Congres PPE Basescu, alaturi de Merkel si Barroso, la Bucuresti

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 21:20
17191 citiri
Congres PPE Basescu, alaturi de Merkel si Barroso, la Bucuresti
Foto: Facebook/Elena Udrea

Cei mai importanti lideri ai Uniunii Europene s-au aflat, miercuri, la Palatul Parlamentului, pentru a participa la congresul Partidului Popularilor Europeni. Potrivit organizatorilor, la Bucuresti au venit 16 sefi de stat si de guvern, printre care cancelarul german Angela Merkel si premierii din Spania, Luxemburg, Polonia, Ungaria, Portugalia, Bulgaria si Grecia.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Parlament in jurul orei 17, dupa o intalnire cu premierul Victor Ponta si la scurt timp dupa sosirea presedintelui Basescu. Imediat a aparut si cancelarul german, Angela Merkel, care a avut o scurta intrevedere, de zece minute, cu Traian Basescu.

Merkel sta in Romania numai trei ore, ea mai avand numai o singura alta intalnire, cu fiica fostul premier ucrainean, aflat la inchisoare, Iulia Timoshenko. Merkel nu s-a intalnit si cu premierul Victor Ponta.

In cadrul discursurilor sustinute, liderii europeni au transmis semnale ca nu au uitat evenimentele politice din aceasta vara de la Bucuresti si ca sunt in continuare cu ochii pe Romania.

"PPE nu va tolera atacuri impotriva valorilor europene, a standardelor democratice si a statului de drept. Toti reprezentantii politici in Romania trebuie sa respecte institutiile statului. Ca si in multe alte tari europene, si Romania a trecut printr-o criza economica severa. Presedintele Basescu, fostii premieri Boc si Ungureanu au dovedit ca au curajul sa ia masurile necesare. Aceste masuri dureroase vor avea efecte pozitive pentru oameni pe termen lung, daca echilibrul nu va fi pus in pericol prin masuri populiste", a declarat presedintele PPE, Wilfried Martens.

Wilfried Martens a fost reales presedinte al PPE, cu majoritate de voturi.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis participantilor ca singura varianta viabila pentru solutionarea crizei este infiintarea Statelor Unite ale Europei, dar si faptul ca Romania vrea sa participe activ la luarea deciziilor, deoarece nu isi doreste o Europa cu doua viteze.

Basescu a fugit de jurnalisti pe holurile Parlamentului, dupa congresul PPE

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a pledat pentru mai multa integrare, precizand ca Europa are, inca, destule probleme.

Nu in ultimul rand, cancelarul german, Angela Merkel, a precizat ca "trebuie sa se faca ordine in Europa". "Uneori, mesajele care par complicate nu sunt bine auzite, dar eu pledez pentru acest mesaj, care sa ne ajute sa revenim la o economie de piata, care nu se schimba in mod constant, dar care stie sa pregateasca viitorul", a spus Merkel.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante evenimente si declaratii ale zilei de la Congresul PPE:

20:45 Wilfried Martens a fost reales presedinte al PPE, cu majoritate de voturi pentru un nou mandat de trei ani, el fiind, de altfel, unicul candidat la functie.

Martens a primit 91% de voturi favorabile din totalul celor exprimate.

Liderul PPE i-a multumit sotiei sale pentru sprijinul si dragostea profunda fara de care nu ar fi reusit in viata lui politica.

El a anuntat ca il nominalizeaza pentru functia de secretar general al PPE pe spaniolul Antonio Lopez-Isturiz, acesta urmand sa fie votat joi de delegatii PPE.

20:39 Traian Basescu, presedintele Romaniei:

"Constatam ca discutiile privind viitorul cadru financiar se poarta intre doua tabere. Eu cred ca ne trebuie coeziune cu cheltuieli bine facute.

Piata unica ramane, in continuare, un deziderat, a carui realizare depinde de vointa comuna. Este in interesul nostru sa parasim retorica. Trebuie sa desavarsim eliminarea tuturor obstacolelor.

Fac un apel pentru a actiona impreuna intr-un autentic sens constructiv. Pentru noi, mai multa Europa inseamna o piata unica fara restrictii.

Este momentul sa demonstram ca exista si vointa politica pentru a detine rezultate tangibile. Multe din problemele rromilor necesita solutii locale. Pentru abordarea cu responsabilitate, este necesar dialogul egal, in format bilateral si comunitar, fara responsabilizarea excesiva a unor state membre.

Inainte de a ne gandi cum putem sa inmultim populatia europeana, trebuie sa ne gandim cum sa integram membrii acestei comunitati.

Populatia rroma reprezinta cea mai mare comunitate din spatiul european.

Statele membre au partea lor de responsabilitate. Politica externa si securitatea comuna este un "tool box" din care fiecare stat membru ia instrumentul care il intereseaza. Nu avem o ordine de prioritati a acestor strategii.

