Ziare.com

File de istorie: Constitutia din 1923, una dintre cele mai democratice ale vremii

Joi, 28 Martie 2013, ora 22:53

   

File de istorie: Constitutia din 1923, una dintre cele mai democratice ale vremii
Acum fix 90 de ani, la 28 martie 1923, regele Ferdinand I promulga Constitutia Romaniei de dupa Primul Razboi Mondial, apreciata la vremea sa a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale din Europa.

Actualizare in limitele strictului necesar

Constitutia era o actualizare a celei din 1866, din care modifica total sau partial 20 de articole, introducea in ea alte 7 articole noi si reformula sau completa 25 de articole. Un numar de 76 articole ale vechii constitutii ramaneau neshimbate.

Principiul pe care s-a actualizat Constitutia privea noua situatie a Romaniei de dupa Primul Razboi Mondial, adaptarea la principiile societatii democratice ale vremii si modificari limitate, astfel incat sa se pastreze cat mai mult din textul existent.

Constitutia stipula de la inceput ca Romania este stat national unitar si indivizibil, al carei teritoriu este inalienabil.

Cu privire la drepturile cetatenilor, se facea referire la conditiile specifice democratiei: garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, fara deosebire etnica, de limba sau religie, egalitatea cetatenilor in societate si inaintea legilor, libertatea constiintei si intrunirilor, dreptul de asociere, secretul corespondentei, inviolabilitatea domiciliului.

Se instituia votul universal, egal, direct obligatoriu si secret. Militarii si femeile, ca in toate tarile europene din acea vreme, nu puteau sa-si exprime o optiune politica in fata urnelor.

Separatia puterilor in stat

Constitutia din 1923 consacra ferm principiul separatiei puterilor in stat, independente una de alta, existand posibilitatea sa se limiteze reciproc in atributii.

Activitatea legislativa urma sa fie exercitata de rege si reprezentanta nationala (Parlament), cea executiva de rege si Guvern, iar cea judiciara numai de catre instantele judecatoresti.

Ascendenta regelui fata de Parlament consta in faptul ca legile nu puteau intra in vigoare decat sanctionate (astazi spunem promulgate), iar regele putea refuza sanctionarea unei legi. Ascendenta fata de Guvern consta in faptul ca "Guvernul exercita puterea executiva in numele regelui, in modul stabilit prin Constitutiune".

Regele nu avea ascendenta asupra puterii judecatoresti, care "se exercita de catre organele ei". Numai hotararile, care se pronuntau "in virtutea legii", se executau "in numele regelui".

Cu privire la legalitatea si suprematia Constitutiei, se specifica foarte clar ca "numai Curtea de Casatie in sectiuni unite are dreptul de a judeca constitutionalitatea legilor si de a declara inaplicabile pe acelea care sunt contrare Constitutiei".

Cele doua Camere

Nu exista o Curte Constitutionala ca astazi, sarcinile revenind Curtii de Casatie, care era costituita din juristi de profesie, integri si neafiliati niciodata vreunei grupari politice.

Ca baza pentru elaborarea Constitutiei au fost folosite patru proiecte: unul elaborat de liberalul IC Bratianu, al doilea de R. Boila din partea Partidului National Roman, al treilea de catre Constantin Stere (Partidul Taranesc) si al patrulea de catre C. Berariu, expert in probleme juridice.

Constitutia prevedea un parlament bicameral, din care Camera Deputatilor se alegea prin vot univeral, iar Senatul era compus din membri alesi din diferite grupari (Camera de Comert, cadrele didactice etc.) si din senatori de drept: reprezentanti ai cultelor, presedintele Academiei Romane, fosti presedinti ai fiecarei camere legislative, fosti senatori si deputati care fusesera alesi cel putin in zece sesiuni, fosti ministri care au detinut cel putin sase ani fotoliul ministerial, fosti presedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si alti demnitari.

Legea fundamentala exprima de asemenea foarte precis prerogativele suveranului si conditiile succesiunii la tron.

Sfarsitul Constitutiei din 1923

Constitutia din 1923 a functionat in perfecta ordine pana in februarie 1938, cand regele Carol al II-lea a initiat o Constitutie noua, care intarea puterea regala si limita libertatile democratice.

In principiu, aceasta a fost valabila pana in 1947, desi dupa abdicarea regelui s-au aplicat cutume in afara legii fundamentale, iar dupa 23 august 1944 a fost partial amendata si revizuita in 1946.

