Antonescu: Comisia de la Venetia recomanda sa nu definim exact puterile in stat

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 22:04
1570 citiri
Antonescu: Comisia de la Venetia recomanda sa nu definim exact puterile in stat

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat, vineri, ca reprezentantii Comisiei de la Venetia au recomandat membrilor Comisiei de revizuire a Constitutiei sa renunte la articolul care descrie exact puterile in stat, el aratand ca se va medita la acest lucru.

"Este o discutie care s-a purtat si aici - daca puterea executiva este desemnata ca fiind strict Guvernul, atunci unde este presedintele, fiind evident ca presedintele are atributii de natura executiva foarte clare?

Recomandarea Comisiei de la Venetia este sa renuntam la articolul care descrie cine este exact puterea legislativa, cine este exact puterea executiva si cine puterea judecatoreasca pentru ca, in opinia domniilor lor, este suficienta forma actuala a Constitutiei", a spus Antonescu.

El a aratat ca reprezentantii Comisiei de la Venetia au considerat ca forma actuala a Constitutiei este suficienta, pentru ca vorbeste de separarea puterilor in stat, de echilibrul puterilor in stat si de cooperarea acestora fara insa a le defini foarte strict.

"Recomandarea domniilor lor, la care vom medita, este aceea de a nu mai descrie exact continutul celor trei puteri", a mentionat Antonescu.

Presedintele PNL a spus, pe de alta parte, raspunzand unei intrebari, ca se va tine cont de observatiile Consiliului Legislativ referitoare la proiectul de Constitutie, in conditiile in care una dintre aceste observatii era legata de definirea puterilor in stat si de faptul ca presedintele nu mai este definit ca parte a puterii executive.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, in 10 iunie, un amendament formulat de senatorul PNL Tudor Chiuariu care stipuleaza ca puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva - de Guvern si puterea judecatoreasca - de ICCJ si celelalte instante judecatoresti.

Articolul 1, alineatul (4), care in Constitutia actuala are urmatorul cuprins: "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale" a fost modificat, fiind propus urmatorul continut:

"Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti".

Senatorul PDL Alin Tise a criticat in comisie adoptarea acestui amendament, aratand ca PNL doreste sa scoata institutia Presedintiei din cadrul puterilor executive.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...