Lipseste o strategie privind raportarea la exterior. Fie ca o numim strategie globala sau de securitate, ramane necesara.

Complexitatea situatiei de securitate globala impune o noua abordare a politicilor nationale.

Ne putem apropia de ceea ce numim politici comune in domeniul extern si de aparare. Salut viziunea PPE care stabileste ca obiectiv ca avem nevoie de o veritabila politica externa europeana, in care statele membre sa vorbeasca pe o singura voce.

In evaluarea noastra, rolul SUA va ramane determinant pentru gestionarea provocarilor.

Parteneriatul strategic UE - SUA isi pastreaza mai mult decat oricand relevanta.

Securitatea energetica nu poate fi tratata in etape. Trebuie sa capitalizam avantajele conectarii zonei Marii Negre a Republicii Moldova in politicile energetice ale Europei.

Un efect pervers al incercarilor noastre de solutionare a crizei actuale este acela al amplificarii miscarilor populiste. Aceste manifestari, pe fondul unei incapacitati de a oferi solutii cetatenilor nostri, constituie o amenintare mai ales la adresa fundamentelor democratice a societatilor noastre.

Consider ca adancirea proiectului european este de natura sa permita depasirea de durata a crizei.

Statele Unite ale Europei reprezinta, in opinia mea, solutia corecta pentru Europa".

20:21 - Traian Basescu, presedintele Romaniei:

"Singura solutie pentru a garanta siguranta cetatenilor nostri este o integrare profunda si accelerata, prin intermediul Statelor Unite ale Europei. Globalizarii nu i se mai poate opune nimeni.

Consolidarea uniunii economice si monetare este pasul principal. Dezbaterile actuale privind noul cadru financiar vor schimba configuratia UE, iar Romania are interese specifice, dat fiind ca va adera la zona euro. Pentru noi, este foarte important ca procesul sa se realizeze cu interesul statelor cu derogare temporara de la zona euro.

Nu dorim construirea unei Europe cu mai multe viteze. Pentru noi, mai multa Europa este sinonim cu implicarea in toate etapele de dezvoltare.

In aceasta logica, trebuie inteles si faptul ca am sustinut aderarea la Tratatul privind guvernanta.

Piata unica reprezinta unul din cele mai mari avantaje competitive de care dispune UE. Exista cel putin 3 domenii in care piata unica este flagrant discontinua:

Este limpede ca tratatele prevad crearea unei piete europene a muncii care sa permita ca cetatenii sa lucreze la fel de usor in alte state ca in tara lor. Cu toate acestea, unele state mentin restrictii pentru muncitorii romani si bulgari pana in decembrie 2013. Este greu de inteles.

Avem nevoie de un cod al muncii la nivelul UE.

Desi din punct de vedere fizic, inca din 1992, a devenit posibila legatura directa dintre Marea Neagra si Marea Nordului, nu poate fi exploatata din cauza unor reguli de navigatie distincta.

20:15 - Traian Basescu, presedintele Romaniei:

"Sunt un adept foarte hotarat al unei Europe mai integrate. Sunt incantat ca Bucurestiul este gazda unui congres atat de important. Am convingerea ca acest congres va intari solidaritatea membrilor sai.

Contextul european si international in care va fi adoptata viziunea politica a PPE asupra Europei pentru urmatorii ani este unul complex, caracterizat de provocari fara precedent. Criza datoriilor suverane, capacitatea redusa de sustinere a cresterii economice, cresterea ratei somajului si raspandirea populismului si radicalismului politic.

Prelungirea crizei economice si sociale genereaza o criza politica de incredere, manifestata in noi manifestari in state membre. Aceasta lipsa de incredere este mai grava si necesita o mobilizare de resurse imediata, la scara intregii UE.

Cu toate ca tratatul de la Lisabona a adus imbunatatiri proceselor de formare a politicilor europene, constructia politica pe care o avem la indemana acum nu pare pregatita sa ne ajute la indeplinirea obiectivului de transformare a UE in cea mai competitiva economie din lume. Ne sunt necesare si alte instrumente de lucru, care sa faca parte dintr-o noua constructie a viitorului.

Criza indeamna la reflectie: este momemtul unui salt inainte in realizarea proiectului european sau este preferabila avansarea graduala, cu pasi marunti? Viitorul nostru consta in mai multa Europa, dar si o mai buna Europa, prin integrarea in ritm accelerat".

20:11 - Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene:

"Ne trebuie un mecanism de supervizare a bancilor. Este o conditie pentru ca bancile si Mecanismul European de Stabilitate si adoptarea bugetului. Trebuie sa mergem mai departe cu integrarea, daca vrem ca Europa sa conteze.

Mesajul care ne-a fost dat este ca lumea are nevoie si isi doreste o Europa mai puternica. Saptamana trecuta am fost in Iordania, intr-o tabara de refugiati din Siria. Directorul de acolo mi-a spus ca, fara UE, acesti copii nu ar avea unde sa invete. Atunci m-am simtit mandru ca sunt european.

Congresul PPE la Bucuresti Barroso: Nu exista solutii magice pentru criza

Acum demaram acest proces de a vedea ce putem face mai departe. De aceea, am propus tuturor europenilor sa intre in dezbaterea politica.

Trebuie sa ne asiguram impreuna ca premiul Nobel pentru Pace nu a fost acordat unei idei din trecut, ci din viitor. Europa va fi un proiect excelent pentru generatiile care vor veni dupa noi".

20:00 - Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene:

"UE trece prin cea mai provocatoare perioada a istoriei sale. Problemele pe care le avem in Europa au fost create de datorii nesustenabile in domeniul public si comportamentul unor afaceri din mediul privat. UE nu este cauza problemei, ci este o parte a solutiei.

Nu este o problema doar pentru anumite tari, ci pentru toata lumea. Este o iluzie sa credem ca, pentru o piata singura, anumiti membri pot creste pe termen lung, sustenabil, in timp ce altii nu. Inegalitatea nu este sustenabila.

Suntem pe cale sa cream o uniune tot mai apropiata intre popoarele noastre? Lucram cu totii pentru acest obiectiv? Da, insa nu suficient. Este o analiza onesta. Nu putem ignora ca exista amenintari in anumite parti din Europa.

Lipsa convergentei da nastere unor dezbateri populiste, care au drept scop de a slabi si de a pune capat acestui proiect minunat. Nu trebuie sa le permitem asta.

Daca vrem sa sustinem economia de piata, trebuie sa intelegem ca trebuie efectuate reforme, pentru ca Europa sa devina mai competitiva. Sunt afirmatii oneste. Nu vor fi miracole si solutii magice. Trebuie sa facem reforme. Uneori este dificil, dar numai asa se poate sa pastram tarile competitive. Trebuie sa pastram economia sociala deschisa, competitiva, dedicata coeziunii sociale.

Ne trebuie responsabilitate si cooperare. Doar asa poate Europa sa avanseze. Altfel, se va fragmenta si va intoarce Europa in logica balantei puterii si stim ca aceasta este dezechilibrata.

Zona euro trebuie sa evolueze catre un sistem fiscal, monetar si politic unic. Nu este diferita de UE. Zona euro si UE se bazeaza pe acelasi cadru institutional, pe aceleasi reguli. Asta inseamna ca, pe masura ce continuam integrarea, nu ne permitem divizari ale tarilor care vor intra mai tarziu in UE. Solutiile trebuie gasite oriunde se poate. Parlamentul European este al tututor, iar Comisia Europeana este comisia euro. Ne trebuie mai multa integrare, dar procesul trebuie sa fie cat mai inclusiv posibil. In UE nu ne mai trebuie ziduri.

Luna viitoare vom lua decizii importante. Vom avea de facut alegeri: cati bani vrem sa investim pentru reforme care sa ne sporeasca competitivitatea? Cum putem folosi mai bine banii? Am folosit banii bine? Daca vrem crestere, trebuie sa sustinem cel mai important instrument: bugetul pe urmatorii 7 ani. Fara investitii, nu vom putea obtine crestere la nivel european.

Acesti bani nu sunt un permis de a cheltui. Nu asa trebuie procedat. Institutiile trebuie sa sustina competitivitatea.

Am vazut ca exista prieteni ai coeziunii, iar, pe partea cealalta, prieteni ai cheltuielilor mai intelepte. Celor doua parti le spun sa facem o coalitie.

Sa fim sinceri: nu putem continua sa crestem in modul din trecut. Nu era o crestere sustenabila. Cresterea care a fost alimentata prin creditare artificiala sau cheltuieli publice nu este sustenabila".

19:57 - Angela Merkel, cancelarul Germaniei:

"Din 1992 ne-am dotat cu un program de baza. Austria, Finlanda nu erau inca state membre. Astazi avem perspective de aderare si pentru membri din Balcanii Occidentali.

Uneori putem fi descurajati, dar trebuie sa fim incurajati si sa ne dam seama ca fara PPE aceste lucruri nu ar fi fost posibile.

Datorita noua, economia sociala de piata a fost intotdeauna primita cu solidaritate si a fost sustinuta. Este modelul care ne-a ajutat sa avem castig de cauza. Acest model si-a dovedit utilitatea.

Am spus ca vrem o Europa mai puternica, dar nu trebuie sa fim ipocriti. S-au intreprins deja eforturi imense in ultimii ani, dar nu au dus la realizari concrete. Pentru noi, in urmatorii ani, sunt convinsa ca numai PPE va putea sa indeplineasca acest proiect. Trebuie sa recastigam increderea. Credibilitatea se poate dobandi numai daca generatiile viitoare vor avea, cu adevarat, posibilitatea de a trai o viata mai buna.

