Inca o Comisie sfidata: Decebal Traian Remes nu s-a prezentat la audieri

Luni, 24 August 2009, ora 21:40
2519 citiri
Inca o Comisie sfidata: Decebal Traian Remes nu s-a prezentat la audieri

Fostul ministru Decebal Traian Remes si reprezentantii SRI si MAI au lipsit de la audierile din Comisia parlamentara de ancheta privind sistemul de irigatii.

Printre cei care s-au prezentat se numara fostul secretar de stat in MF Ionut Costea, reprezentantii Transelectrica si AVAS.

Presedintele Comisiei de ancheta, Valeriu Tabara, a anuntat ca atat fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, cat si reprezentantii SRI si MAI vor fi chemati din nou la audieri saptamana viitoare, luni, apreciind ca Remes "sfideaza Comisia" prin refuzul de a se prezenta in fata deputatilor.

In plus, Tabara a anuntat ca lunea viitoare vor mai fi audiati directorul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare, dar si directorii RAIF care au ocupat aceasta functie incepand din 1998.

Constantinescu si Ciorbea, posibili audiati

Tabara a adaugat ca ar putea fi audiati si fostul presedinte Emil Constantinescu, dar si fostul premier Victor Ciorbea, in legatura cu contractul semnat cu corporatia americana Transchem, in timpul guvernarii Ciorbea.

Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor, Ionut Costea, a declarat luni, in fata Comisiei de ancheta privind sistemul de irigatii, ca programul de sprijinire a agriculturii in baza contractului cu Transchem "arata bine" la momentul aprobarii si ca, personal, nu stia despre scandalul iscat de companie in Ucraina si ca MF nu a avut raspunderi in derularea programului.

Ionut Costea a sustinut ca programul de sprijinire a agriculturii parea benefic in contextul economic din 1997, dar si ca fostul ambasador SUA in Romania a facut lobby insistent pentru proiect.

"Domnul ambasador era foarte activ, a sprijinit proiectul, ca de altfel toate proiectele din acea perioada.Venea la Ministerul Finantelor si era foarte insistent pe toate proiectele americane, era datoria dansului. Era cel mai activ ambasador", a subliniat Costea.

Potrivit acestuia, esecul programului s-a datorat unor "lipsuri in management si in implementare", insa Ministerul Finantelor nu avea competente in derularea proiectului si nu a urmarit implementarea acestuia, responsabilitatea revenind beneficiarului.

"La momentul adoptarii programului, se asigurau toate elementele ca acesta sa functioneze, programul arata bine. Nu era nimic lasat la voia intamplarii" a mentionat fostul secretar de stat.

Informatiile, la Daianu si Guvern

Costea a declarat ca "nu isi aduce aminte" sa fi vazut un material legat de esecul companiei Transchem in alte state, precum Ucraina, in urma derularii unor contracte similare.

"Din cate imi aduc aminte, ministrul primea informari de la servicii. Este posibil ca dl. Daianu sa fi avut aceste informatii, nu stiu daca au fost impartasite la nivelurile urmatoare. Daca dl. Daianu a avut aceste informatii, probabil ca si Guvernul le-a avut.

Era greu pentru cineva de nivelul doi sau trei sa puna la indoiala o decizie a Guvernului. Poate au fost alte elemente pe care nu le stiam si care au dus la aprobarea acestui proiect", a mai spus Costea.

Fostul secretar de stat a sustinut ca este posibil ca toata documentatia pentru emiterea scrisorii de garantie pentru contractul cu Transchem sa nu fi fost finalizata in mandatul lui Daniel Daianu, ci predata urmatorului ministru.

Costea a explicat ca documentatia pentru scrisoarea de garantie era inaintata ministrului abia dupa ce se indeplineau toate conditiile impuse de comitetul interministerial, demers ce a durat o luna.

Pe de alta parte, Ionut Costea a apreciat ca un program de o asemenea anvergura nu putea fi derulat fara garantie guvernamentala.

"Au fost discutii sa nu se dea aceste garantii. Pentru proiecte mai mici probabil ca s-ar fi putut, dar la anvergura proiectului, care implica un volum mare de resurse financiare, acest lucru nu s-ar fi putut face. In aceasta situatie economica, proiectul n-ar fi mers fara garantii", a sustinut fostul secretar de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Decebal Traian Remes audiat, #comisia speciala pentru irigatii , #comisie