Parlamentul face comisie speciala pentru Codul Administrativ. Opozitia: Ne intoarcem la Octav Cozmanca

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 15:45
2951 citiri
Parlamentul face comisie speciala pentru Codul Administrativ. Opozitia: Ne intoarcem la Octav Cozmanca
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul a aprobat, miercuri, cu 210 de voturi "pentru" si 90 "impotriva", constituirea Comisiei speciale comune pentru elaborarea Codului Administrativ.

Comisia va avea ca obiective analiza cadrului normativ actual, elaborarea unor proiecte, precum si centralizarea si examinarea initiativelor legislative care vizeaza acest domeniu. Aceasta poate avea si rol de initiator al propunerilor legislative.

Sedintele comisiei sunt, de regula, publice, prevede hotararea Parlamentului. Aceasta comisie va functiona pe o perioada de sase luni, cu posibilitatea prelungirii termenului.

Criticile Opozitiei

Infiintarea acestei comisii a fost criticata de reprezentantii PNL, USR si PMP.

Deputatul liberal Florin Roman a afirmat ca proiectul Codului Administrativ centralizeaza, nu descentralizeaza administratia locala, sustinand ca se "intra cu bocancii" in autonomia locala.

"Ceea ce frapeaza la actuala forma a proiectului Codului Administrativ este graba cu care se incearca intoarcerea administratiei la vremea celebrului Octav Cozmanca. Ne intoarcem la reinvierea baronilor locali. Facem din prefecti Dumnezei la nivel local, iar primarii devin niste slugi in mana unor prefecti abuzivi.

Ati deschis Cutia Pandorei, dar roata se intoarce. Intrati cu bocancii in administratia locala, in autonomia locala. Proiectul centralizeaza, nu descentralizeaza. Analizati mai cu atentie acest cod ca roata se intoarce", a spus Roman, referindu-se la proiectul initiat de PSD.

Senatorul USR Florina Presada a sustinut ca proiectul privind Codul Administrativ este "o harababura legislativa inimaginabila".

"Acest cod este o harababura legislativa inimaginabila. (...) Acest proiect de cod face sa fie usor atacabil la Curtea Constitutionala. Codul preia o serie de legi selectiv, pe care ulterior le abroga, vom constata in mai multe cazuri un vid legislativ. (...) Adevaratele intentii ale initiatorilor proiectului Codului Administrativ sunt politizarea functiei prefectului, a actului administrativ, lipsa de raspundere a conducatorilor institutiilor publice. Acest cod nu rezolva deloc problemele administratiei publice din Romania, ci le adanceste", a spus Presada.

Ea a adaugat ca pentru PSD si ALDE acest proiect inseamna, in practica, slabirea criterilor de integritate si a criteriilor anticoruptie.

USR se opune la constituirea acestei comisii, a subliniat Presada.

Deputatul Marius Pascan a anuntat, la randul sau, ca PMP va vota impotriva constituirii acestei comisii, care "nu are niciun rost".

"Este o administratie care astazi functioneaza si nu stiu de ce cautam in mod fortat reglementarea unui astfel de cod administrativ. Este necesar un cod al patrimoniului. (...) Astazi institutia prefectului vegheaza la legalitatea actelor adoptate. Vreti ca prefectul sa aiba atributia de prim-secretar de partid? (...)

Primarul sa vina cu caciula in mana sa se caciuleasca la domnul sau doamna ministru ca sa-si reechilibreze bugetul? Exista aceasta pornire de a modifica de dragul modificarii. Vom vota impotriva acestei comisii, nu-i vedem niciun rost", a transmis Pascan.

Senatorul UDMR Cseke Attila a afirmat ca problema Codului Administrativ poate fi rezolvata intr-o comisie speciala si a subliniat ca Uniunea nu doreste centralizare, ci descentralizarea administratiei locale.

"Aceasta comisie speciala trebuie sa preia acest Cod Administrativ in stadiul in care se afla din dezbaterea de la comisii. Si o comisie speciala poate sa lucreze la fel de bine. (...) Important este ce ne dorim de la Codul Administrativ. Ce vedem in proiect este centralizare. (...) Trebuie sa raspundem - vrem centralizare sau descentralizare? Noi nu vrem centralizare. (...) Vrem sau nu sa intarim in continuare institutia prefectului? Noi nu vrem sa intarim institutia prefectului", a completat Cseke Attila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#comisie Codul Administrativ , #comisie
Comentarii
Poza Sokratis
Sokratis
rank 5
Cautati sursa harababurii la Dragnea cel consiliat.