Merkel il lauda pe Basescu, la Congresul PPE: Nu-i este teama sa se gandeasca la viitor

Ceea ce inseamna ca trebuie sa facem putina ordine in Europa. Impreuna, trebuie sa actionam, in cooperare cu partenerii nostri. Reprezentam 8,5% din locuitorii acestei planete si 50% din cheltuielile sociale. Daca nu vom fi inovatori, inteligenti, daca nu reusim sa promovam cresterea, nu vom reusi sa pastram acest nivel de bunastare atat de invidiat.

Uneori, mesajele care par complicate nu sunt bine auzite, dar eu pledez pentru acest mesaj, care sa ne ajute sa revenim la o economie de piata, care nu se schimba in mod constant, dar care stie sa pregateasca viitorul.

Stiu ce eforturi trebuie sa faca cei din Grecia, Spania. Stiu ce realizari au avut alte tari, inclusiv tara gazda de astazi. Presedintelui Romaniei nu i-a fost teama sa se gandeasca la viitor, chiar daca deciziile nu au fost populare.

O relatie de prietenie veritabila se recunoaste in perioadele de criza: cand a cazut Zidul Berlinului, lucrurile erau mai usoare decat astazi. PPE trebuie sa se angajeze pentru reusita Europei. De aceea, este important ca cetatenii nostri sa-si gaseasca un loc de munca si este posibil numai daca redemaram cresterea. Nu este ceva care poate fi prevazut in legislatie. Cresterea este legata de liberatea intreprinzatorilor, a celor care au o idee, a celor care doresc sa produca ceva, care vor ca produsele lor sa fie cumparate. Numai ei vor putea sa creeze locuri de munca.

Cum putem reduce birocratia administrativa, sa dam cetatenilor o perspectiva pentru viitor? Daca nu ne putem baza pe companii de succes, nu putem sa le oferim un viitor cetatenilor nostri.

Congresul PPE la Bucuresti Angela Merkel: Trebuie sa facem ordine in Europa

Trebuie sa vorbim despre eforturile si realizarile noastre in comun. Inainte de a face ceva, unora le face mult sa vorbeasca. Nu aceasta este abordarea PPE. Noi stim ca Europa trebuie sa fie mai puternica si stim ca trebuie sa incurajam oamenii sa creeze locuri de munca, pentru ca si tinerii sa aiba un viitor.

Avem 500 de milioane de europeni. Problemele sunt grave, dar sunt convinsa ca le putem indrepta. Pentru noi, cei 500 de milioane de europeni sunt centrul. Ei au nevoie de democratie".

19:40 Premierul polonez, Donald Tusk, i-a avertizat pe delegatii PPE aflati la Palatul Parlamentului ca si Nicolae Ceausescu "tinea discursuri lungi in acest loc", liderul de la Varsovia cerandu-le popularilor, in acelasi timp, sa nu mai accepte ipocrizia unora dintre politicieni.

"Ma uit la acest edificiu si ma gandesc ca si lui Nicolae Ceausescu ii placea sa tina discursuri deosebit de lungi in acest loc. Ii facea probabil pe oameni sa fie deosebit de iritati din acest motiv si va aduc aminte ca a avut un final trist al carierei lui politice, dar si al lui personal. De aceea, eu vreau sa fiu foarte scurt", a afirmat Tusk.

19:35 Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, a declarat ca popularilor nu le este rusine sa vina la Bucuresti, asa cum le-a fost socialistilor, care si-au mutat reuniunea la Bruxelles.

"Noi am hotarat sa venim la Bucuresti pentru ca intreaga Uniune Europeana sa fie martor al compromisului (sic!) pe care Romania il are fata de noi. Inca o data, aici in Romania ma simt ca acasa", a spus Lopez-Isturiz. Secretarul general al PPE a tinut sa transmita acest mesaj in limba romana si apoi si-a continuat restul discursului in engleza.

19:20 Premierul Bulgariei, Boyko Borisov, a declarat ca va fi o diferenta foarte mare intre partidele de dreapta si cele de stanga "populiste", deoarece socialistii ne propun sa crestem deficitul si sa cheltuim mai mult decat producem.

19:00 - Europarlamentarul PDL Monica Macovei si comisarul pe justitie Viviane Reding au ajuns, impreuna, la congresul PPE.

18:45 - Presedintele Traian Basescu i-a multumit cancelarului german, Angela Merkel, pentru sprijinul acordat institutiilor romane pentru a ramane "pe pozitii" pe durata evenimentelor din aceasta vara.

"Doamna cancelar, multumim foarte mult pentru sprijinul acordat pentru ca institutiile noastre sa ramana pe pozitii pe durata evenimentelor din aceasta vara, sa reziste teribilelor presiuni politice care au avut loc in aceasta vara. Multumim foarte mult pentru sprijinul acordat institutiilor noastre sa ramana pe pozitii intr-un moment dificil", i-a transmis Basescu lui Merkel, potrivit NewsIn.

