Examen dur pentru invatamantul romanesc la European Job Day

Autor:
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 20:58
2849 citiri
Examen dur pentru invatamantul romanesc la European Job Day

12.000 de persoane din 27 de tari integrate s-au aflat sambata la Berlaymont, Comisia Europeana, Bruxelles, in cautarea unui loc de munca la cel mai mare targ de joburi din istoria UE, European Job Day 2009.

Pe o vreme rece, candidatii iesind din subteranele metroului in sir ce parea nesfarsit, imbracati cu ce aveau mai bun, se asezau disciplinati dar pe jumatate stresati, la un rand de o jumatate de kilometru. Pana in momentul intrarii in cladire, destul de repede totusi, desi pareau lejeri, acesti oameni, din care majoritatea tineri, isi cantareau sansele si performantele profesionale, constienti ca vecinul de rand e concurentul lor potential in obtinerea locului de munca ravnit si bine platit.

Pareau increzatori si ca stiu de ce au venit la bursa de joburi, ce posturi cauta. Invitatia de participare, transmisa automat la zeci de mii de europeni pe adesele de e-mail, prin site-ul European job day, a trezit astfel visuri posibile de indeplinit prin mecanismul organizatoric al uriasului economic UE.

Candidatii romani au fost cu zecile, la rand auzindu-i cum vorbeau de sperantele lor in gasirea aici a unui job bun, incurajandu-se reciproc soptit. Desigur ca punctul nevralgic il constituia pentru romanii participanti confruntarea convergentei slabe a invatamantului romanesc cu necesitatile de meserii de pe piata europeana, comparativ cu celelalte sisteme de invatamant performante din tarile dezvoltate europene cu calificari si pregatiri profesionale aplicate pe cererea pietei.

Auzeam aceasta in fata mea de la doi romani care isi transmiteau astfel de temeri.

Pentru firme conteaza doar calitatea pregatirii, nu pilele

Dupa predarea fiselor de inscriere electronica anterioara, cu o eticheta speciala lipita pe rever, somerii aveau liber la trecerea portilor Rubiconului spre standurile unde institutii si agenti economici, firme de intermediere, intr-o mare de lumini, ecrane de calculatoare, afise, expuneau joburile mult cautate si serviciile de informare si pregatire pentru ocuparea sigura a unui loc de munca remunerat cu mii de euro lunar.

Afluind incontinuu, la standuri se formau siruri lungi unde candidatii transpirau de emotie si teama pana la discutia cu reprezentantii autorizati ai institutiilor expozante, invidiindu-i tacut pentru pozitia lor de angajati care le decideau soarta.

In fata specialistilor firmelor conta doar calitatea pregatirii in meseriile cerute, mai buna sau mai slaba, a candidatilor veniti din diferite state ale UE, neexistand nici o posibilitate de interventie prin rude, spagi, fente, apartenente de partid, ca in tara noastra.

Si obligatia de a sti foarte bine minim limba engleza si dupa caz franceza, germana, alte.

Cel mai lung sir de oameni s-a format la standul European Union Institutions pentru informare si consiliere spre a participa la viitoarele selectii dure pentru ocuparea posturilor bine platite de administratori, translatori, asistenti, traducatori, secretare, juristi, obligatorie fiind inscrierea electronica prin EPSO, Oficiul European de Selectie a Personalului.

Ce firme sunt cautate la Bruxelles

Aglomeratii s-au format aproape la toate standurile printre care SELOR pentru experti juristi OCM, RVA, ONEM, ONSS, jurist SPF chancellerie du Premier Ministre (www.selor.be), la firma VERA INTERIM pentru consultanti HR, asistenti manager, secretare vorbitoare de trei limbi straine (www.verainterim.be), la Tractebel-Egeineering pentru specialisti in domeniul nuclear (www.engineering-gdfsuez.com), la firma SERCO specialisti in IT, administratori service desk agent, service desk operator, logistic support operator (www.serco.com), firma STIV-MIVVB pentru soferi, tehnicieni, ingineri, specialisti IT, juristi, controlori de gestiune, sefi de proiect (www.stib.be), la firma HUDSON pentru manager de resurse umane, manager districtual, director general, fashion technical designer (www.belgique.hudson.com), prin firma MISCO MALTA pentru specialisti IT, electricieni si mecanici, pozitii de manageri (www.miscomalta.com), prin Medlink International pentru medici, administratori IT (www.sjc.com.net) si altele.

