Parlamentul a decis infiintarea unei comisii speciale pentru Legile Sigurantei

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 14:16
3693 citiri
Parlamentul a decis infiintarea unei comisii speciale pentru Legile Sigurantei

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi "pentru", 92 de voturi "impotriva" si trei abtineri, infiintarea Comisiei speciale care sa modifice legile privind securitatea nationala.

Astfel, comisia are urmatoarele obiective:

  • analizarea cadrului normativ actual,
  • elaborarea propunerilor de modificare, corelare si sistematizare a textelor legislative care reglementaza materia,
  • elaborarea unor proiecte de acte normative in domeniile analizate,
  • centralizarea, in vederea examinarii, a initiativelor legislative care au incidenta in materia securitatii nationale, aflate in procedura celor doua Camere ale Parlamentului
.

De asemenea, "comisia poate avea rol de initiator al propunerilor legislative in domeniul securitatii nationale, organizeaza dezbaterile asupra acestora si intocmeste rapoartele pe care le va inainta celor doua Camere ale Parlamentului pentru dezbatere si adoptare".

Hotararea de infiintare a comisiei speciale mai spune ca sedintele sunt, de regula, publice, iar comisia va functiona pe o perioada de 6 luni de la data infiintarii, cu posibilitatea ca Birourile Permanente reunite sa cerea prelungirea termenului, la cererea motivata a presedintelui de comisie.

PSD va avea opt membri in comisie, PNL va avea trei membri, in timp ce ALDE, USR, PMP si UDMR vor avea cate un reprezentant.

Criticile Opozitiei

In timpul dezbaterilor din plenul reunit, prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan a afirmat ca aceasta comisie nu este necesara, in conditiile in care exista comisii permanente in cele doua Camere ale Senatului.

"Daca acum ati fi inceput mandatul, am fi putut crede ca aveti si o buna intentie in constituirea unei astfel de comisii speciale, cu toate ca nu intelegem necesitatea existentei unei comisii speciale, in conditiile in care avem comisii permanente atat ale Camerei Deputatilor, cat si ale Senatului.

Din experienta de pana acum, am vazut ca ne-am pomenit la vot cu tot felul de comisii speciale in doua momente: atunci cand aveati o problema de rezolvat si trebuia sa gasiti un instrument mai rapid pentru a suprima dezbaterea publica sau atunci cand doreati sa aruncati praf in ochi, in conditiile in care spatiul public era plin si era supus unui aflux de informatii cu privire la neajunsuri in actul guvernarii pe care dumneavoastra o exercitati", a spus Raluca Turcan.

Deputatul PMP Corneliu Bichinet a precizat ca si PMP considera "inutila" infiintarea comisiei.

De asemenea, deputatul USR Claudiu Nasui a sustinut ca aceasta comisie este pe modelul celei care a modificat Legile Justitiei, prin care se vrea "diminuarea" democratiei.

"Este o comisie pe care incercati sa o faceti dupa modelul comisiei pentru Legile Justitiei, incercati sa diminuati democratia si dezbaterea, dar, daca va uitati pe programul nostru de lucru, chiar ieri, nu aveam deloc acest plen comun. Ati venit intr-un abuz perfect al majoritatii pe care o aveti (...) si mergeti pe repede inainte, ca sa va duceti tavalugul mai departe. Ca la Legile Justitiei, ce va doriti este subordonarea acestor institutii", a afimat Nasui.

Iata ce a declarat azi presedintele Iohannis despre aceasta initiativa: Un scenariu e ca PSD e dornic sa ocupe toate institutiile statului, dar si care sunt miza, semnele de intrebare si riscurile pentru Romania

Dorinta lui Dragnea

Infiintarea comisiei pentru legile sigurantei nationale a fost anuntata la sfarsitul lunii martie de liderul PSD, Liviu Dragnea. Acesta spunea ca este vorba de circa 15 legi care vizeaza domeniul.

Masura a fost sustinuta si de liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, care afirma ca este utila o comisie speciala pentru legile pe siguranta nationala, motivand ca acestea trebuie puse in acord cu noile realitati politice si cu amenintarile la care tara noastra trebuie sa faca fata.

"Cred ca e util sa avem o comisie care sa analizeze propunerile de modificare legislativa, avand in vedere ca sunt multe legi care dateaza, cred ca de la inceputul anilor '90, si ele trebuiesc puse in acord cu noile realitati politice si cu noile amenintari la care Romania, la fel ca si alte tari din Uniunea Europeana si membre NATO, trebuie sa faca fata", a precizat Tariceanu.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Comentarii