PSD se reuneste sambata in Congres extraordinar

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 09:47
2653 citiri
PSD se reuneste sambata in Congres extraordinar
Foto: Irina Ursu/ Ziare.com

Peste 5.000 de social-democratii se reunesc, sambata, de la ora 14.00, in Congres extraordinar, la mai putin de un an de la ultimul eveniment de acest gen.

Congresul este necesar, potrivit conducerii formatiunii politice, pentru a avea un nou Statut al PSD, dar si pentru a lua o serie de decizii considerate a fi capitale pentru social-democrati, intre acestea fiind depunerea unei motiuni de cenzura, dar si lansarea Programului alternativ de guvernare.

Congresul extraordinar va transa, cel mai probabil, si viitorul unei relatii politice mai stranse cu liberalii, aceasta fiind insa tema unor dispute la un recent Comitet Executiv al PSD.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a dat totusi tonul unui posibil viitor intre social-democrati si liberali, pledand pentru o alianta cu PNL, partid ideologic diferit, din punct de vedere istoric, dar alaturi de care social-democratii trebuie sa se alieze impotriva unui guvern "dusman tarii" - cel democrat-liberal.

Pe de alta parte, viitorul aliantei politice existente intre PSD si conservatori devine incert.

Liderul conservatorilor, Daniel Constantin, a anuntat, pe 11 octombrie, intr-o conferinta de presa, ca PC va incerca, pana in primavara, constituirea unui grup independent de PSD, atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat, in cazul in care campania de atragere a parlamentarilor Puterii va avea succes.

Intrebat daca a discutat cu PSD despre intentia PC de a-si forma un grup parlamentar propriu, Daniel Constantin a afirmat ca ar fi enuntat aceasta posibilitate inca de luna trecuta, la discutiile pe care le-a avut cu social-democratii.

Geoana: PSD trebuie sa ramana un partid democratic

In prag de Congres, Mircea Geoana, care a pierdut sefia PSD pe 20 februarie, marturiseste ca simte un inceput de inchidere a PSD, inclusiv la organizatia din care face parte, in conditiile in care partidul ar trebui sa ramana unul "deschis, un partid de masa si pentru urmatorii 20 de ani".

Pentru fostul candidat la prezidentiale din partea PSD, miza Congresului extraordinar nu este legata de persoane sau de influenta unui grup sau altul in partid, ci de confirmarea faptului ca PSD trebuie sa ramana un partid democratic, in care decizia sa fie data de votul membrilor sai.

"Din punctul meu de vedere si cred ca din punctul de vedere al membrului de partid obisnuit si al romanului obisnuit, acest Congres are de fapt o miza mult mai mare. Si miza nu este legata de persoane sau de influenta unui grup sau altul din partid, desi am inceput sa simt, in ultima perioada in partid, uneori chiar si pe la noi pe aici (in organizatia PSD Dolj - n.r.), un anumit inceput de inchidere a PSD. Si cred ca acest Congres trebuie sa confirme faptul ca PSD ramane un partid deschis si democratic, in care vocea membrilor si votul lor sa fie cele care decid in cele din urma destinul celor pe care dvs. ii faceti oameni mari in aceasta tara", le-a spus Geoana membrilor PSD prezenti la Conferinta extraordinara a organizatiei Dolj.

In ajun de Congres, pesedistii si-au largit randurile cu un democrat-liberal, in persoana senatorului Gabriel Mutu, care s-a inscris in organizatia PSD Bucuresti, el fiind cooptat chiar in functia vicepresedinte al PSD Bucuresti, la propunerea liderului organizatiei, Marian Vanghelie.

"A fost senator al PD-L, a facut un pas si vrea sa voteze alaturi de noi motiunea de cenzura. Vreau sa transmitem un mesaj tuturor romanilor din PD-L ca sunt bineveniti in PSD, este loc pentru toata lumea", a spus Vanghelie.

De la Congresul extraordinar al PSD va lipsi liderul organizatiei Constanta, primarul Radu Mazare, care a anuntat zilele trecute ca pleaca in concediu fara plata, timp de 12 zile, in Papua Noua Guinee.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#congres PSD statut, #motiune cenzura statut PSD , #congres