Asaltul USL impotriva Justitiei si democratiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 13:16
9876 citiri
Asaltul USL impotriva Justitiei si democratiei (Opinii)

Iata cateva citate din concluziile la care au ajuns expertii Comisiei de la Venetia, pe numele ei adevarat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, un fel de Curte Constitutionla a Europei, in privinta suspendarii presedintelui.

"Seria de masuri adoptate de Guvern si Parlament in iulie intr-o succesiune rapida care au condus la schimbarea din functie a Avocatului Poporului, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, limitarea competentelor Curtii Constitutionale, schimbarea procedurilor privind referendumul de suspendare a presedintelui si suspendarea propriu-zisa a acestuia, luate individual dar si ca intreg, sunt problematice din punct de vedere constitutional si al statului de drept (...) recurgerea extinsa la ordonante de urgenta guvernamentale - atat de catre actuala, dar si precedentele majoritati - (...)prezinta un risc pentru democratie si statul de drept in Romania".

"Declaratiile facute in aceasta perioada (vara - n.red.) demonstreaza o ingrijoratoare lipsa de respect intre reprezentantii institutiilor de stat pentru statutul celorlalte institutii ale statului, inclusiv Curtea Constitutionala ca garant al suprematiei Constitutiei".

Guvernul s-a comportat "neconstitutional si abuziv fata de Curtea Constitutionala".

"Regulile jocului au fost schimbate in timp ce jocul era in desfasurare. Asemenea evenimente modifica legislatia electorala si incalca principiile sigurantei juridice si stabilitatea procesului de organizare a referendumului".

"Data fiind gravitatea acuzatiilor mentionate in propunerea de suspendare a presedintelui, timpul pus la dispozitie Curtii Constitutionale pentru a-si pregati decizia a fost extrem de scurt. Impunerea unui termen atat de scurt si absenta oricaror dezbateri pe tema deciziei CCR arata o lipsa de respect fata de o institutie cheie a statului. Desi opinia Curtii nu e obligatorie, derularea procedurilor a dovedit ca motivatia suspendarii presedintelui a fost mai degraba politica si nu bazata pe argumente de ordin legal".

Ceea ce ati citit mai sus, ceea ce nu s-a discutat in niciun studio de televiziune zilele acestea, nu sunt acuzatiile lui Traian Basescu. Nu sunt speculatiile presei "basiste".

Ceea ce ne spune intr-un limbaj diplomatic Comisia de la Venetia, rugata sa se pronunte de chiar Guvernul Ponta, este ca in Romania in vara a avut loc exact o tentativa de lovitura de stat, data de o majoritate care, subliniaza aceiasi experti, nu are voie sa faca orice doar pentru ca este majoritate.

Comisia de la Venetia recomanda modificari ale Constitutiei care sa intareasca statul de drept, de exemplu prin obligatia ca acuzatiile aduse presedintelui in caz de suspendare sa fie analizate de o instanta de judecata, dar si o mai buna delimitare a atributiilor principalelor institutii de putere.

Ce a inteles USL din toate acestea sau ce a vrut el sa afle poporul din concluziile Comisiei de la Venetia vedem in comunicatul oficial al Executivului: "Guvernul Romaniei saluta formularea, de catre Comisia de la Venetia, a unui set de propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei, avand drept scop consolidarea cadrului constitutional.

Guvernul Romaniei considera ca este important faptul ca aceste propuneri privesc unele dintre elementele cele mai importante ale Constitutiei, identificate de toti actorii politici ca impunand necesitatea unei viitoare revizuiri(...) Guvernul Romaniei apreciaza pozitiv salutarea, de catre Comisia de la Venetia, a faptului ca deciziile Curtii Constitutionale, in special cele referitoare la aspecte privind referendumul pentru demiterea presedintelui, au fost respectate.

Totodata, Comisia de la Venetia a retinut la referendum a fost pusa in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale.

Guvernul a luat, de asemenea, nota de faptul ca a fost salutata cu caldura de catre Comisia de la Venetia exprimarea de catre toti actorii din Romania a necesitatii reformelor constitutionale si legale.(...)"

Nicio silaba despre critici, despre abuzuri, despre incalcarea democratiei si a statului de drept.

Autismul acesta nu e o scapare si nu doar o eludare vinovata a unui adevar incomod. De fapt, USL pregateste, in pofida acestui raport demolator, un nou asalt asupra democratiei, asupra statului de drept si a institutiilor sale fundamentale, de aceasta data invelit intr-un proiect de modificare a Constitutiei.

Acesta urmeaza sa permita majoritatii sa faca exact ceea ce Comisia de la Venetia considera ca este inacceptabil, adica sa faca ce vrea pentru simplul motiv ca este majoritate.

USL nu a renuntat la ideea de a da Parlamentului posibilitatea de a desfiinta cu doua treimi deciziile CCR. Practic, asa cum arata acum Parlamentul, USL ar putea sa desfiinteze de facto CCR anuland toate hotararile acesteia care nu-i convin.

Dar CCR ar putea fi desfiintata si legal, prin transformarea ei intr-un fel de anexa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In orice caz, in interiorul USL sunt cautate solutii pentru inlocuirea tuturor celor 9 judecatori ai Curtii Constitutionale.

Pana si judectorul Ioan Predescu numit de PSD s-a aratat orpilat: "Fereasca Dumnezeu de asa aberatii!"

Fereasca pentru nu sunt singurele. USL intentioneaza sa puna CSM sub control parlamentar, dupa care sa dea aceluiasi CSM pus in lesa politica puteri discretionare in privinta numirii judecatorilor si procurorilor, domeniu in care presedintelui sa nu-i ramana decat sa semneze ca primarul.

Nu sunt speculatii, sunt intentii anuntate de Victor Ponta, de Dan Sova, de Crin Antonescu. Ramane de vazut doar cum va reusi UE sa faca fata acestui nou asalt pregatit de USL. Macar de ne-ar feri Dumnezeu!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Comisia Venetia Referendum, #Comisia Venetia modificare Constitutie, #Comisia Venetia Romania , #constitutie