Iulian Fota: Responsabilitatea Holocaustului este a lui Ion Antonescu

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 20:00
2283 citiri
Iulian Fota: Responsabilitatea Holocaustului este a lui Ion Antonescu
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, a afirmat vineri, in cadrul unui simpozion international, ca responsabilitatea pentru crimele impotriva evreilor ii apartine maresalului Ion Antonescu.

"Ura ca politica de stat nu poate fi acceptata intr-o Romanie care este membra a Uniunii Europene si a comunitatii internationale. Responsabilitatile pentru evenimentele acelea sunt foarte clare. Responsabilitatile sunt ale conducatorului statului de atunci, ale lui Ion Antonescu si logica este foarte clara: nu poti sa accepti un conducator care a omorat, a deportat, a umilit cetateni fie ca erau evrei sau romi.

Din pacate, in anii '40 aceste lucruri teribile s-au intamplat si ca atare politica oficiala a statului roman in ultimii ani a fost de acceptare a responsabilitatii pentru acele vremuri, pentru acele momente, pentru ca documentele si arhivele aici nu mint si de a construi acele elemente institutionale si de atitudine care sa garanteze ca astfel de lucruri in Romania nu se vor mai intampla niciodata", a declarat Iulian Fota la simpozionul international "Gropile comune ale Holocaustului" organizat la Bucuresti, informeaza Agerpres preluat de Evenimentul Zilei.

Consilierul prezidential a adaugat ca politica statului roman va continua pe coordonate de informare, educare, explicare si de consolidare a unei atitudini civice care sa nu mai permita ca astfel de atrocitati sa se mai intample.

"Nu e o intamplare ca predarea istoriei Holocaustului si primii pasi in Romania in aceasta zona au fost facuti de institutii militare. Colegiul National de Aparare e prima institutie care s-a deschis catre astfel de cursuri. Ulterior, sistemul de securitate nationala prin deschiderea arhivelor, sprijinirea unor activitati si-a conturat un rol ca si componenta a politicii statului. Acest lucru arata clar antiteza intre ce am facut din pacate acum 70 de ani si cat de responsabili si europeni suntem astazi", a mai spus consilierul prezidential Iulian Fota.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Iulian Fota Holocaust, #maresal Ion Antonescu, #maresal Antonescu Holocaust , #consilier
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Antonescu a fost organizator de excursii; destinatia? BUG !