Congres PPE la Bucuresti: Boagiu stabileste premiere, Martens i-a urecheat pe Ponta si Antonescu

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 15:33
9737 citiri
Congres PPE la Bucuresti: Boagiu stabileste premiere, Martens i-a urecheat pe Ponta si Antonescu
Foto: B1TV

Congresul Partidului Popular European a continuat joi, la Bucuresti, in programul celei de-a doua zile figurand trei sectiuni, apoi discursuri ale liderilor PPE si ale unor oficiali europeni, precum si alegerea noii conduceri a formatiunii.

Anca Boagiu, vicepresedinte PDL, a fost aleasa in conducerea Partidului Popular European, o premiera pentru politica romaneasca.

La lucrarile celui de-al 21-lea Congres al PPE au fost prezenti 16 sefi de state si premieri care apartin familiei populare, in frunte cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. De asemenea, sute de jurnalisti din presa internationala au venit la Bucuresti pentru a relata despre acest eveniment.

Alaturi de liderii PDL si UDMR, care fac deja parte din PPE si au fost organizatorii evenimentului, la lucrari a fost invitat si presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, a carui formatiune politica face parte, de asemenea, din PPE.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT cele mai importante evenimente si declaratii de la Congresul PPE:

14.50 - Wilfried Martens, Anca Boagiu si Vasile Blaga au sustinut o conferinta de presa, in care presedintele PPE si-a exprimat bucuria ca vicepresedintele PDL a intrat in conducerea formatiunii politice europene.

"A fost un proces competitiv deschis, pentru 10 locuri am avut 13 candidati. Ma bucur ca Anca a fost aleasa", a spus Martens.

Pe de alta parte, liderul PPE a subliniat ca s-a dorit ca in acest mod sa se transmita un mesaj de solidaritate cu Romania, de sustinere politica. "Multe personalitati din posturi de conducere in UE au venit sa isi manifeste sustinerea, au venit pentru a repara daunele produse in ultimele luni in Romania. Vrem ca ea sa fie in centrul UE si sa adopte cu adevarat valorile europene", a adauga liderul PPE.

Wilfried Martens a criticat retorica si masurile populiste propuse de socialisti, replicand ca PPE nu a venit la Bucuresti ca sa se certe cu cineva, ci ca sa apere "principiile care stau la baza Uniunii Europene".

"Am incercat sa lucram serios la viitorul UE si la viitorul tarii dumneavoastra. Viitorul tarii dumneavoastra este de a fi un membru puternic al UE", a subliniat acesta.

Martens a mai spus, referitor la declaratia lui Crin Antonescu cum ca, daca USL va castiga alegerile, Romania nu va fi sclava UE, ca acest lucru nu este adevarat, deoarece "deciziile se iau in comun, impreuna cu celelalte 26 de guverne ale statelor membre din Uniune".

"Statele membre si guvernele statelor membre nu sunt in niciun caz sclavii Uniunii Europene. Avem un prag executiv in UE si acesta este Comisia Europeana, care are, de asemenea, competente de implementare a reglementarilor stabilite la nivelul UE, iar cand Comisia Europeana este obligata sa utilizeze aceste competente devine ca un fel de judecator, dar orice alte decizii, deciziile cu caracter politic sunt luate in comun in Consiliul de Ministri si in celelalte foruri ale Consiliului European", a raspuns Martens la o intrebare a unui jurnalist despre declaratia facuta de presedintele Senatului, Crin Antonescu.

14.30 - Presedintele PPE, Wilfried Martens, a felicitat noua conducere si a multumit organizatorilor, declarand inchis cel de-al 21-lea Congres al PPE.

14.22 - Se anunta rezultatul alegerilor. Anca Boagiu a fost aleasa vicepresedinte al PPE, o premiera pentru un politician roman. Secretar general ramane Antonio Lopez Isturis, ales cu 80% dintre voturi, iar trezorier este Ingo Friedrich, cu peste 90% dintre voturi.

"Nimeni din PDL nu a mai detinut o functie atat de importanta in PPE. Anca Boagiu este foarte cunoscuta, a tinut legatura ani de zile cu PPE din partea Romaniei(...) Pentru PDL este o mandrie, pentru ca sunt doar 10 posturi de vicepresedinti, iar in PPE sunt foarte multe partide", a declarat Theodor Stolojan, liderul europarlamentarilor PDL.

Anca Boagiu a fost felicitata de colegii sai europeni, dar si cei romani, printre care Vasile Blaga, Emil Boc, Theodor Stolojan, Andreea Paul si Aurelian Pavelescu.

Partidul Popular European, partid european de centru-dreapta, este unul dintre cele mai mari partide transnationale reprezentate in Parlamentul UE. PPE a fost fondat in 1976 de catre partide occidentale crestin-democrate.

Unul dintre fondatori, belgianul Wielfred Martens, a fost reales miercuri presedinte al PPE. In ultimii ani, PPE a primit si partide europene conservatoare sau alte formatiuni politice de centru-dreapta, printre care si UDMR, PDL si PNTCD.