18:30 - Presedintele georgian Mihail Saakashvili a multumit Elenei Basescu si celor care au venit ca observatori din partea Parlamentului European la alegerile din Georgia.

18:25 - Premierul Moldovei, Vlad Filat: Cu ajutorul cancelarului Angela Merkel facem progrese in privinta problemei transnistrene.

18:00 - Vorbeste presedintele Armeniei, care a multumit presedintelui Basescu pentru organizarea Congresului Popularilor Europeni.

17:50 - Intalnirea dintre Traian Basescu si Angela Merkel s-a incheiat dupa zece minute. Merkel s-a dus apoi sa voteze pentru presedintele PPE, anunta NewsIn.

17:44 - Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu mai ajunge la Bucuresti.

17:33 - Angela Merkel are o intrevedere cu Traian Basescu. Cei doi vor participa si la dineul sefilor de state si de guverne, care va avea loc la Palatul Parlamentului dupa ora 19.30. Merkel se va mai intalni si cu fiica Iuliei Timosenko. Alte intalniri nu au fost aprobate, sustin surse citate de Realitatea TV.

17:18 - Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au ajuns si ei la Parlament.

17:15 - Presedintele Traian Basescu a ajuns la Palatul Parlamentului. A fost intampinat de presedintele PDL, Vasile Blaga, si de cel al UDMR, Hunor Kelemen.

17:10 - Angela Merkel va sta in Romania numai trei ore. Ea nu se va intalni cu premierul Victor Ponta, anunta Realitatea TV.

16:48 - Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a ajuns la Bucuresti.

16:41 - Fiica Iuliei Timosenko, Evghenia Timosenko, s-a intalnit si discuta cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni.

16:28 - "Prezenta unor 'jucatori grei' (la congresul PPE - n. red.), precum Merkel, Barroso, Rompuy, Reding sau Rajoy, nu trebuie sa ramana doar atat - o prezenta. Functiile pe care le ocupa in cadrul institutional al UE sau proportiile economice ale tarilor pe care le conduc ii pun in pozitia de a influenta direct viitorul Uniunii. Cum vor folosi aceasta adunare influenta partidele de dreapta din Romania? Pentru a rade peste gard oponentilor politici sau pentru a repara din efectele distrugerii imaginii Romaniei in exterior? Aceasta e adevarata intrebare!", a afirmat senatorul PSD Mircea Geoana.

16:12 - Barroso a ajuns la Palatul Victoria, unde a fost primit de premierul Victor Ponta.

16:00 - Presedintele Comisiei Europene, Jose Manul Barosso, a ajuns la Bucuresti.

15:55 - Evghenia Timosenko, fiica fostului premier ucrainean, Iulia Timosenko, este aplaudata de la tribuna Congresului.

15:49 - "PPE nu va tolera atacuri impotriva valorilor europene, a standardelor democratice si a statului de drept. Toti reprezentantii politici in Romania trebuie sa respecte institutiile statului. Ca si in multe alte tari europene, si Romania a trecut printr-o criza economica severa. Presedintele Basescu, fostii premieri Boc si Ungureanu au dovedit ca au curajul sa ia masurile necesare. Aceste masuri dureroase vor avea efecte pozitive pentru oameni pe termen lung, daca echilibrul nu va fi pus in pericol prin masuri populiste", a declarat Martens.

15:45 - "Ma bucur foarte mult ca tinem acest congres in Romania pentru a apara valorile pe care le sustinem: democratie, libertate, responsabilitate", a transmis Martens.

15:39 - La tribuna a urcat actualul presedinte al PPE, belgianul Wilfried Martens, care este, de altfel, singurul candidat pentru postul de sef al PPE.

"Va multumesc foarte mult pentru primirea foarte calduroasa facuta in Romania", a spus, in limba romana, liderul PPE.

15:35 - A urcat la tribuna liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a transmis, in limba engleza, un mesaj de bun-venit adresat oficialilor europeni.

15:26 - Presedintele PDL Vasile Blaga vorbeste de la tribuna Congresului.

"PPE este singura forta capabila sa duca la bun sfarsit proiectul de revigorare a Europei. Ne propunem sa readucem prosperitatea in spatiul european, sa cream locuri de munca, la dezvoltarea pietei unice", a declarat Blaga.

15:22 - Cancelarul Germaniei Angela Merkel va ajunge in Romania la ora 17:00.

15:10: Elena Udrea ii transmite lui Victor Ponta ca trebuie sa accepte ca "liderii europeni sunt cu Basescu".

"In loc sa respecte prezenta acestor lideri europeni la Bucuresti, sa incercam sa maximizam pentru Romania acest eveniment, facem acest pseudo megaspectacol la Arena Nationala, cu convingerea ca se va bruia mesajul liderilor europeni. Toate cancelariile europene se vor uita la Congresul PPE, nu la circul de la Arena Nationala", a declarat Elena Udrea.