Atentie deosebita a fost acordata de organizatori pregatirii candidatilor pentru ocupare prin a-si cunoaste abilitatile profesionale si calitatile personale cum este chestionarul HUDSON extrem de util sa-l efectuati apeland la www.jobs.hudson.com, efectuarea de stagii de practica in firme si institutii performante din vest pentru tinerii intre 18-30 ani prin Brussel International Jobcentre Stage (www.bijob.be ), prin Le FOREM (www.forem.be) organizatia nationala belgiana de ocupare si formare profesionala, prin Synerjob pentru training-uri (www.synerjob.be).

In acest grup de probleme intra si standul EUROPASS - European Comission Education and Culture, printer altele pentru a invata intocmirea unitara a unor documente ca Europass CV, European Language Passport, Europass Diploma Suplement, Europass Mobility.

Deasemeni standul Cafebabel.com The European Magazine, primul magazin european on-line pentru vocea generatiei Erasmus, standul European for Combating Poverty an Social Exclusion pentru problematica celor 78 milioane de europenei care traiesc in saracie, pentru pregatirea anului 2010 ce va fi Anul European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale si altele.

Organizatorii au inclus si problematica tinerilor prin standul Youth In Action (http://ec.europa.eu/youth), problema informarii cetatenilor europeni prin standul Publication Office of the European Union (http://publication.europa.eu/index_fr.htm) sau prin standul Europe Direct Contact Centre cu apelare gratuit la telefonul 0080067891011 (http:ec.europa.eu/ europedirect/index_fr.htm), pentru diversitate si eliminarea discriminarii prin standul For Diversity Against Discrimnation ( www.stop-discrimination.info) .

Reteaua europeana pentru locuri de munca EURES prin care forta de munca dintr-o tara ocupa locuri de munca in alte tari a fost prezenta prin 26 standuri printre care Eures Belgia, Ungaria, Finlanda, Austria, Franta, Germania, Irlnada, Polonia, Letonia, Romania si Elvetia.

Prezentarea Romaniei la European Job Day

Standul romanesc a fost sarac fiind sustinut de Ajofm Ilfov cu pliante in limba romana. Prin aceste burse europene ale locurilor de munca partea romana ar putea insa promoveze tara curajos prin oferta nationala de locuri de munca pentru a atrage romanii plecati la munca si ramasi someri, oferta de locuri de munca pentru specialisti romani de inalta calificare si cu experienta capitalista, oferta chiar de incepere a unei afaceri pentru "somerii" cu capital din statele europene dezvoltate.

Concomitent s-au desfasurat workshpouri de informare si pregatire a candidatilor, a unor pietede munca, a unor firme sau proiecte cu ar fi exemplu rolul traningurilor, al muncii voluntare si a antreprenoriatului in ocupare. Deasemeni pe tema gaseste un loc de munca in Europa, in Elvetia, in Germania, in Norvegia, in UK, in Danemarca, in Olanda, in Franta.

Importanta acordata a acestui megaeveniment de ocupare al UE a fost data de prezenta comisarului pentru munca Vl. Spidla si a presedintelui E. Barosso care au vizitat pas cu pas European Job Day, a unor reprezentanti ai ministerelor muncii din unele tari UE minus Romania.

Se spera ca cca 3500 dintre candidatii de la European Job Day de sambata 2.10.09 vor fi selectati pentru ocuparea unui loc de munca in tarile UE. Ceea ce este incurajator pentru UE.

Candidatii romani in cautarea unui loc de munca in UE trebuie sa stie ca urmeaza alte burse europene dar pe specializari dupa cum urmeaza: vineri 6 noiembrie "Bruxelles Job Day Vente, finance et administration" prin GDF SUEZ, vineri 11 decembrie " Bruxells Job Day IT, ingenueurs et techniciens" prin AGORIA.

George Bogdan

*Nota: Intertilurile apartin redactiei Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atac cu un cuțit într-o gară din Bruxelles: ”Încă mai e sânge, sunt şocată. A devenit un lucru banal” VIDEO
Atac cu un cuțit într-o gară din Bruxelles: ”Încă mai e sânge, sunt şocată. A devenit un lucru banal” VIDEO
O persoană a fost rănită într-o agresiune cu un cuţit la Gara Bruxelles-Midi luni, 22 aprilie. În urma incidentului, un bărbat a fost arestat, anunţă poliţia belgiană. Potrivit...
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#European Job Day, #targ international de joburi, #Bruxelles , #comisie