Forta Civica, condusa de Mihai Razvan Ungureanu, a intreprins in ultima perioada demersurile necesare pentru intrarea in PPE.

PPE este cel mai influent partid european si cel mai mare partid din Parlamentul European, din Consiliul European, dar si din cadrul Comisiei Europene, prezidata de Jose Manuel Barroso.

14.14 - Se voteaza mai multe rezolutii, inclusiv o rezolutie de urgenta privind Siria, prezentata de Franco Frattini. Rezolutia condamna crimele comise de regimul sirian in randurile civililor nevinovati. Se face o propunere politica, "nu birocratica", bazata pe respectul fata de viata umana, de adoptare a unei pozitii PPE fata de acest conflict. Este lansat un apel de ajutorare a refugiatilor si se exprima preocuparea ca fortele extremiste se pot infiltra in noile forte democrate siriene.

13.40 - Premierii europeni membri ai PPE isi prezinta rand pe rand punctele de vedere. Urmeaza sa se anunte rezultatul voturilor date pentru functiile de secretar general, vicepresedinti si trezorier. Vicepresedintele PDL Anca Boagiu este unul dintre cei 13 candidati la cele 10 functii de vicepresedinte.

12.25 - Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit si el despre valorile crestine pe care PPE trebuie sa le promoveze. "Nu trebuie sa fim elitisti, birocrati, tehnocrati, ci un adevarat partid popular, sa reinnoim metodele democratice, sa readucem sperantele", a punctat el.

Orban a subliniat faptul ca oponentii socialisti nu au reusit niciodata in istorie sa se adapteze la schimbari. "Daca ar fi fost dupa ei, URSS ar fi existat si astazi, Germania ar fi fost separata si nu ar fi existat o Europa unita", a subliniat Viktor Orban in aplauzele participantilor.

12.10 - Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, a multumit fundatiilor afiliate PPE pentru intreaga activitate, dar si fostului premier roman Emil Boc (PDL) pentru curajul dovedit pe perioada crizei.

"Trebuie sa stabilizam economia in Romania, sa punem capat crizei(...) Situatia e fragila, nu e loc pentru propuneri populiste. Deciziile trebuie sa fie coordonate cu partenerii internationali. Fac un apel la politicienii din Romania sa nu nege oportunitatea de a beneficia de o Europa mai puternica", a mai spus el.

12.00 - Vorbeste, in calitate de invitat, presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu.

"PNTCD este partidul care timp de 45 de ani a dat jertfa de sange. Sute de mii de membri au fost executati si au facut milioane de ani de temnita pentru libertate si credinta. PNTCD nu a facut niciodata compromisuri, cei mai importanti lideri, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Ratiu, s-au impotrivit tancurilor sovietice. PNTCD a avut curajul sa se afilieze Internationalei Crestin Democrate inca din 87, in perioada comunista (...) Locul nostru in PPE este simbolic, am platit din greu curajul nostru.

Dupa '90 am devenit principala tinta a neocomunistilor(...) PNTCD a fost infiltrat de retelele fostei Securitati pana astazi", a declarat liderul PNTCD.

El s-a raliat mesajului PPE, "Mai multa Europa!", si a adaugat "mai multa democratie, toleranta, solidaritate, competitivitate, coeziune, o Europa a sperantei si valorilor".

El a mai spus ca ideea de democratie europeana este nascuta in Grecia antica si de aceea "Grecia, azi, merita recunostinta tuturor".

Pavelescu a subliniat faptul ca Europa se confrunta acum nu doar cu o criza economica, ci si cu o mare criza morala, iar "victime sunt chiar copiii nostri". "Lipsa locurilor de munca, a perspectivei poate conduce la intoleranta si la o mare instabilitate sociala si politica", a subliniat el, spunand ca PNTCD pledeaza pentru "o Europa unita, o lume condusa de principii morale si credinta".

"Nu putem fi europeni altfel, trebuie sa pastram izvorul care a schimbat o lume intreaga si care are vocatia salvarii. (...) Romania e denumita in inima noastra Gradina Maicii Domnului, formula a fost folosita la vizita sa de Papa Paul al II-lea (...) Bine ati venit, dragi prieteni, in tara mea, in Gradina Maicii Domnului", a incheiat Pavelescu.

11.30 - Au inceput lucrarile sedintei plenare la care vor fi alesi vicepresedintii si trezorierul, sub conducerea presedintelui PPE, Wilfried Martens.

10.30 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut o conferinta de presa impreuna cu presedintele PPE, Wilfried Martens.

"In continuare, PPE va determina evolutiile din UE. Ma bucur ca avem sprijinul PPE, sunt convins ca acest Congres va ramane un congres istoric, nu numai in istoria PPE, ci si in istoria UE", a subliniat liderul UDMR.

La randul sau, Wilfried Martens a declarat ca "UDMR a fost mereu un partid loial si activ al PPE, dedicat proiectului european, si a sustinut valorile europene pe care le aparam in PPE, valori esentiale pentru un stat democratic".

