Presedintele PPE: Interventiile CE si PE au dus la o situatie echilibrata in Romania

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 20:28
1944 citiri
Presedintele PPE: Interventiile CE si PE au dus la o situatie echilibrata in Romania
Foto: EVZ

Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat joi, la conferinta de presa organizata inainte de congresul PPE de la Bucuresti, ca interventiile Uniunii Europene, Comisiei Europene, Parlamentului European si a unor familii politice europene pentru a cere respectarea regulilor de baza ale UE in Romania au dus, in final, "la o noua situatie, echilibrata".

Liderul PPE a tinut sa precizeze ca decizia de a organiza congresul la Bucuresti s-a luat cu un an in urma, cand in Romania nu exista o criza politica, si ca decizia de a desfasura reuniunea popularilor europeni in capitala Romaniei a fost una foarte dificila, in contextul in care un candidat foarte puternic era, la acel moment, si Cipru.

"Unul dintre cele mai importante motive a fost ca am vrut sa fim prezenti la Marea Neagra, confirmand, sustinand ideea ca aceasta regiune trebuie sa fie o parte integrata a UE, un fel de exemplu.

Stim ce s-a intamplat de atunci, ultimul guvern al majoritatii presedintelui a cazut si parlamentul a dat un nou guvern, si apoi toate problemele create dupa anumite actiuni pe care le-au anuntat", a spus Martens.

In ceea ce priveste situatia de criza politica din Romania creata dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu, Wilfried Martens a spus ca "este un fapt foarte important ca Romania este un stat membru UE".

"Asta inseamna ca in aceasta situatie in care au existat tensiuni, Uniunea Europeana (UE), Comisia Europeana (CE), Parlamentul European (PE) si unele familii politice au intervenit, subliniind nevoia de a respecta regulile de baza ale Uniunii. Cred ca asta a dus, in final, la un noua situatie, echilibrata.

Dar am decis cu un an in urma, asa cum am spus, sa organizam congresul la Bucuresti, pentru ca vrem ca Romania sa devina un protagonist al proiectului european, asta inseamna respectarea, apararea, acceptarea rolurilor de baza ale UE", a mentionat presedintele PPE.

El a adaugat insa ca doreste sa-si respecte adversarii politici din Romania.

"Vreau sa respectam fair-play-ul. Ne ducem la acest congres doua-trei zile si este o lunga traditie in statele democratice sa respecti persoanele din alte familii politice, de asemenea, este in traditia Europei si a UE. Si sper ca acesta va fi cazul (la Bucuresti)", a afirmat fostul premier belgian.

Liderul popularilor europeni a apreciat ca nu crede ca noile cereri de aderare la PPE depuse de partidul lui Mihai-Razvan Ungureanu, Forta Civica, si de formatiunea lui Laszlo Tokes, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), vor duce la aparitia unor divergente in Romania.

"Mereu am aparat ideea ca ungurii trebuie sa lucreze impreuna, intr-un singur partid si sa nu se desparta", a spus Martens referindu-se la cererea de adeziune a PPMT, in conditiile in care UDMR este deja membru al PPE.

"Acum am inteles ca este o alianta intre PDL, PNTCD si noul grup cu ambitia de a deveni partid al fostului prim ministru. Si sper ca cele trei in alianta vor apara aceleasi pozitii politice, in orice caz incep acum sa lucreze impreuna pentru alegerile de la 9 decembrie.

Deci divizarea nu exista, lucreaza impreuna, colaborarea este importanta pentru PPE, recunoasterea unui partid politic este un proces foarte important pentru PPE, el dureaza si nu putem decide in cateva saptamani. Avem o atitudine pozitiva si ceea ce este cel mai important este ca aceste trei partide lucreaza impreuna", a conchis Wilfried Martens.

PPE, congres la Bucuresti pe 17 si 18 octombrie

Liderii PPE vor fi prezenti la Bucuresti, pe 17 si 18 octombrie, pentru congresul anual al partidului, fiind asteptate figuri importante, precum Cancelarul Angela Merkel, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Merkel, Barroso si Rompuy, pe lista invitatilor la Congresul PPE de la Bucuresti

Congresul PPE de la Bucuresti va fi organizat de PDL si UDMR, urmand ca 1.200 de persoane din 40 de tari sa se afle printre participanti.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#congres PPE Martens Romania, #Martens PPE implicare Romania, #Martens PPE congres Bucuresti , #congres