Dezastrul din Justitie

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 13 Februarie 2009, ora 12:10
3966 citiri
Dezastrul din Justitie

Pentru prima data dupa aderarea la UE, Comisia Europeana constata ca Justitia din Romania a regresat. Progresele lente si insuficiente din celelalte rapoarte de monitorizare au devenit amintiri frumoase in ultimele 6 luni ale anului trecut.

"Este important ca autoritatile romane sa se reincadreze pe linia dinamica a reformarii sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei, astfel incat sa contrabalanseze regresele din ultimele luni", scrie in raportul adoptat joi de CE.

Comisia Europeana ne reproseaza blocarea in Parlament a dosarelor de mare coruptie, neadoptarea codurilor penale si civile, pasivitatea CSM, dar si loviturile date DNA: "stabilitatea cadrului anti-coruptie din Romania a intampinat mai multe provocari grave in a doua jumatate a anului trecut. S-ar parea ca initiativa Parlamentului de a modifica procedura de numire a procurorilor-sefi ar impiedica in mod deschis eficienta sistemului".

O alta provocare grava a fost, desigur, incercarea de inlaturare a lui Daniel Morar.

Raportul mentioneaza doar doua bile albe, pentru DNA si pentru ANI: "Directia Nationala Anticoruptie continua sa inregistreze un parcurs pozitiv si stabil de instrumentare a cazurilor de coruptie la nivel inalt", iar "Agentia Nationala de Integritate si-a constituit un istoric operational de cazuri, care trebuie mentinut".

Dar "ANI va trebui sa demonstreze ca este capabila sa-si extinda anchetele fara interferente exterioare si beneficiind de cooperarea deplina a altor autoritati de stat. Este prea devreme pentru a vedea daca sistemul judiciar va da curs anchetelor sale in mod eficient", cu alte cuvinte daca nu va pati exact ca DNA.

Sunt rezultatele guvernarii PNL + PSD, desi, de-a dreptul cu nerusinare, Norica Nicolai spunea ca raportul "confirma esecul reformei Macovei".

De fapt, de pe vremea Monicai Macovei Romania nu a mai avut un raport favorabil. Tudor Chiuariu a distrus cat a putut din reforma, iar Predoiu, dupa un start promitator, a fost cel mult mediocru.

Eterna repetentie

Cerintele formulate de Comisia Europeana au ramas aceleasi, ca in cazul elevilor etern repetenti, ori pentru ca sunt batuti in cap, ori pentru ca sunt ingrozitor de indisciplinati: lupta hotarata anticoruptie, deblocarea marilor dosare, adoptarea noilor coduri, transformarea CSM intr-un organism eficient in reformarea Justitiei, consolidarea ANI.

Cu alte cuvinte, din legislatie trebuie sa dispara portitele lasate special pentru infractori si care, prin grija lui Tudor Chiuariu, foarte vocal acum, erau pe cale sa devina adevarate porti imperiale.

CSM trebuie sa abandoneze rolul de sindicat al magistratilor care gasesc acolo nu un judecator, ci avocatul cel mai eficient.

ANI trebuie sa fie sustinuta logistic si lasata sa-si faca treaba, talpile politice puse DNA si lui Daniel Morar trebuie sa inceteze, iar alianta politica transpartinica a puscariabililor trebuie sa le dea drumul in Justitie suspectilor de coruptie, in frunte cu Adrian Nastase.

Slabe sperante

Sansele ca toate acestea sa se intample sunt, totusi, destul de mici. In primul rand, avem acelasi ministu al Justitiei in mandatul caruia au fost inregistrate regresele constatate de CE.

E drept, el a elaborat proiectele de coduri, dar acestea au fost retrase pentru a fi imbunatiate si ramane de vazut ce se va alege.

Acelasi Catalin Predoiu a vrut sa-l inlocuiasca pe Daniel Morar, dar s-a sucit acum asa ca procurorul sef al DNA a ramas in functie. A revenit acum, ce-i drept, insa Catalin Predoiu, chiar daca nu e rau intentionat, pare prea slab pentru o sarcina atat de grea ca reformarea unei justitii atat de problematice intr-o coalitie atat de problematica.

Pentru ca actuala coalitie este un alt motiv de scepticism. Poate ca Adrian Nastase va fi pana la urma lasat pe mana procurorilor, insa asta nu inseamna ca PSD va deveni deodata dornic de dreptate si justitie. Prea multi lideri sociali democrati sunt vizati de suspiciuni grave, niciodata clarificate pe deplin.

Si nici multi dintre liderii PD-L nu-si amintesc cu mare drag de o reforma de tip Macovei, singura eficienta in opinia Uniunii Europene si care ar fi dat o sansa reala Romaniei.

Lupta anticoruptie nu se reduce la Adrian Nastase. Important este ca orice politician pentru care se va cere aviz sa fie anchetat fara probleme, adica exact ceea ce puscariabilii de prin partide si Parlament nu vor accepta in ruptul capului. Avizul pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase va fi, poate, cel mult un sacrificiu ritual cu rol de praf in ochii CE. Si dupa aceea?

Sa nu ne imaginam ca puscariabilii isi vor risca vreo clipa viitorul.

Cat priveste CSM, sanctiunile aplicate in cazul Gorbunov ar putea fi semne incurajatoare, insa si aici trebuie mai multe flori pentru a confirma primavara. Prea multi dintre magistratii din pozitii cheie sunt prea :manjiti" de relatii cu interlopi sau acte de coruptie pentru a permite fara o rezistenta acerba.

Cat despre lupta anticoruptie, mai ales in cazul autoritatilor locale, dupa cum cere in mod expres raportul, ea ar putea ramane mai mult o iluzie in coditiile feudalizarii Romaniei. Prins intre prefect, presedintele de consiliu judetean si primar, toti de-o muma politica, ce va putea face un procuror?

De aceasta data am scapat fara sanctiuni, adica fara blocari de fonduri, cum a patit Bulgaria in vara, doar pentru ca este vorba despre o evaluare intermediara care nu se putea solda cu asa ceva. In vara insa, daca nu ne redresam, vom pati exact la fel ca bulgarii pe care ii priveam atat de superior prin 2006-2007.

Citeste si:
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Deputatul PNL Sebastian Burduja anunţă, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de...
Comentarii
Sile this Millennium
rank 5
MAGISTRAŢILOR :parafrazând-ul pe Eminescu , trăind in cercul lor strimt norocul ii petrece...
Sile this Millennium
rank 5
RECTIFIC MAGISTRAŢILOR :parafrazând-ul pe Eminescu , trăind in cercul vostru strâmt norocul vă petrece..