De asemenea, presedintele PPE a subliniat rolul important pe care l-a avut UDMR in guvernarea Romaniei, mai ales in ultimii ani, de criza, si a sugerat comunitatii maghiare sa fie unita, in conditiile in care la alegerile din toamna vor candida 3 partide din partea acestei minoritati.

"Cred ca trebuie sa fie uniti, nu fragmentati(...) Sper cu sinceritate ca aceasta comunitate maghiara se va aduna in spatele UDMR la alegerile care urmeaza si vor obtine un scor bun", a punctat liderul PPE.

10.00 - Invitat la dezbaterea popularilor europeni pentru a exprima un punct de vedere, regizorul Corneliu Porumboiu a vorbit si el despre necesitarea reglementarii dreptului de proprietate intelectuala, dar nicidecum prin blocarea accesului la Internet. "Pentru foarte multi, Internetul este principala fereastra catre lume", a subliniat el.

09.30 - Comisarul Viviane Reding a vorbit despre necesitatea modificarii reglementarilor pietei digitale la nivel european si a drepturilor de proprietate intelectuala. Comisarul a reamintit faptul ca acest domeniu este reglementat de o directiva din 1995, "era pre-Internet", iar astazi "lumea s-a schimbat in profunzime". Pe de o parte, trebuie respectata libertatea de exprimare si dreptul la confidentialitatea datelor personale, pe de alta parte exista si libertatea de a face afaceri si a trai din ce castigi, precum si dreptul la proprietate.

In conditiile in care o companie care doreste sa investeasca pe piata europeana trebuie sa respecte 27 de seturi de reguli diferite, specifice fiecarei tari, Reding a propus sa se creeze un drept de copyright optional european pe baza articolului 18 din tratat.

"Problema nu se pune daca si cand, este obligatoriu ca aceste drepturi ale persoanelor sa fie protejate, dar nu se pune doar problema drepturilor personale, ci si ale companiilor(...) Pe un continent unic, sa existe reguli unice si autoritati unice de protectie a datelor", a declarat comisarul european, spunand ca in acest mod se vor face "economii de milioane de euro pe an". Subiectul a fost supus acum spre analiza grupului PPE, urmand sa fie discutat in decembrie in colegiul de comisari.

16 sefi de stat si de guvern se afla in Bucuresti

Miercuri, in prima zi a reuniunii, delegatii l-au reales pe belgianul Wilfried Martens in functia de presedinte, pentru un mandat de trei ani.

Potrivit organizatorilor, la Bucuresti s-au aflat miercuri 16 sefi de stat si de guvern, printre care cancelarul german Angela Merkel si premierii din Spania, Luxemburg, Polonia, Ungaria, Portugalia, Bulgaria si Grecia.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Parlament in jurul orei 17, dupa o intalnire cu premierul Victor Ponta si la scurt timp dupa sosirea presedintelui Basescu. Imediat a aparut si cancelarul german, Angela Merkel, care a avut o scurta intrevedere, de zece minute, cu Traian Basescu.

Congres PPE Basescu, alaturi de Merkel si Barroso, la Bucuresti

Merkel sta in Romania numai trei ore, ea mai avand numai o singura alta intalnire, cu fiica fostul premier ucrainean, aflat la inchisoare, Iulia Timoshenko. Merkel nu s-a intalnit si cu premierul Victor Ponta.

In cadrul discursurilor sustinute, liderii europeni au transmis semnale ca nu au uitat evenimentele politice din aceasta vara de la Bucuresti si ca sunt in continuare cu ochii pe Romania.

Live streaming oferit de PPE

Programul de joi

In cea de-a doua zi a evenimentului intre orele 09:00-12:30 vor avea loc alegerile pentru secretarul general al PPE, cei 10 vicepresedinti, precum si cea a trezorierului. Pedelista Anca Boagiu va fi aleasa, probabil fara emotii, vicepresedinte al PPE.

Incepand cu ora 11:30 va incepe a doua sesiune plenara a congresului in care se vor vota rezolutiile si Platforma politica. Vor fi de asemenea o serie de discursuri si se va anunta rezultatul votului pentru noua conducere a PPE. Intre 13:30-14:00 va avea loc o conferinta de presa care va fi urmata de un pranz gazduit de PDL.

Joi vor vorbi, printre altii, premierul ungar Viktor Orban, cel portughez, Pedro Passos Coelho, premierul suedez Fredick Reinfeldt, ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg, etc.

In capitala Romaniei va fi revizuit "Programul fundamental" politic al PPE, adoptat in 1992 la Atena.

La congresul de la Bucuresti va fi demarata procedura de selectie a candidatului PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene din 2014, dupa ce expira mandatul lui Jose Manuel Barroso.

Martens declara in 11 octombrie, la Bruxelles, ca la Bucuresti se va discuta despre profilul pe care trebuie sa il aiba candidatul. La Bruxelles, unul dintre numele pronuntate drept posibili succesori este Viviane Reding, comisarul pentru Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Congres PPE Bucuresti, #Bucuresti PPE Boagiu vicepresedinte, #PPE Palatul Parlamentului Congres , #congres
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Martens - Am venit sa reparam daunele si sa sustinem Romania!
Poza oscar
oscar
rank 5