Abandonata definitiv odata cu abdicarea fortata a regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, Constitutia a fost inlocuita ulterior cu una dupa modelul sovietic.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 43548 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dupa modelul sovietic...care este in comtinuare in vigoare...

...Uraaaaaaaaaaaaaaaa...Oleee...

 

Da, puterea judiciara (ca-n Declaratia Drepturilor Omului si Cetatea

nului), iar nu "judecatoreasca" (ca-n Constitutia Iorgovana)!

 

Domnule Pitigoi,

Constitutia Romaniei din 1923 este in asa fel scrisa incat iti face o placere deosebita sa o citesti, nu te plictisesti, nu ti se imbarliga mintea in cap si nici nu stai sa te gandesti, asta de unde-i, cu ce ar trebui s-o leg. Ideile curg unele din altele, fiecare istitutie isi are locul sau si are tot cei trebuie pentru a functiona fara sa stinghereasca, sa incurce sau sa dea de furca alteia sau celor care o compun. Drepturile cetatenilor sunt puse la loc de frunte si dau senzatia ca imbogatesc organizarea statala, iar coroana regala joaca rol de albitru impartial. Doamne, dar ce frumos era prevazuta independenta Justitiei! Inexistenta CCR si a judecatorilor numiti politic sau de Rege, dadea deplina libertatea judecatorilor,nu degeaba cele mai frumoase hotarari le gasim in paractica interbelica veche.

 

perpetuarea

republicii si a constitutiei de inspiratie bolsevica legitimeaza puterea instalata de sovietici si aplicata in forma continua de comunistii pre si post '89.
Nihil Sine Deo !
http://www.youtube.com/watch?v=uive8r2sWZU

 

Constitutzia ambigua....

Fara o constitutzie ambigua si interpretabila nu putem avea averi ilicite, si cine vrea o tzara fara oameni bogatzi ?!

 

ASA de DAMACRATA ca a permis ... :)):):))

DICTATURA Regala ...:))
Care NU a inceput in 1938.
Atunci și-a dat JOS Masca Damacrata ...

PANA_Atunci a fost Dictatura REGALA, din Clipa in care Carol CARAIMAN a fost ADUS Rege de Iuliu Maniu.

PO'A sa fie o Constituțiune CAT_mai_LAAARGA Damacrata,

DACĂ Bobolatiunea este tinuta in Intunericuu' Mental prin
SABOTAREA Accesului Ne_In_Gradit la CARTE a TUTUROR, To'arasi Copiilor cu IQ_uu' Peste_Medie, partea A_Dreapta,
de la Jumate, a Curbii lu' GAUSS,

indiferent dacă Ta'suu' are sau NU Bani de Carte ...

SI Calitatea SUB_Umana MEDIE a Clasei "Politice" Romanești,
SI "Intunericimea" VOITA a Boborului

au făcut ATUNCI,
vor face in the Future, ca

Ori_CE Idee de Monarhie IN_ROMANIA sa il califice pe Emitent, fără nici un DREPT la Recurs,

drept :

- Vandut Liphtacks
- Pastravan Odihniiiii...iiit BINE, in Scutece, Pe_VIATA

Acestea DOUA,
- Intunericimea Bobolului (VOITA !)

- REAUA Calitate Umana a Boierilor dintre 1930 - 1940 (ZECE Ani ! Nici o Aluziune ... )

au PERMIS

Agentului STRĂIN Carol al Doilea
Agentei NKVD ELENA Lupescu, DUDUIA
Agentului NKVD Mihai Moruzov, SEFUU' SSI, Serviciul Secret de Informații al Romaniei,

sa
DISTRUGĂ Romania MARE,

făcuta cu Sangele a Sute de Mii de Tineri ROMANI UCIȘI in W W 1,

mai mult de Jumătate datorita

In_Conștientei,
HOȚIEI,
Trădării,

Clasei Boierești dintre 1859 - 1916.
Pentru ca am intrat in Război fără
Armament MODERN,
Cu un Corp Ofițeresc tributar Ideii Ticăloase a Atacului la Baioneta Ori_CAND, Ori_UNDE, Ori-CUM.

NICI o Aluziune, desigur, al "Prezentuu' ACTUAL", To'arasi,
NICI MĂCAR UNA,
To'arasi ...

ASA ca NU mai im_PROSTI Boboluu', Dom' Pițigoi.
Io te știam Om Serios

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor