Presa de azi: Diaconescu vaneaza scaunul lui Baconschi

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 08:05
3356 citiri
Presa de azi: Diaconescu vaneaza scaunul lui Baconschi

In ideea ca va forta Franta si Germania sa renunte la amanarea acceptarii Romaniei in Schengen, ministrul roman de Externe ameninta cu blocarea aderarii Croatiei la Uniunea Europeana si sugereaza ca Romania poate denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Amenintarile ministrului sunt sustinute doar cu jumatate de gura de colegii din PD-L, iar Cristian Diaconescu, seful UNPR, partid aflat de altfel la guvernare, il ataca dur pe Teodor Baconschi.

Astfel, "Cristian Diaconescu critica 'teribilismul' ministrului Baconschi", dupa cum scrie 'Evenimentul Zilei', caci, se pare, ca "Diaconescu vaneaza scaunul lui Baconschi", asa cum titreaza, in editia de marti, ziarul Puterea.

Cel mai grav este insa ca, in timp ce "Romania joaca la rupere cu Franta si Germania", titlu dat de 'Gandul', "Amenintarile lui Baconschi la adresa Comisiei Europene ne pot lasa fara fonduri de la UE", dupa cum titreaza 'Adevarul'.

Adevarul: Amenintarile lui Baconschi la adresa Comisiei Europene ne pot lasa fara fonduri de la UE

Romania ar avea de suferit de pe urma denuntarii unilaterale a acordului stabilit cu Comisia Europeana pe monitorizarea in Justitie, asa cum a amenintat ministrul de Externe Teodor Baconschi.

Pentru ca Baconschi avertiza ca, daca Mecanismul de Cooperare si Verificare ii va fi mentinut Romaniei, atunci nici Croatia nu va intra in UE fara un asemenea mecanism, UE s-ar putea supara pe noi si sa ne ia fondurile.

Potrivit fostului negociator al Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, prof. Vasile Puscas, denuntarea unilaterala a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este posibila, dar poate afecta finantarea unor proiecte din bani ai comunitatii europene.

"Denuntarea unilaterala poate atrage masuri pe fondurile europene. Un astfel de gest poate insemna mentinerea coruptiei, iar intr-o asemenea tara nu se baga bani. Oricum, toata discutia din jurul denuntarii MCV nu face decat sa accentueze ideea ca Guvernul ar ascunde coruptie", a declarat Puscas, citat de Adevarul.

In acest an incep negocierile pentru bugetul 2014-2020, iar Romania are nevoie de o pozitie puternica si credibila pentru a obtine cat mai mult, iar o astfel de actiune a Romaniei in raport cu acordul cu Executivul european nu mai poate determina activarea clauzei de salvgardare, situatie posibila doar in primii ani de la aderarea unei tari.

Gandul: Romania joaca la rupere cu Franta si Germania. Stolojan il traduce pe Baconschi: apar si amenintari de genul "uite ce am putea face si noi!"

Deoarece declaratia lui Baconschi a fost caracterizata drept "presiune" sau "amenintare diplomatica", eurodeputatii PD-L sar in apararea acestuia.

De exemplul, prim-vicepresedintele democrat-liberal, Theodor Stolojan, caracterizeaza pozitia lui Baconschi drept o cutuma la nivelul negocierilor de la Bruxelles, dand exemplul Marii Britanii, care sub mandatul lui Margaret Thatcher a blocat deciziile UE, pentru a obtine o contributie mai scazuta la bugetul european.

"In negocieri, in diplomatie se creeaza si anumite presiuni, apar si diverse amenintari de genul 'uite ce am putea face si noi!'. Germania este o mare sustinatoare a aderarii Croatiei, deci Romania poate crea o anumita presiune sau o amenintare, aratand ce poate face, daca si altii fac la fel.

Ceea ce spune Baconschi s-a mai practicat si pana acum, insa eu cred ca o asemenea abordare ne poate pune intr-o lumina defavorabila, pentru ca ni se poate raspunde si noua la fel in alte probleme pe viitor", a explicat, pentru Gandul, Theodor Stolojan.

Evenimentul Zilei: Cristian Diaconescu critica "teribilismul" ministrului Baconschi

Pe de alta parte insa, fostul ministru de Externe, presedinte de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a calificat drept "teribiliste" declaratiile actualului sef al diplomatiei.

"Ideea de a conditiona doua procese si doua mecanisme separate este exact ceea ce ne-a deranjat pe noi ani si ani de zile", a declarat Diaconescu pentru Evenimentul Zilei.

"MCV-ul ca atare, face parte dintr-o decizie politica mai larga a UE care nu are nicio legatura cu Schengen-ul. Cum nu a avut nicio legatura cu Fondul Monetar, Comisia Europeana, Banca Mondiala si imprumutul pe care l-am facut la data respectiva. Ideea de a aplica Croatiei un mecanism care ne-a deranjat si pe noi nu mi se pare nici eleganta si nici extrem de productiva in interiorul UE", a adaugat el.

Diaconescu a avertizat ca guvernul roman risca sa devina contraproductiv fata de propriul mesaj.

Puterea: Cristian Diaconescu vaneaza scaunul lui Baconschi. Ministrul de Externe, criticat dur de presedintele de onoare al UNPR

Pentru ca scaunul ministrului de Externe incepe sa se clatine, dupa ce, in ultimele zile, au aparut o serie de atacuri din partea colegilor din Coalitia guvernamentala, Cristian Diaconescu pare sa fie primul care vrea scaunul lui Baconschi, comenteaza Puterea.

La numai cateva zile dupa critice aduse de vicepresedintele PD-L, Sorin Frunzaverde, la adresa lui Baconschi, care i-a cerut demisia ministrului de externe daca se amana aderarea la spatiul Schengen, Diaconescu, lanseaza o serie de critici dure la adresa acestuia.

"Consider ca vocatia europeana a oricarei tari nu trebuie sa devina subiect de negociere si cu atat mai putin atunci cand vorbim despre Croatia. Croatia nu se face vinovata in nici un caz de felul in care am stiut noi sa ne gestionam problemele de migratie in zona occidentala a Europei si nici de felul in care am reusit sa ii convingem pe occidentali de performantele Romaniei", precizeaza uneperistul intr-un comunicat de presa.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Baconschi Schengen, #Baconschi Diaconescu ministru Externe , #comisie
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
si Diaconescu si Baconschi sa fie parasutati in jungla amazoniana , si cel care scapa viu sa preia "scaunul" ( cu siguranta ca asa scapam de amandoi ) ; eu le dau maxim 36 de ore
Poza minel
minel
rank 4
Il copiaza toti pe basescu: