Partidele se pregatesc de congrese - Ce schimba 2013 pe scena politica

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 17:22
4247 citiri
Partidele se pregatesc de congrese - Ce schimba 2013 pe scena politica

Inceputul lui 2013 se anunta unul agitat pentru scena politica romaneasca. Cele trei mari formatiuni - PSD, PNL si PDL - au anuntat deja ca in prima parte a anului vor organiza congrese pentru a lamuri situatia interna din partid.

Daca in PSD si PNL vor organiza congrese din postura de castigatori ai alegerilor din 9 decembrie, Vasile Blaga va trebui sa raspunda in fata democrat-liberalilor pentru rezultatele slabe obtinute la parlamentare.

PSD - Lupta pentru functia lui Nastase

Lucrurile nu sunt deloc complicate in cazul PSD. Victoria spectaculoasa obtinuta de partid la alegerile parlamentare din 9 decembrie si numirea lui Ponta in fruntea Guvernului, in ciuda opozitiei manifestate de Traian Basescu in campania electorala, i-au consolidat lui Victor Ponta pozitia de lider al formatiunii.

La Congresul PSD, care va fi organizat, potrivit lui Ponta, la inceputul lunii februarie, urmeaza sa fie aprobat programul politic al formatiunii si va fi aleasa conducerea partidului, unde ne putem astepta doar la surprize minore din partea social-democratilor care se vor lupta pentru functii in partid.

Daca realegerea lui Ponta in fruntea PSD este aproape sigura, duelul cel mare se va da pe functia de presedinte al Consiliului National, post ramas vacant dupa ce Adrian Nastase a fost incarcerat.

Ponta: Ii multumesc lui Nastase, care a crezut ca PSD isi poate reveni dupa 2009

Victor Ponta: Adrian Nastase este exclus din PSD

Interesanta va fi si pozitia PSD fata de fostul premier Adrian Nastase, care urmeaza sa fie eliberat in primele luni ale lui 2013. Potrivit statutului partidului, Nastase a pierdut calitatea de membru PSD in momentul in care a primit condamnarea definitiva. Cu toate acestea, liderul PSD Victor Ponta nu s-a sfiit sa isi arate, in mai multe declaratii publice, loialitatea fata de Nastase.

O noua mazilire a lui Geoana?

O alta problema care urmeaza sa fie transata in bucataria interna a PSD-ului este "eliminarea tradatorilor", cum ameninta Victor Ponta la sfarsitul lunii decembrie, chiar inainte de a fi reconfirmat la Palatul Victoria.

Antonescu: Basescu a sunat oameni din PSD pentru functia de premier

Ponta: Avem o problema in PSD, cine a negociat functia de premier va fi exclus

Vanghelie: Ponta este intoxicat de colegi de partid

O pastila aruncata atunci de liderul PNL, Crin Antonescu, il aducea pe Mircea Geoana in prim-planul politicii romanesti. Liberalul anunta ca Traian Basescu ar fi contactat "oameni din PSD" pentru a le propune functia de premier, informatia intarita ulterior de Victor Ponta.

Numele lui Marian Vanghelie, al lui Marian Oprisan si al lui Radu Mazare au fost vehiculate in presa ca numarandu-se printre social-democratii pe care Mircea Geoana i-ar fi contactat, vorbind in numele lui Traian Basescu, pentru a obtine sprijinul in vederea formarii Guvernului. La acea vreme, Ponta a refuzat sa raspunda daca regreta ca l-a reprimit pe Geoana in partid, insa a amenintat cu noi excluderi.

PNL, pe un butoi cu pulbere

Victoria de la alegeri nu a linistit apele in PNL, liderul Crin Antonescu anuntand ca dupa Anul Nou vor incepe excluderile si ca se vor plati politele catre liberalii care nu s-au conformat cu pozitia partidului in timpul campaniei.

Tensiunile din partidul lui Crin Antonescu au atins cote alarmante in ultimele luni, iar problema urmeaza sa fie transata "cat mai curand", intr-un congres extraordinar al PNL.

Antonescu: Se impune cat mai repede un congres extraordinar al PNL

In presa s-a vehiculat, pe surse, o serie de decapitari care urmeaza a fi operate in cazul unor liberali de frunte. Unii dintre acestia sunt acuzati pentru criticile aduse conducerii PNL, pentru atitudinea de respingere a colaborarii cu PSD, pentru apropierea de fostul lider liberal Calin Popescu Tariceanu sau pentru criticile aduse cooptarii lui Becali in partid.