14:52 - Premierul Victor Ponta va avea miercuri o intrevedere cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care participa la Congresul PPE de la Bucuresti.

Premierul i-a scris o scrisoare oficialului european, prin care cere, printre altele, neimplicarea Comisiei Europene in campania electorala din Romania si sa nu faca jocurile politice de la Bucuresti.

14:52 - Fostul lider PDL, Emil Boc, considera ca, daca USL-ul ar demara din nou procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu, ar da dovada de "infinita prostie" si "ar rade si curcile de ei".

"Ar fi o imensa prostie, ar rade si curcile de ei, daca USL ar demara o noua suspendare. (...) Daca nu exista aceasta aventura Ponta-Antonescu (suspendarea din vara - n.red.), Romania avea astazi date certe privind aderarea la Schengen, cel putin privind componenta aeriana si maritima", a declarat primarul Clujului, de pe holurile Palatului Parlamentului.

14:46 - Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, invitat la congresul PPE, discuta, la aceasta ora, cu Victor Ponta la sediul Guvernului.

14:42 - "Este un congres istoric, haideti sa respectam semnificatia acestui moment, nu este important doar pentru PDL sau UDMR", a declarat vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely.

14:30 - Evghenia Timosenko, fiica fostului premier ucrainean, Iulia Timosenko, a ajuns la Bucuresti. Evghenia Timosenko a fost intampinata de Vasile Blaga si a facut poze cu mai multi membri PDL, printre care si Elena Basescu.

14:13 - Lucrarile Congresului au fost intrerupte. Participantii iau masa la Palatul Bragadiru.

14:01 - "Poate ar trebui sa ne obisnuim cu asemenea evenimente si sa aducem mai des persoane din Europa. (...) Acest congres al PPE sunt convins ca va fi o referinta. De la asta, trebuie sa ne gandim ca intram in a doua etapa referitoare la politicile noastre privind alocarea resurselor. Din punctul meu de vedere, Romania are nevoie de resurse alocate prioritar pentru dezvoltare", a declarat si secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur.

13:28 - Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat ca partidul pe care il conduce a inceput demersurile de aderare la Partidul Popular European (PPE).

"Am inceput demersurile de aderare la PPE. Sunt vizite reciproce, proceduri, o tehnica destul de complicata, dosarul de aderare la PPE a fost acceptat", a confirmat Ungureanu.

13:25 - "Domnul Dragnea a fost neinspirat luand peste picior cel mai important partid din Uniunea Europeana. (....) Domnul Ponta a pierdut ocazia sa didcute cu oameni foarte importanti, foarte influenti din Uniunea Europeana. Eu le-am propus sa se duca in alta parte, nu pe Arena Nationala. Ieri (marti - n.red.) Romania a luat bataie de la Olanda pe Arena Nationala. S-ar putea ca si USL sa fie batuta mar de ARD la parlamentare", a declarat fostul ministru PDL Gheorghe Ialomitianu, la Romania Tv.

13:20 - Anca Boagiu a declarat, la Digi 24, ca liderii europeni au avut de facut un singur comentariu legat de protestele din fata Palatului Parlamentului si de mitingul USL: "lipsa da fair-play".

13:17 - "Mie-mi pare bine ca are loc aceasta manifestare (mitingul USL - n.red.) care sa arate spiritul in care cei de la USL privesc poporul: un spirit de grandomanie. Se poate privi prin antiteza: aici are loc un eveniment de importanta majora pentru democratie si acolo, pe un stadion abia renovat, are loc o ultima manifestare ceausista", a spus si liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu.

13:02 - Europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), prezent la Congresul PPE, considera ca Romania nu poate iesi din criza comunista fara o descentralizare.

"Consider ca toata problematica minoritara a regiunilor dezvantajate, locuite de minoritati, respectiv a regiunilor minoritare autohtone, ar trebui sa fie cuprinsa in politica de coeziune a Europei Unite si prin aceasta sa se incerce depasirea crizei generale a Europei Unite", a mai declarat Tokes.

12:39 - "Cred ca discutiile de astazi ale colegilor, adversarilor nostri politici de la PDL, in cadrul PPE ar putea sa priveasca si problema accesului in Spatiul Schengen. Ar fi important pentru poporul roman ca astazi, la congresul PPE, sa aflam ca si PPE, si prim-ministrii care reprezinta PPE recunosc capacitatea si dreptul Romaniei de a intra in Spatiul Schengen", a spus Victor Ponta, in sedinta de miercuri a Guvernului.

12:30 - Premierul Ungariei Viktor Orban a sosit la congresul PPE.

12:09 - "La USL exista o nostalgie dupa formula nord-coreeana de mobilizare pe stadioane! Poti sa fii prieten cu Angela Merkel sau poti sa fii prieten cu Becali", a declarat, miercuri, prim-vicepresedintele PDL, europarlamentarul Cristian Preda.

