Parlamentul a infiintat comisia de ancheta a ANRE si una speciala pentru Legile Justitiei

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 14:34
2833 citiri
Parlamentul a infiintat comisia de ancheta a ANRE si una speciala pentru Legile Justitiei

Parlamentarii au aprobat, miercuri, infiintarea Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul Justitiei si a Comisiei de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Din comisia speciala fac parte 23 de parlamentari, intre care Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Adrian Tutuianu, Robert Cazanciuc de la PSD, Alina Gorghiu si Catalin Predoiu de la PNL, Marton Arpad de la UDMR si Dorin Badulescu de la PMP.

Obiectivele comisiei sunt "inglobarea in cuprinsul Codului de procedura penala a modificarilor adoptate prin Legea 253/2013 de punere in aplicare a Codului de procedura penala, modificarea textelor in raport cu deciziile Curtii Constitutionale, emise incepand cu 2014, si prin care s-au admis exceptii de neconstitutionalitate pentru articolele din Codul de procedura penala, punerea in acord a deciziilor pronuntate de CCR prin care s-au declarat neconstitutionale texte din Codul penal, punerea in acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal si Codului de procedura penala".

Catre comisia speciala vor fi transmise toate actele normative cu incidenta asupra Justitiei, aflate in procedura parlamentara la comisiile permanente, in vederea interpretarii si adoptarii in corelare cu obiectivele comisiei.

In privinta comisiei de ancheta, aceasta urmeaza sa verifice cum au fost transpuse in legislatia secundara obligatiile ce decurg din legea energiei electrice si a gazelor naturale, dar si modul in care aceasta a influentat modificarea pretului energiei la consumatorul final.

Comisia va verifica si modul in care au fost respectate atributiile si obligatiile ce decurg din OUG 33/2004 privind organizarea si functionarea ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovarii personalului, al desfasurarii activitatii de control privind modul in care si-au indeplinit operatorii atributiile legale.

De asemenea, Comisia de ancheta va verifica si modul in care a fost asigurat un mediu concurential eficient, transparent si nediscriminatoriu in functionarea pietelor de energie electrica, gaze naturale, energie regenerabila si certificate verzi, precum si modul in care a fost asigurata protectia consumatorului final si sprijinirea clientilor vulnerabili.

Comisia va fi compusa din parlamentarii Gheorghe Marin, Radu Stefan Oprea, Miron Alexandru Smarandache, Marius Bota, Dumitru Chirita, Iulian Iancu si Laurentiu Nistor.

Pe 12 septembrie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca este nevoie de infiintarea unei comisii de ancheta in legatura cu pretul de la energie din ultima perioada. "E bine sa aflam si noi si populatia ce s-a intamplat acolo si care a fost jocul pretului la energie in ultima perioada", a spus liderul PSD.

Citeste si

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...