

Proiectul de hotarare privind constituirea Comisiei de ancheta cu privire la alegerile prezidentiale din 2009 a fost retrimis saptamana trecuta la Comisiile juridice pentru a clarifica care sunt obiectivele acesteia, in conditiile in care Parchetul a deschisa o ancheta in acest sens.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Nicolicea Iordache comisie ancheta parlamentara, #comisie ancheta parlamentara alegeri 2009, #Nicolicea Iordache modificare statut deputati senatori , #comisie