12:05 - Jurnalistii acreditati se plang de proasta organizare, potrivit Romania TV. Ei nu au primit nicio mapa de presa, cu informatii legate de participanti, iar monitoarele instalate in sala de presa nu functioneaza.

12:01 - Vasile Blaga face noi declaratii de pe holul Parlamentului. "A fost o vara lunga si fierbinte, lucru sanctionat de Comisia Europeana si nu doar de colegii nostri populari. (...) Nu a fost o perceptie negativa asupra Romaniei, ci asupra celor care au incercat sa nu respecte valorile europene. Nu a fost sanctionata Romania, ci au fost sanctionati domnul Ponta si guvernul pe care acesta il conduce", a spus liderul PDL.

11:45 - Presedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, a salutat miercuri prezenta liderilor popular-europeni la Bucuresti, pentru a participa la congresul PPE.

"Le urez succes, salut prezenta unora dintre cei mai importanti politicieni europeni la Bucuresti si, cum ii spuneam si domnului presedinte, e un motiv de bucurie ca in aceste zile la Bucuresti sunt atat fruntasii familiei politice populare, familiei liberale, va veni si domnul Stanisev (Serghei Stanisev, presedintele socialistilor europeni - n.red.), glumeam spunand 'siamo tutti qua'. Dincolo de existenta mai multor familii politice diferite si aflate intr-o competitie politica democratica, toti impreuna, populari, liberali, socialisti, facem parte din aceeasi familie, familia europeana, care are aceleasi valori politice si culturale", transmite Antonescu.

11:37 - De la tribuna Congresului PPE vorbeste comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

11:30 - Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor ajunge la Palatul Parlamentului in jurul orei 18:00.

11:21 - Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a avut o intalnire cu Joseph Daul. Cei doi au discutat despre demersurile FC de afiliere la PPE.

11:19 - Vasile Blaga vorbeste despre "fuga" premierului Victor Ponta de liderii UE, democrat liberalul apreciind ca prim-ministrul da dovada de inconstienta si frica.

"Am inteles ca se va intalni cu Barosso, ceea ce e un lucru bun. Cum sa te intalnesti cu Merkel dupa ce ai facut-o in fel si chip? Dansul (Ponta - n.red.) crede ca trece ca rata prin apa. Provoaca scandal dupa scandal pentru a acoperi lipsa masurilor de guvernare. Nu este o coincidenta ca a organizat in aceeasi zi mitingul USL", a declarat Blaga la B1 Tv.

11:08 - Vicepresedintele PDL Anca Boagiu a declarat, la B1 Tv, ca asumarea PDL in sustinerea unui candidat la functia de vicepresedinte PPE este un lucru foarte important pentru Romania intr-un moment de cotitura pentru viitorul Europei.

11:03 - Ioan Ghise se afla la Palatul Parlamentului. El poarta un tricou similar cu cele pe care le purta cand protesta la Cotroceni. "Intreaga Europa trebuie sa fie sensibilizata de faptul ca 7,5 milioane de oameni au votat impotriva presedintelui", sustine Ghise.

11:01 - Un jurnalist care a insistat sa filmeze femeia care a lesinat a fost preluat de staff-ul tehnic si scos cu forta din cladire. Dupa discutii, a fost primit inapoi.

11:00 - Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca reuniunea liderilor PPE de la Bucuresti reprezinta un succes pentru Romania, lucru care ar trebui sa fie un motiv de mandrie pentru tara noastra.

10:58 - O a doua femeie a lesinat. Aceasta va fi transportata la spital.

10:56 - "Este nevoie de mai multe politici europene. Avem nevoie de mai multa Europa, nu numai in domeniile traditionale. De exemplu, trebuie sa elaboram solutii europene privind combaterea somajului. Avem o piata unica, o moneda comuna. Somajul in Europa nu este numai o problema nationala. Combatem criza economica cu forta si determinare. Ne folosim toate energiile pentru gasirea unor solutii europene si pentru a iesi din criza mai puternici. Dar nu trebuie sa uitam niciodata de unde venim", a spus Joseph Daul, in interventia sa.

10:41 - Cateva zeci de sustinatiori ai aripii Ciorbea a PNTCD protesteaza in fata Palatului Parlamentului fata de reprezentarea la Congresul PPE de catre Aurelian Pavelescu, presedintele taranistilor. "Pavelescu nu reprezinta PNTCD" si "PPE is blind" scrie pe pancarte.

10:25 - O tanara din staff-ul tehnic, cea care ghideaza delegatii PPE catre sali, a lesinat. Medicii spun ca i s-a facut rau, a avut o usoara ameteala, apoi a lesinat. Femeia a primit ingrijiri medicale.

10:15 - Lucrarile Congresului PPE au inceput la Parlament, cu discursuri de deschidere ale presedintelui PPE, Wilfried Martens, si liderului grupului PPE, Joseph Daul.

