Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un arhitect italian necunoscut, adus sa analizeze proiectele urbanistice ale Bucurestiului

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 13:45
2358 citiri
Un arhitect italian necunoscut, adus sa analizeze proiectele urbanistice ale Bucurestiului

Toate proiectele urbanistice ale Capitalei vor fi analizate, din punct de vedere tehnic, de o comisie de specialisti din tara si din strainatate, din care va face parte si Giuseppe Gancelli,

urbanist italian recomandat de municipalitate, despre care, insa, nu exista nicio referinta pe Internet, inclusiv pe site-ul institutiei mentionate.

Componenta acestei comisii urmeaza sa fie supusa la vot in sedinta de luni, 29 septembrie, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), informeaza Newsin.

Rolul comisiei va fi sa analizeze documentatiile de urbanism elaborate la nivel de Plan Urbanistic Zonal, pentru aplicarea "unitara si consecventa a prevederilor Planului Urbanistic General si Regulamentului Local de Urbanism, in beneficiul comunitatii bucurestene", dupa cum se arata in raportul de specialitate anexat la proiectul de hotarare privind aprobarea componentei comisiei.

Potrivit listei care va fi votata la urmatoarea sedinta a CGMB, din comisie vor face parte sapte arhitecti din primarie si 17 specialisti in calitate de invitati. Intre acestia din urma se numara reputatul arhitect de origine romana Dan Hanganu, stabilit in Canada din 1970, care a proiectat, intre altele, stadionul Olimpic si Turnul Bursei din Montreal.

Pe lista se mai afla seful Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Barbu Emil Popescu si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturza.

Sorin Oprescu se pregateste sa incalce Pactul pentru Bucuresti

Asociatiile care au semnat alaturi de Sorin Oprescu in preajma alegerilor locale din acest an "Pactul pentru Bucuresti" il acuza pe acesta ca prin componenta Comisiei tehnice pentru Urbanism pe care o propune CGMB isi incalca cuvantul dat.

"La punctul 13, Pactul pentru Bucuresti prevede: Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a PMB isi va diversifica competentele si va functiona dupa un nou regulament. [.] in afara de arhitecti si urbanisti, ea trebuie sa includa cel putin un specialist in patrimoniu istoric, un antropolog, un ecolog, un sociolog, un inginer, un jurist cu cunostinte de urbanism, un specialist in economie urbana, un reprezentant al societatii civile, etc.", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de catre una dintre asociatiile semnatare, "Salvati Bucurestiul".

Potrivit sursei citate, noua comisie tehnica a carei componenta a fost stabilita de Oprescu printr-un Proiect de Hotarare inaintat CGMB, incalca Pactul deoarece ar urma sa fie numita inainte de elaborarea unui nou regulament de functionare si ar urma sa fie compusa doar din arhitecti si urbanisti, contrar celor prevazute in document.

Prin urmare, asociatiile initiatoare ale Pactului pentru Bucuresti "solicita membrilor Consiliului General sa isi respecte angajamentul din mai 2008 si sa respinga la vot Proiectul de Hotarire in sedinta din 29 septembrie 2008".

In plus, acestea ii cer primarului general "sa initieze consultari cu asociatiile profesionale, sub coordonarea Arhitectului-Sef, pentru elaborarea unui nou Regulament al Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului".

Mai mult, asociatiile initiatoare ale Pactului pentru Bucuresti au solicitat sa intervina in sedinta din 29 septembrie, in cursul dezbaterilor pentru Proiectul de Hotarare, printr-o cerere adresata Presedintelui Consiliului General.

In campania electorala din mai 2008, Sorin Oprescu si marea majoritate a actualilor consilieri generali si-au asumat prin semnatura Pactul pentru Bucuresti. Documentul a fost initiat de 34 de organizatii civice si profesionale si cuprinde un set de masuri minimale pentru dezvoltarea

Bucurestiului in mandatul 2008-2012.

Printre semnatari, alaturi de 41 dintre actualii consilieri generali, se mai afla "Alianta Civica", "Agentia pentru Monitorizarea Presei", "Grupul pentru Dialog Social", "Ordinul Arhitectilor din Romania", "Uniunea Arhitectilor din Romania" si "Societatea Academica din Romania".

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
#Giuseppe Gancelli, #urbanism, #Bucuresti, #comisie , #comisie