In cazul Adrianei Saftoiu, Crin Antonescu nu a mai avut rabdare si a exclus-o fara niciun fel de Congres. Ulterior, Saftoiu a profetit ca in cel mai scurt timp urmeaza sa fie maziliti din partid si Andrei Chiliman, Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu.

Adriana Saftoiu a fost exclusa din PNL

Adriana Saftoiu, catre Crin Antonescu: Respectul se castiga, nu se impune

Liberalii de pe lista neagra a lui Crin Antonescu

De altfel, dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, Crin Antonescu i-a acuzat public pe primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, si pe fostul presedinte al PNL Sector 1, Vlad Moisescu, ca au tradat partidul.

Chiliman, atac la Antonescu: O copie nereusita a lui Basescu

Un alt moment tensionat in PNL a fost cel in care au fost validati candidatii care au intrat in cursa pentru parlamentare. Atunci, Crin Antonescu, seful PNL, a luat decizia de a schimba intreaga conducere a PNL Sector 1, careia i s-a reprosat ca "nu respecta deciziile de la centru".

Atunci s-a votat si demiterea lui Liviu Mazilu, presedintele PNL Mehedinti, si a lui Gabriel Grozavu, liderul filialei din Dambovita. La fel ca in cazul PNL Sector 1, si acestora li s-a reprosat "colaboarea cu PDL la referendum", dar si faptul ca nu respecta deciziile pe care le ia conducerea la nivel central.

Chereches, la un pas de excludere din PNL: E amuzant. Sa vedem cum loveste Antonescu

Un alt nume aflat pe lista indezirabililor din PNL este cel al actualui primar din Baia Mare, Catalin Chereches. Edilul se afla la un pas de excludere dupa ce la alegerile parlamentare din decembrie nu a sustinut doi dintre candidatii USL.

Dincolo de eventualele decapitari, la congresul extraordinar al PNL se va da si batalia finala pentru presedintia partidului si pentru prezidentiabilul din 2014. In plus, PNL va trebui sa decida daca ramane in familia liberalilor europeni sau se vor alatura familiei popularilor europeni, linie propusa de vicepresedintele Sorin Frunzaverde.

Udrea, succesorul lui Blaga?

Daca congresele PNL si PSD, in ciuda problemelor interne, vor fi organizate din postura de invingatori ai legislativelor, PDL isi propune sa gaseasca lideri care sa readuca partidul pe linia de plutire.

Dupa de, la alegerile locale, PDL nu a reusit sa isi pastreze decat doua din cele 14 functii de presedinte de Consiliu Judetean, obtinute la alegerile precedente, echipa lui Emil Boc a fost schimbata cu cea a lui Vasile Blaga.

Nici noua conducere a PDL nu a reusit sa duca partidul spre tintele electorale propuse, inregistrand un rezultat dezastruos la parlamentarele din decembrie.

Dupa 9 decembrie, in partid s-a discutat cu insistenta inlaturarea lui Blaga de la sefia partidului.

Conventia Nationala a PDL, in luna mai - Blaga ramane presedinte al partidului

Dupa ce europarlamentarul PDL Cristian Preda a demisionat din functia de prim-vicepresedinte al partidului, exemplu urmat de Sever Voinescu, care a renuntat la postul de vicepresedinte PDL, democrat-liberalii au amanat luarea unei decizii privind conducerea partidului pana in luna mai.

Congresul, a carui data urmeaza sa fie stabilita la Consiliul National de Coordonare din 23 februarie, se anunta insa unul extrem de tensionat.

In randul democrat-liberalilor s-au conturat deja doua curente. Oamenii fideli lui Blaga sustin ca proiectul reunificarii dreptei, inceput odata cu infiintarea ARD, trebuie sa continue. La polul opus se afla oamenii Elenei Udrea, care sustin parcursul PDL singur, criticandu-l public pe Vasile Blaga pentru deciziile politice de la preluarea partidului.

De altfel, printre candidatii pentru fotoliul de sef al PDL s-ar putea afla si fosta presedinta a PDL Bucuresti, Elena Udrea, care se numara printre foarte putinii democrat-liberali ce se pot lauda cu obtinerea unui rezultat onorabil la alegerile din 9 decembrie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#congrese PDL PNL, #excluderi PSD Geoana, #Orban Tariceanu congres PNL, #Udrea candidat sefie PDL , #congres