Cum se va desfășura congresul PNL, unde sunt așteptați 5.000 de delegați

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 07:37
3349 citiri
Cum se va desfășura congresul PNL, unde sunt așteptați 5.000 de delegați
Ludovic Orban și Florin Citu sunt în competiție pentru șefia PNL FOTO Hepta

Liberalii îşi aleg noul preşedinte pentru următorii patru ani, într-un congres care reuneşte 5.000 de delegaţi. Evenimentul are loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo.

Au intrat în cursă actualul lider, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu. La Congresul PNL va participa şi Klaus Iohannis, fost preşedinte al PNL. Evenimentul se va derula în condiţii speciale, din cauza pandemiei de coronavirus.

Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00, la Romexpo, participarea fiind condiţionată de prezentarea certificatului verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un rezultat negativ al testului pentru coronavirus. Sosirea, înregistrarea, verificarea sau testarea celor 5.000 de delegaţi din ţară va debuta, însă, cu câteva ore înainte.

Liderii liberali precizau că 80% dintre cei 5.000 de delegaţi au fost vaccinaţi. Cu toate acestea, vor exista şi echipe de testare la faţa locului.

"La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată", a precizat Florin Cîţu.

Numărul de participanţi la congres ridică mari semne de întrebare, în condiţiile în care municipiul Bucureşti este, de la miezul nopţii, în scenariul roşu, fiind impuse restricţii aferente depăşirii ratei de infectare de 3 la mia de locuitori.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, că nu s-au dat derogări pentru Congresul PNL, precizând că autorităţile au explicat legea şi au subliniat măsurile obligatorii care trebuie luate. Arafat a făcut referire la HG de prelungire a stării de alertă, fără a indica, însă, articolele incidente.

PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei şi IGSU cu privire la Congres acuzând ”săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave care pune în pericol sănătatea publică din Bucureşti şi din întreaga ţară”.

Derularea Congresului

Congresul va debuta cu declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi cu mesajele transmise de liderii Grupului PPE din Parlamentul European.

De asemenea, vor exista mesaje ale liderilor politici invitaţi.

Vor fi prezentate rapoartele de activitate ale actualei echipe de conducere şi apoi moţiunile celor doi candidaţi.

După aproximativ trei ore, va începe votul, decisiv în condiţiile în care nimic nu poate garanta că toţi delegaţii vor vota aşa cum au anunţat liderii filialelor.

”Preşedintele PNL se va alege la Congres”, a declarat, în repetate rânduri, Ludovic Orban, în ciuda cifrelor care-l arată favorit pe Florin Cîţu.

Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 18 martie, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită,...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#Ludovic Orban, #Florin Citu, #congres PNL, #congres romexpo, #alegeri PNL , #congres PNL