Havrilet, despre anchetarea ANRE: Sunt interese puternice si televiziuni care au atacat liberalizarea gazelor

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 18:37
4120 citiri
Havrilet, despre anchetarea ANRE: Sunt interese puternice si televiziuni care au atacat liberalizarea gazelor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) este supusa unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese in aceasta piata, a sustinut, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele institutiei, care a oferit drept exemplu campaniile duse de anumite televiziuni impotriva procesului de liberalizare a pietei gazelor.

Acesta a fost intrebat de catre jurnalisti cum priveste faptul ca a fost constituita o comisie parlamentara care sa ancheteze activitatea ANRE.

"ANRE este sub control parlamentar, iar Parlamentul poate sa inceapa o astfel de ancheta, mai ales ca vorbim despre o perioada de cinci ani de la aplicarea primelor elemente de modernizare si de asumare a tuturor regulamentelor europene pe care statul trebuia sa le ia in considerare odata cu aderarea la UE, de eliminare a procedurilor de infringement, de accesare a unor fonduri europene pentru investitii de 200 de milioane de euro, aceste elemente de modernizare si transpunere legislativa sunt necesare", a precizat oficialul ANRE.

Havrilet a aratat ca au trecut cinci ani de la semnarea Memorandumului de intelegere cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala privind procesul de liberalizare a pietelor de energie si gaze si am ajuns la finalul calendarelor de liberalizare stabilite atunci.

"Consider ca va fi un moment al adevarului in care putem sa prezentam toate modificarile legislative, toate evolutiile si impactul asupra bugetului. Liberalizarea a permis producatorilor de stat sa atinga succese financiare considerabile. Daca acum cinci ani vorbeam de producatori in insolventa si aproape de faliment, aceste societati astazi doneaza statului doua miliarde de lei, intr-o piata competitiva, lichida, cuplata cu patru state europene. Consider ca evolutiile sunt bune si, in special, efectul cresterii de pe piata energetica aduce mai multi investitori in tara, creeaza locuri de munca, creeaza incredere si sustine politicile sociale, fie ca vorbim de pensii sau de salariile bugetarilor, sustinute in parte si din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizarii", a precizat presedintele ANRE.

Havrilet a adaugat ca nu are nicio emotie cu privire la aceasta ancheta, intrucat toate deciziile in cadrul ANRE au fost luate in mod colectiv, in contextul legislatiei.

Totodata, intrebat daca au existat presiuni asupra sa de-a lungul mandatului de cinci ani la conducerea ANRE, Niculae Havrilet a raspuns ca reglementatorul este supus in permanenta unor presiuni care vin din zona celor care au interese in aceste sectoare.

"Exista, in cadrul activitatii de reglementare, o zona de presiune continua care vine din interesele din piata, dar cred ca m-am descurcat onorabil, intotdeauna am vrut sa aratam ca suntem impartiali, am fost arbitru intre aceste diverse interese. Sigur, interesele au fost importante, va aduceti aminte cum fost inconjurati doua saptamani de demonstratii ale minerilor, au fost anumite televiziuni care au atacat puternic procesul de liberalizare in sectorul gazelor naturale. Presiuni venite din partea acestor interese au fost intotdeauna si este un element specific activitatii de reglementare. Sunt presiuni, dar le-am facut fata, iar rezultatele se vad", a sustinut oficialul ANRE.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca majorarile succesive ale preturilor la energie si gaze nu sunt justificate, iar vinovatii vor fi identificati de comisia parlamentara de ancheta pentru activitatea ANRE.

Aceasta dupa ce, vineri, declarase ca "nu e in regula ca in fiecare an pretul la energie si gaze sa creasca pur si simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorari afecteaza si populatia si agentii economici".

Totodata, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat vineri la Bucuresti, a atras atentia ca reglementatorul trebuie sa fie independent, conform legislatiei europene.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, independenta decizional, organizatoric si functional, avand ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice si a gazelor naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Havrile comisie ancheta ANRE, #comisie ancheta ANRE, #ANRE preturi energie gaze , #comisie