Congres PPE la Bucuresti: Cand vorbesc Merkel, Barroso si Rompuy

10:04 - "Suntem inainte de alegeri, deci voi vorbi despre acest subiect si voi vorbi, in special, despre toate provocarile substantiale, cele mai importante care ne asteapta incepand de anul viitor. Cum bine stiti, nu a fost ideea noastra, nici a domnului Blaga, nici a mea, sa intram in campanie electorala din Opozitie, sa parasim guvernarea.

Nu a fost ideea noastra ca dupa o guvernare responsabila, spun eu, o guvernare grea, dupa ce am facut ceea ce era de facut pentru tara noastra, pentru societatea romaneasca, am reusit sa mentinem un echilibru bugetar in aceasta criza bugetara", a declarat Kelemen Hunor.

09:50 - Liderii PDL Vasile Blaga si Theodor Stolojan si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, au adresat un mesaj de bun-venit.

"Congresul PPE de la Bucuresti are toate sansele sa ramana in istorie sub numele de Congres al celei de-a doua Unificari Europene. Pentru noi, popularii europeni, unificarea deplina a Europei nu e o ambitie goala. Unificarea trebuie sa duca la o Europa mai puternica, mai competitiva si mai buna pentru cetatenii ei. In Europa pe care o pregateste proiectul popular nu vor mai fi posibile si nu vor mai fi admise derapajele bugetare, aventurile economice si neglijarea normelor democratice", a transmis Vasile Blaga.

Programul primei zile

Prima zi a congresului va debuta cu un seminar "Raspunsul este mai multa Europa", urmat de un pranz gazduit de grupul PPE. Intre orele 09:00-11:00 va avea loc un Comitet pentru dezbaterea Rezolutiilor, iar incepand cu 14:00 va avea loc alegerea presedintelui PPE. In cursa este inscris doar Wielfried Martens.

Intre 15:00-19:00 va avea loc prima sesiune plenara a Congresului, incepand cu mesajul de bun venit al gazdelor, mai exact al lui Vasile Blaga si al lui Kelemen Hunor. Ziua se va incheia cu o cina a delegatiilor la congres si cu un summit PPE al sefilor de state si de guverne, evenimente ce vor avea loc tot la Palatul Parlamentului.

Miercuri vor lua cuvantul Jose Manuel Barroso, Angela Merkel, Herman Van Rompuy, Traian Basescu. Alaturi de acestia vor mai avea discursuri Wilfried Martens, liderul PPE din PE francezul Joseph Daul, premierul moldovean Vlad Filat, secretarul PPE Antonio Lopez-Isturiz, presedintele APCE Jean-Claude Mignon, premierul Spaniei Mariano Rajoy, presedintele Georgiei Mihail Saakashvili, premierul grec Antonis Samaras, vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, premierul polonez Donald Tusk.

Programul de joi

In cea de-a doua zi a evenimentului intre orele 09:00-12:30 vor avea loc alegerile pentru secretarul general al PPE, cei 10 vicepresedinti, precum si cea a trezorierului. Pedelista Anca Boagiu va fi aleasa, probabil fara emotii, vicepresedinte al PPE.

Incepand cu ora 11:30 va incepe a doua sesiune plenara a congresului in care se vor vota rezolutiile si Platforma politica. Vor fi de asemenea o serie de discursuri si se va anunta rezultatul votului pentru noua conducere a PPE. Intre 13:30-14:00 va avea loc o conferinta de presa care va fi urmata de un pranz gazduit de PDL.

Joi vor vorbi, printre altii, premierul ungar Viktor Orban, cel portughez, Pedro Passos Coelho, premierul suedez Fredick Reinfeldt, ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg, etc.

In Capitala Romaniei va fi revizuit "Programul fundamental" politic al PPE, adoptat in 1992 la Atena.

La congresul de la Bucuresti va fi demarata procedura de selectie a candidatului PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene din 2014, dupa ce expira mandatul lui Jose Manuel Barroso.

Martens declara in 11 octombrie, la Bruxelles, ca la Bucuresti se va discuta despre profilul pe care trebuie sa il aiba candidatul. La Bruxelles, unul dintre numele pronuntate drept posibili succesori este Viviane Reding, comisarul pentru Justitie.

Show electoral pe Arena Nationala, replica USL

In replica la Congresul PPE, USL organizeaza un miting de amploare pe Arena Nationala - "cel mai mare eveniment organizat de la Revolutie incoace" - la care sa fie prezenti 74.000 de oameni. Acestia vor fi repartizati astfel: 54.000 de persoane vor sta in tribunele Arenei Nationale, in timp ce alti 20.000 de oameni vor sta pe gazon, care va fi protejat special, asa cum se intampla la concerte.

Show electoral pe Arena Nationala - USL isi lanseaza candidatii la parlamentare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Congres PPE Merkel Barosso, #PPE PDL congres Bucuresti, #conducere PPE alegeri Bucuresti , #congres